Siirry pääsisältöön

Vierasblogi: Palkkatuella tehdään tärkeää työtä

07.01.2020

Työvoimapoliittinen asiantuntija Alli Tiensuu, SAKEn olisi vielä vuosi sitten uskonut, mikä on tämän syksyn hittisana: palkkatuki. Hyvä niin. Palkkatuettu työ on kannustava palvelu esimerkiksi osatyökykyisille työttömille, koska se on oikeaa työtä.

Palkkatuki yrityksiin on myös yksi vaikuttavimpia työvoimapalveluita. Asplundin ym. (2018) tutkimuksen mukaan se esimerkiksi vähentää tuella palkatun työttömyysriskiä. Saman tutkimuksen mukaan palkkatuki kolmannelle sektorille sen sijaan ei ole kovin vaikuttava avoimille työmarkkinoille työllistymisen kannalta.

Siksi palkkatuen vaikuttavuutta pitää kehittää – erityisesti kolmannella sektorilla. Budjettiriihessä hallitus päätti suuntaviivoista: nykyinen kolmannen sektorin palkkatuki uudistetaan vahvemmin poluksi avoimille työmarkkinoille. Siihen kytketään enemmän yksilöllistä tukea ja työkyvyn kartoitusta.

Avoimet työmarkkinat ovat maali, mutta myös itse palkkatuettu työ on tärkeää. Esimerkiksi kolmannella sektorilla Punaisen Ristin Kontissa työskennellään joka päivä kiertotalouden eteen. Vanha tavara vaihtaa omistajaa sen sijaan, että aina tarvitsisi tuottaa uutta. Työntekijä voi kokea työsuhteen hyvin merkittäväksi.

On kannatettavaa, että tukea tarvitseva työnhakija pääsee osallistumaan yhteiskuntaan työntekijän roolissa palkkatuen avittamana. Muuten monet näistä työntekijöistä saisivat työttömyysturvaa ja mahdollisesti muita sosiaalietuuksia, mukaan lukien toimeentulotukea.

Ruotsissa ajateltaneen tähän suuntaan. Vatesin Jukka Lindberg kirjoittaa Työllisyyskysymys-kirjassa (2018), että siellä yhteiskunnan aktiiviselle roolille työmarkkinoilla on pyritty löytämään malli osatyökykyisiä työllistävän valtion omistaman yrityksen Samhall AB:n avulla. Lindbergin mukaan yksi menestystekijä on, että Samhall on osittaisesta voimakkaastakin kritiikistä huolimatta arvostettu osa ruotsalaista talouselämää. Samhall maksaa yhteiskunnalle, mutta annettu tuki vähentää tuen tarvetta muualla.

Vaikeimmin työllistyvien asemaa ei varmasti Suomessakaan paranneta ilman panostusta. On järkevää investoida siihen, että mahdollisimman moni työhaluinen pääsee työhön. Selvitysten (esim. Alasalmi ym. 2019) mukaan työttömyyden pitkittyminen vähentää työllistymisen todennäköisyyttä ja lisää monia muita ongelmia. Ja kun ihminen pääsee työhön, meidän kannattaa arvostaa tehtyä työtä.

Alli Tiensuu
Työvoimapoliittinen asiantuntija, SAK
Vates-säätiön hallituksen jäsen

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran pidempänä versiona SAK:n blogissa 3.10.2019
Kirjoitus on julkaistu Kyvyt käyttöön -lehdessä 2/2019

Viitteet:
Asplund, Kauhanen, Päällysaho, Vanhala: Palkkatuen vaikuttavuus - palkkatukijärjestelmän ja sen uudistuksien arviointi, Valtioneuvoston tutkimus- ja selvitystoiminta, 2018
Alasalmi, Alimoff, Ansala ym.: Työttömyyden laajat kustannukset yhteiskunnalle, Valtioneuvoston tutkimus- ja selvitystoiminta, 2019

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!