Siirry pääsisältöön

Vierasblogi: Punaisia linssejä ja ruokasuhteita

03.08.2022

Työpajalla on aiheena terveellisen ravitsemuksen teema. Keittiöön ja ruokailutilaan saapuu kuusi vähän vielä aamutokkurassa olevaa nuorta aikuista. Herätelläkseni heitä aion tänään käsitellä ravitsemusteemaa kuunnellen erityisesti porukan itse esille nostamia asioita. Otan avukseni tehtävän, joka virittää ruokateemaan lempeällä tavalla; ruokasuhdekollaasin. Ryhdymme yhdessä rakentamaan jokainen oman näköistä kollaasia selailemalla lehtiä ja etsimällä niistä kuvia itselle tärkeistä ruokaan ja syömiseen liittyvistä asioista. Alkujutustelun jälkeen syvennymme tehtävään niin intensiivisesti, että voin melkeinpä kuulla pöydän äärellä olevien ajatusten raksutuksen. Tilanne vaikuttaa jopa meditatiiviselta!

Papereille syntyy upeita ja värikkäitä kollaaseja, jotka kaikki ovat erilaisia. Kohtaamme kollaasien kautta erilaisiaKahvikupit pöydällä. ruokasuhteita, joista muille saa kertoa haluamallaan tavalla. Yksi kertoo siitä, että ei syö aamupalaa ollenkaan ja että ruoka on kotona vasta pajalta kotiin mentyä. Toinen kertoo tykkäävänsä kovasti ruuanlaitosta ja kolmas yrittää syödä enemmän kasviksia. Hyväksyen ja arvostaen otamme vastaan näitä hyvinkin erilaisia tarinoita ja tapoja syödä. Kuunnellessaan muita moni mielessään ajattelee, mitä voisi tehdä enemmän, vähemmän tai toisella tavalla. Itse huomaan joidenkin nostavan esille aika syvällisiäkin asioita, esim. ruokaan käytössä olevaan rahaan liittyen.

Yhteisen keittolounaan äärellä

Olemme päässeet ruokakeskustelussa nyt niin hyvin vauhtiin, että päätämme tehdä yhdessä lounasta. Koska pajalle on varattu perusruuanlaittotarvikkeita, ja olemme saaneet myös lahjoitusruokia kaupasta, voimme tehdä yhdessä keittoa. Keittoon laitetaan bataattia, porkkanaa, perunaa ja sipulia. Muistan kotona tehneeni vastaavaa keittoa punaisilla linsseillä höystettynä, joten kaikkien suostumuksella lisäämme niitäkin keittoon. Itämaisten mausteiden lisäksi maustamme keiton vielä inkiväärillä, tomaattimurskalla ja kookosmaidolla, ja lopuksi keitto soseutetaan sauvasekoittimella. Herkullinen tuoksu leviää keittiöön, ja se houkuttelee paikalle muitakin pajalaisia. Onneksi keittoa on tulossa iso kattilallinen.

Leivän leipomista.Samanaikaisesti pari leipuria on pyöräyttänyt meille kaurasämpylöitä, ja tuoreen leivän tuoksu uunissa lumoaa meidät kaikki. Tuskin maltamme odottaa, että keitto ja sämpylät ovat valmiina, jotta pääsemme syömään. Jälleen kerran hämmästyneenä katselen tätä innokasta ruuanlaittoa, johon kaikki osallistuvat omien taitojensa mukaan. Keiton tekee tuttuun tapaan pari ruuanlaitosta muutenkin innostunutta pajalaista, ja he saavatkin ottaa rinta rottingilla vastaan muiden kehuja keiton onnistuneesta maustamisesta. Sämpylöitä leiponeet kaverukset tunnustavat, etteivät he ole leiponeet mitään sitten kouluaikojen, mutta ettei se niin kovin vaikeaa ollutkaan.

Linssit ovat kaikille uusi tuttavuus ja niiden nopea kypsyminen ja ”häviäminen” sosekeiton sekaan hämmästyttää kaikkia. Juttelemme linssien hyvästä proteiinipitoisuudesta, ja samalla keskustelu laajenee muihinkin kasviproteiineihin. Päätämmekin seuraavalla kerralla testata tofupastaa, koska yhdellä pajalaisella on kotona maukkaalta kuulostava ohje sen valmistamiseen.

Päätämme tämän päivän ruokahetken hyvillä mielin uutta ruokakokemusta rikkaampana. Juures-linssikeitto täyttää jaKädet yhdessä. lämmittää vatsamme, ja tuoreen sämpylän maku saa melkein kyyneleet silmiin. Ruuan äärellä on helppoa ja mukavaa jutella kaikenlaisista asioista. Yhteistuumin olemme sitä mieltä, että tällainen päivä pitäisi viettää pajalla useamminkin.

Anna Päätalo
terveyden edistämisen ravitsemusterapeutti
Päijät-Sote

Kuvat: Canva

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!