Siirry pääsisältöön

Apuvälineet

Erilaisten apuvälineiden avulla työkyky voidaan joskus jopa täysin palauttaa. Etenkin liikuntaelinrajoitteita voidaan usein apuvälineiden avulla kompensoida. Myös erilaisten tunto- ja aistielin, kuten näkö ja kuulorajoitteiden esteitä voidaan erilaisten apuvälineiden avulla poistaa.

Vakuutusyhtiöt korvaavat lääketieteellisin perustein tarvittavia apuvälineitä, kun apuvälinetarpeen syynä on työtapaturma, ammattitauti tai liikennevahinko. Apuvälineet korvataan vakuutuksen ehtojen mukaisesti.

Kela voi järjestää ja korvata ammatillisena kuntoutuksena apuvälineitä henkilölle, jolla on sairaus tai vamma, jonka takia opiskelu tai työn tekeminen ilman apuvälinettä ei onnistu tai olisi kohtuuttoman vaikeaa tai rasittavaa.

Kelan kautta voi saada vain vaativia apuvälineitä, esimerkiksi tekniset erityislaitteet kuten suurennuslaitteet (lukutelevisio), piste- ja isonäytöt sekä atk-laitteistot tai erikoistyötuolit ja erikoisvalaisimet.

Työnantaja voi saada työolosuhteiden järjestelytukea, jos työhön palkattavan tai työssä jo olevan henkilön vamma tai sairaus edellyttää uusia työvälineitä tai kalusteita, muutostöitä työpaikalla tai apua työssä toiselta työntekijältä.