Siirry pääsisältöön

Vates-foorumissa peräänkuulutettiin ihmisen kokoista työelämää

ti toukok. 28 12:00:00 2024

Osatyökykyiset työelämässä 2030-foorumissa nostettiin esille selkeät terveiset päättäjille. Kokemuksen ääni on saatava mukaan päätöksentekoon ja hallinnonalojen välille on kaikille tasoille saatava paljon lisää yhteistyötä. Mitään uutta ei juurikaan tarvita, osaamista ja rohkeutta tehdä toisin tarvitaan samoin kuin kokonaisvaltaisempaa näkemystä työllistymisen edistämiseen. Lisäksi työnantajien tietämyksessä on edelleen paljon parannettavaa ja haastetta meille kaikille.

Iloinen puheensorina täytti Oltermanni-talon auditorion, kun ilahduttavan suuri joukko osallistujia kerääntyi pohtimaan näkymiä osatyökykyisten asemaan työelämässä.
Tilaisuuden johdannoksi Vatesin toimitusjohtaja Jaana Pakarinen kertasi vielä hallitusohjelman kirjauksia. Osaa ei olla vielä alettu toteuttaa, kun taas joitain toimenpiteitä on jo viety läpi – osittain täysin hallitusohjelman alkuperäisten kirjausten vastaisesti. Työkanavan lakkauttamispäätös ja tietenkin järjestöjen rahoituksen huomattava leikkaus ovat Pakarisen mukaan herättäneet kentällä runsaasti hämmennystä, oudoksuntaa ja ennen kaikkea erittäin paljon huolta.

Eduskunnan varapuhemies Tarja Filatov korosti puheenvuorossaan kokonaisuutta ja inhimillistä näkökulmaa, pelkkä taloudellisten seikkojen huomiointi ei riitä. ”Yritämme edelleen muokata vain ihmistä työhön sopivaksi eikä toisin päin”, hän muistutti. Hallitusohjelmassa on kirjaus työelämän vastaanottokyvystä, johon Filatov vaati toimenpiteitä. Tähän työhön hän haastoi myös järjestötoimijat. Filatov otti kantaa myös järjestöjen rahoitukseen. Hän kehotti nostamaan hyviä esimerkkejä entistä enemmän esiin ja kertoa konkreettisesti mitä menetetään, jos järjestöjen toimintaedellytykset päästetään heikkenemään. Järjestöjen kanssa tehtävä yhteistyö on tärkeää ja kannatettavaa.

Toimitusjohtaja Janne Juvakan johdattelemassa paneelissa keskusteltiin niistä työelämän trendeistä, mitkä voivat helpottaa osatyökyisten asemaa. Panelistit nostivat yritysten vastuullisuuspuheesta esille huomion, kuinka heikosti osatyökykyisten osuus monimuotoisuudessa edelleen näkyy, vaikka hyviä yritysesimerkkejä saatiinkin yhteistuumin yleisön kanssa listattua.

Kun Juvakka pyysi panelisteja miettimään sopivia tavoitteita vuoteen 2030 mennessä, oli kaikilla yhteinen näkemys siitä, että jonkinlaisia määrällisiä tavoitteita tarvitaan niiden asettamisen hankaluudesta huolimatta. Panelistit muistuttivat myös osaamisen merkityksen korostamista. Työpaikoille vietävä tuki yhdistettynä monimuotoisuuden kehittämiseen ja sen rinnalle yleinen ”positiivinen pöhinä” oli sekä panelistien että yleisön yhteinen toive.

Teksti: Kaija Ray

Lue lisää:

Demokraatti: "Työtä pitää räätälöidä ihmiselle sopivaksi"

Vates-säätiö sr: "Hallituksen toimet iskevät osatyökykyisten työllistymiseen" 

Lue myös Tarja Filatovin vierasblogikirjoitus Vatesin sivuilla: "On aika jumpata työtä tekijöiden mukaan" 

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: