Siirry pääsisältöön

Klubitalot säästävät yhteiskunnalle 10-11 miljoonaa euroa

11.05.2016

Klubitalotoiminta on yksi tuloksellisiksi osoitetuista avohuollon mielenterveyspalveluista. Suomessa valtio, kunnat ja sosiaaliturvarahastot hyötyvät jo nyt mielenterveyskuntoutujien 25 Klubitalon toiminnasta noin 10–11 miljoonaa euroa vuodessa.

Hyöty syntyy muun muassa kuntoutujajäsenten sairaala- ja muiden palvelujen vähenevästä käytöstä. Arvio perustuu vastaavasta toiminnasta Ruotsissa tehtyihin laskelmiin, mutta samankaltaisiin tuloksiin on päästy myös aiemmin Vates-säätiössä tehdyissä selvityksissä.

Nämä tulokset käyvät ilmi Suomen Klubitalot ry:n julkaisemasta klubitalotoiminnan 20-vuotisjuhlakirjasta ”Mieleni minun tekevi”, jonka julkistaminen on keskiviikkona 11.5. Lahden Klubitalon 15-vuotisjuhlan yhteydessä.

Suomessa osallistuu klubitalotoimintaan noin 3000 aktiivijäsentä. Kirja esittelee ensimmäistä kertaa kattavasti toimintaa jäsenkokemusten, omaisten ja muiden sidosryhmien näkökulmasta sekä lukuisten arviointitutkimusten valossa. Suomessa toimii 25 Klubitaloa, joiden määrä aiotaan lisätä maan kattavaksi seudullisten Klubitalojen verkostoksi vuoteen 2025 mennessä.

Lue laaja tiedote (pdf)

Mieleni minun tekevi -julkaisu (pdf)