Siirry pääsisältöön

Vierasblogi: Kuntoutus kannattaa, mutta mistä ohjausresursseja?

08.11.2016

PARTY-hanke (Parempaa työ- ja toimintakykyä) kehittää pitkään työttömänä olleiden ja osatyökykyisten työ- ja toimintakyvyn arviointia, työttömien kuntoutusta, kuntien työllisyydenhoitoa ja työttömien terveydenhuoltoa sekä heidän parissaan työskentelevien kuntoutus-/työkyky-koordinaatiopalvelua.

Se on totisesti tarpeen, koska mm. osatyökykyiset ja pitkään työttömänä olleet työnhakijat jäävät usein vaikean rakennetyöttömyyden takia ”jalkoihin”. Perinteinen kunnallinen perusterveystarkastus ja -terveydenhuolto eivät vastaa heidän tarpeisiinsa. Näin ollen nämä ihmiset eivät ohjaudu myöskään kuntoutuspalveluihin. Usein palvelutarve on kuitenkin moninainen, jopa moninaisempi kuin työssä olijoilla.

Asiakkaat ohjautuvat nykyisin melko heikosti TE-hallinnon kautta työ- ja toimintakyvyn arvioon, koska TE-hallinto on resurssien puutteen johdosta vähentänyt face to face -palvelua. Kyseisiin tutkimuksiin käytettävät määrärahat ovat myös merkittävästi vähentyneet.

Osa asiakkaista tipahtaa työttömyyden myötä pitkänkin työhistorian jälkeen työeläkekuntoutuksen palvelujen piiristä, koska he eivät ole omatoimisesti osanneet näitä palveluja hakea. Harvalla sairauskierteessä olevalla voimavarat tähän edes riittävät?

Siksi kuntiin tarvitaan työttömien työkykykoordinaattoreita tarjoamaan heidän tarvitsemiaan palveluja ja viemään kuntoutusprosesseja eteenpäin. Työttömien terveydenhuoltoa ja työkyvyn arviointia tulee myös kunnissa kehittää. Tarvittaisiinko kristallipallo ennustamaan, tuoko tuleva sote-uudistus tähän tilanteeseen parannusta?

Marianne Kivelä
projektipäällikkö

Lisätietoa hankekokonaisuudesta:
Projektipäällikkö Marianne Kivelä, puh. 044 403 6123, e-mail: marianne.kivela@rauma.fi
http://www.rauma.fi/tietoa-kaupungista/hankkeet/party-hankekokonaisuus