Siirry pääsisältöön

Helli aivojasi - Aivoviikolla avataan avaimia aivojen terveyteen

13.03.2017

Tällä viikolla 13.–19.3.2017 vietetään kansainvälistä Aivoviikkoa. Sen järjestää Suomessa Neurologiset vammaisjärjestöt (NV) ja teemana on Aivoterveyttä läheltä. Aivoja hellivät elämäntavat tukevat aivojen terveyttä sekä edistävät neurologisesti sairaiden ja vammaisten ihmisten hyvinvointia.

NV:n mukaan aivoterveyden avaimia löytyy helposti arjesta ja lähiympäristöstä. Esimerkiksi luonnossa liikkuminen, sosiaaliset suhteet ja yhteisöllisyys, hyvät ravitsemusvalinnat sekä kulttuuriharrastukset tukevat aivoterveyttä ja auttavat tutkitusti pienentämään monien aivosairauksien riskiä.

Aivoviikon aikana eri paikkakunnilla järjestetään Aivohoitola, joka tarjoaa matalan kynnyksen keinoja edistää aivoterveyttä. Tarkoituksena on esitellä helppoja ja vaivattomia keinoja, jotka sopivat kiireisenkin ihmisen arkeen.

NV-järjestöjen edustamat neurologiset sairaus- ja vammaryhmät koskettavat suoraan yli 1,5 miljoonaa henkilöä Suomessa. Jos mukaan lasketaan heidän läheisensä sekä eri alojen ammattihenkilöt, koskettaa neurologiset sairaudet ja vammat lähes jokaista suomalaista.

Aivoverenkiertohäiriöihin menehtyy vuosittain Suomessa noin 4 500 henkilöä. AVH on kolmanneksi yleisin kuolinsyy. AVH-potilaista joka toiselle jää pysyvä haitta, puolelle heistä vaikea-asteinen. Joka neljäs toipuu täysin oireettomaksi, yli puolet omatoimiseksi ja joka seitsemäs tarvitsee laitoshoitoa.

Lisätietoa: