Siirry pääsisältöön

Kaikelle on aikansa ja paikkansa

10.03.2017

Tämän vanhan sanonnan paikkansapitävyyttä testataan tällä kertaa myös Vates-päivillä. Seminaarin yleiskuvauksessa totesimme, että suurissa työllisyyspalveluiden muutoksissa molempien päivien pääteemat ovat ajankohtaisia ja tärkeitä aiheita.

Opinnoista työhön pyrkiville nuorille tuen ajoituksella on erittäin tärkeä merkitys. Ollessani Kiipulan ammattiopiston johtokunnan kokouksessa ensimmäisen päivän paneeliin osallistuva apulaisrehtori Anne Saari muistutti oppilashuoltotyötä esitellessään, että nuoren on todella vaikea ymmärtää, jos akuutissa tarpeessa kotikunnan palvelua saa kuukauden päästä.

Ammatillisen koulutuksen reformin kohdalla työssäoppimisjaksoilla taas on oma, erityinen paikkansa antaa ensimmäisiä työelämäkokemuksia ja sitä kautta onnistumisia erityistä tukea tarvitseville nuorille. Mutta miten sen paikan löytää, kun uudistuksen myötä aiempaa suurempi joukko opiskelijoita niin tavallisista kuin erityisammattioppilaitoksistakin kolkuttaa yhtä aikaa samojen työnantajien ovilla?

Kuntoutuksen kokonaisuudistustyöryhmä työskentelee tällä hetkellä kuumeisesti ja yrittää löytää ratkaisuja kuntoutuksen oikean ajoituksen parantamiseen. OTE-kärkihankkeen alla mm. Polut hoitoon ja kuntoutukseen -teeman kokeilut ovat alkamassa. Tässä nousee keskiöön tuttu haaste hoidon ja kuntoutuksen limittymisestä ja jälleen oikea-aikaisuudesta. Milloin on oikea aika ammatilliselle kuntoutukselle? Miten edistetään työssä jatkamista? Tätä pohtii puheenvuorossaan etenevän sairauden kannalta Marju Teinikivi Neuroliitosta. Työhönkuntoutuksen palveluverkoston edustajana Juha Mikkola puolestaan näkee aitiopaikalta ajoituksen ja oikeiden palvelumuotojen tuottamat onnistumiset – ja epäonnistumiset.

Olin muutama päivä sitten kuulemassa psykiatrian erikoislääkäri Jukka Kärkkäistä, joka totesi, että valitettavan usein mielenterveyskuntoutujille ei ole edes määritelty tavoitteisiin työhön palaamista. Missä on silloin vaikkapa nuoren masennuksesta kärsivän paikka? Muun muassa jo päättyneen OSKU-ohjelman tapaustutkimuksissa on kuitenkin selkeästi osoitettu sekä yksilölle että yhteiskunnalle tulevat hyödyt selvänä rahana, jos henkilö pystyy käymään työssä, ansaitsemaan, maksamaan veroja ja käyttämään ansaitsemiaan tuloja.

Kirjoitin ensin tätä tekstiä hyvin varovaiseen ehkä-muotoon ihan tarkoituksella. Niin monta muutosta on tällä hetkellä meneillään ja tilanne herättää suurta epävarmuutta. Toiveemme ja tavoitteemme on, että Vates-päiviltä voi lähteä huojentunein mielin – palasia on loksahtanut paikoilleen. Seminaari on oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Kaija Ray
kehittämispäällikkö