Siirry pääsisältöön

Maakuntauudistus - yhtiöittäminen puhutti säätiön valtuuskunnan kokouksessa

22.05.2017

Maakuntauudistuksen projektijohtaja Jukka Alasentie esitelmöi 18.5. Vates-säätiön valtuuskunnan kokouksessa aiheesta Työllisyyspalvelut maakuntauudistuksessa.

Jukka Alasentie kertoi, miksi uudistus on tarpeen tehdä ja avasi mm. uusien maakuntien keskeisiä tehtäviä. Lisäksi hän avasi valinnanvapautta, joka on osa sote-uudistusta sekä kasvupalvelut -käsitettä.

Kasvupalvelujen alle kootaan yhteen nykyiset ELY-keskuksen, TE-toimiston ja maakunnan liiton palvelut ja rahoitukset. Kasvupalvelut ovat osa laajaa kokonaisuutta, johon kuuluvat myös kuntien elinvoimapalvelut ja korkeakoulujen ja oppilaitosten yrityspalvelut sekä myös valtakunnalliset kasvupalvelut (TEKES, Finpro, Team Finland jne.) esimerkiksi Rekrytointi- ja osaamispalvelut, Yritystoiminta ja yrittäjyyspalvelut, Edellytysten luominen innovaatioiden kehittämiselle, Kansainvälistymisen palvelut ja Rahoituspalvelut. Maakunta saa itse päättää, mitä palveluja se haluaa järjestää asiakastarpeiden ja maakuntastrategian perusteella. Työllisyyspalvelujen osalta heräsi kysymys, onko yhdistysten ja muiden kolmannen sektorin toimijoiden jatkossa mahdollista tuottaa palveluja esim. alihankkijoina yhtiöittämättä osaa toiminnastaan.

Muutos tehdään asteittain. Suunniteltu aikataulu alla.

  • Maakuntauudistuksen hallituksen esitys keväällä 2017.
  • Väliaikaishallinto alkaa valmistella toiminnan käynnistämistä 1.7.2017 alkaen.
    • Tosin viimeisimpien tietojen mukaan vaikuttaa siltä, että väliaikaishallinto pääsee käyntiin lokakuun 2017 alussa, kommentoi Alasentie uusimpia uutisia uudistuksesta.
  • Ensimmäiset maakuntavaalit tammikuussa 2018 presidentin vaalien ensimmäisen kierroksen yhteydessä.
  • Sosiaali‐ ja terveydenhuollon järjestäminen siirtyy uusille maakunnille 1.1.2019.
  • Valinnanvapauteen ja monikanavarahoitukseen liittyvät lait voimaan 1.1.2019. Mahdollinen siirtymäaika.

Kokousesitelmä pdf-muodossa