Siirry pääsisältöön

Ohjaamoissa tarvitaan osatyökykyisten nuorten ohjausosaamista

07.11.2018

Teksti ja kuvat: Kati Savela

Päivi Kemp ja Julia Örn Ohjaamossa.Ohjaamot ovat tarpeellisiksi osoittautuneita paikkoja, joista nuoret saavat maksutta apua esimerkiksi työhön, koulutukseen, asumiseen ja muuhun arkeen liittyvissä asioissa. Ohjaamoon voi astua sisään ilman ajanvarausta ja kysyä tai jutella voi mistä vain.

Erityistä tukea tarvitsevien nuorten tarpeisiin vastataan esimerkiksi harjoittelemalla yhdessä työpaikkahaastattelua tai auttamalla asumistuen hakemisessa. Nuorta tuetaan löytämään konkreettisia lähitulevaisuuden tavoitteita. Joissakin Ohjaamoissa tukea tarvitsevien ohjaamiseen on hyvät resurssit, toisissa sellaista ei vielä ole. Tarve on suuri, sillä noin joka toisella suomalaisella on vähintään yksi vamma tai pitkäaikaissairaus, joka voi heikentää työkykyä ainakin tilapäisesti.

Ohjaamoissa on hiukan erilaisia palveluita kunnan koon ja kuntalaisten yleisimpien tarpeiden mukaan. Maantieteellinen rakennekin vaikuttaa palveluihin, sillä joissakin kunnissa voi olla useita keskuksia, joissakin vain yksi. Ohjaamot on suunnattu alle 30-vuotiaille. Niitä on noin 50 eri puolilla maata.

Matalan kynnyksen tuelle on tarvetta

Järvenpään Ohjaamon palveluohjaaja Päivi Kemp (kuvassa oikealla) ja työvalmentaja Julia Örn (kuvassa vasemmalla) toteavat, että kuntouttavasta työtoiminnasta, työkokeilusta tai työpajatoiminnasta ei aina löydy sopivaa palvelua kaikille, jotka tarvitsevat jonkinlaista kevyempää ja lyhytkestoisempaa tukea työelämään tai koulutukseen pääsemiseksi. Siksi Ohjaamojen matalan kynnyksen tukipalvelut on koettu tarpeellisiksi.

- Meille tulevat nuoret eivät yleensä tiedä, minkä tahon tukea tai tietoa tarvitsisivat, koska kokonaisuus tuntuu sekavalta, Päivi Kemp toteaa.

Julia Örn vastassa Ohjaamon luukulla.Tuki voi olla näennäisesti hyvinkin pientä, keskustelua, tsemppaamista, toivon ylläpitämistä. Joillekin se on silti ratkaisevaa valintojen tekemiseksi.

Järvenpään Ohjaamo on seitsemän muun Keski-Uudenmaan Ohjaamon kanssa mukana sosiaali- ja terveysministeriön hallinnoimaan OTE-kärkihankkeeseen kuuluvassa FOKUS-kokeiluhankkeessa. Ohjaamojen henkilökunta on voinut täydentää ohjausosaamistaan esimerkiksi OTE-kärkihankkeen työkykykoordinaattorikoulutuksella. Koulutus on tarkoitettu ammattilaisille, jotka toimivat osatyökykyisten työllistymistä ja työssä jatkamista tukevissa palveluissa.

Kohtaamon sivulta löytyy juttu esimerkeistä, miten osatyökykyisten nuorten polkua opintoihin tai työelämään on tuettu Järvenpään Ohjaamossa. Kohtaamo kehittää nuorten Ohjaamoja ja valtakunnallista verkko-ohjausta. 

Lue artikkeli Ohjaamojen tuesta osatyökykyisille nuorille (linkki aukeaa uuteen välilehteen)