Siirry pääsisältöön

Lahden Työn Paikan toiminta ajetaan alas

31.10.2019

Vatesin taustayhteisön, työllistämispalveluita tarjoavan Lahden Työn Paikka Oy:n toiminta ajetaan alas ensi kesään mennessä. Lahden kaupunginhallitus päätti lopettaa hankinnat yritykseltä lokakuun puolivälissä. Voittoa tavoittelemattoman Työn Paikan tavoitteena on ollut jo 35 vuoden ajan ehkäistä syrjäytymistä ja edistää osallisuutta.

Kaupunki aikoo hankkia valmennuspalveluita muualta. Tavoitteena on perustelujen mukaan ”taloudellisemmat ja tehokkaammat” ratkaisut. Ensi vuonna koko työllisyyspalveluiden kokonaisuutta järjestellään uudelleen. Lahti hakee myös työllisyyden kuntakokeiluun.

Lahden kaupunki on ollut suurin Työn Paikalta työllisyys- ja valmennuspalveluita ostava taho. Kun se lopettaa ostot, yhteiskunnallisella yrityksellä ei ole edellytyksiä jatkaa, sillä leijonanosa kassavirrasta häviäisi.

Toimitusjohtaja Pekka Kotiaho on irtisanoutunut tehtävästään ja lopettaa työt marraskuun ensimmäisen viikon jälkeen. Hän on järkyttynyt kaupunginhallituksen päätöksestä, joka tuli äkillisesti.

- Ikävää on se, että lopettamispäätöksessä käytetyt luvut eivät anna oikeaa tietoa yhtiöstämme, eli johtopäätökset toimintamme jatkamisen edellytyksistä on tehty väärin perustein, Kotiaho huokaa.

Hänen mukaansa yhtiön tasetta ei ole ilmeisesti luettu tai ymmärretty oikein.

Myös esimerkiksi vertailu nuorten työpajojen työllistämisprosenttiin on Kotiahon mielestä epäreilu, koska Työn Paikassa valmennettavat työnhakijat ovat iäkkäämpiä ja siten heikommassa työmarkkina-asemassa.


Osalle toiminnasta etsitään jatkajaa


Työn Paikassa on tehty mm. metalliteollisuuden alihankintaa ja valmistettu suodattimia. Siellä on tehty myös pieniä kirjansidontatöitä, joita ei isoissa painoissa kannata teettää. Aiemmin Työn Paikassa valmistettiin myös Mölkky-pelejä. Yritys omistaa myös suositun kierrätyskeskus Patinan. Kaupunginhallitus on luvannut selvittää, löytyykö yrityksen liiketoiminnoille - mm. juuri Patinalle - jatkajaa.

Yhtiössä aloitetaan toiminnan ja henkilöstön sopeuttamistoimet. Vakituisia työntekijöitä on 35 ja erityistyöllistettyjä 11. Kaikille heille yritetään löytää uusia vaihtoehtoja. Kaupungin työllisyyspalveluissa arvellaan, että valmennettavia saadaan sijoitettua yrityksiin, yhdistyksiin ja kaupungin omiin toimintoihin.

Toiminnan päättämiseen liittyvät kulut ovat ainakin kolme miljoonaa euroa. Kotiahon on vaikea ymmärtää ratkaisua, koska kaupunki on saanut hankinnoilleen Työn Paikasta yli puolitoistakertaisen tuoton palveluiden vaikuttavuuden kautta eli esimerkiksi työttömien määrän pienenemisen ansiosta.

- Eniten olen huolissani siitä, että henkilöstömme jää tyhjän päälle.

Työkokeilujaksojen, palkkatuetun työn ja valmennuksen lisäksi Työn Paikassa on voinut suorittaa ammatillisia tutkintoja tai niiden osia. Sieltä on saanut tukea myös työpaikan hakemiseen.

Vates-säätiön hallituksen puheenjohtaja Olavi Sydänmaanlakka on pahoillaan ja ihmeissään Lahden Työn Paikan alasajosta.

- Tämä päätös vaikuttaa lyhytnäköiseltä. Onko säästöjä laskettaessa ajateltu riittävän pitkälle. Tietysti myös pitkäaikaisen henkilöstön kohtalo mietityttää, hän sanoo.

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!