Siirry pääsisältöön

Palkkatuki käsiteltävänä työllisyyden edistämisen ministerityöryhmän alaryhmässä

21.08.2019

Työ‐ ja elinkeinoministeriö on asettanut alatyöryhmät valmistelemaan työllisyyden edistämisen ministerityöryhmässä käsiteltäviä asioita. Yksi alatyöryhmistä keskittyy palkkatukeen ja etuuksiin. Tarkoituksena on valmistella muun muassa palkkatuen käyttöä ja uudistamista koskevat ehdotukset. Tavoitteena on kytkeä osaamisen kehittäminen nykyistä tiiviimmin palkkatukeen.

Uudistettua palkkatukea koskevien säännösten on määrä tulla voimaan vuonna 2020 tai viimeistään 1.1.2021.

Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisemassa selvityksessä vuodelta 2018 (Asplund, Kauhanen, Päällysaho, Vanhala) todetaan, että kansainvälisen arviointitutkimuksen mukaan palkkatuki on tehokkaimpia vaikeasti työllistyvien työnhakijoiden työllistämistoimenpiteitä. Suomalaisia tuoreita tutkimuksia osatyökykyisille suunnattujen työvoimapoliittisten toimien vaikuttavuudesta on niukasti.

Palkkatuen vaikuttavuusarvioinnin tekeminen onkin selvityksen mukaan vaikeaa. Olisi kyettävä arvioimaan, miten palkkatukea saaneille henkilöille olisi käynyt, jos he olisivat jääneet palkkatukea vaille. Toiseksi on vaikea löytää luotettavaa verrokkiryhmää, jossa henkilöt olisivat voineet saada palkkatukea, mutta ovat eri syistä jääneet ilman sitä.

Selvitykseen VNTEAS:in sivuilla (linkki aukeaa uuteen välilehteen)

Vatesille tulee toisinaan palkkatuen edellytyksiin ja hakemiseen liittyviä kysymyksiä. Olemme koonneet niistä yleisimmät Usein kysyttyä -osioon.

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!