Siirry pääsisältöön

Sisäinen motivaatio -koulutus veti salin täyteen

07.02.2019

Osallistujia täydessä auditoriossa.Vates-säätiö ja Mielenterveyden Keskusliitto järjestivät yhdessä iltapäiväseminaarin aiheesta ”Miten työllistettävän sisäinen motivaatio sytytetään?” 28.1.2019. Tilaisuus veti salin täyteen: paikalla oli yhteensä yli 70 osallistujaa. Tutkijatohtori Frank Martela Aalto-yliopistosta oli pääpuhujana ja hän kertoi siitä, mistä sisäinen motivaatio syntyy sekä sen merkityksestä työssä. Sisäinen motivaatio tukee työllistymistä ja työntekijän jaksamista.

Frank Martela totesi mm., että sisäinen motivaatio on korkeimmillaan, kun tehtävän haastavuus ja oma osaaminen kohtaavat. Liian helppo työ(tehtävä) ei motivoi yhtä paljon kuin sopivan haastava.

- Itsetuntemus kasvaa kokemusten kautta, Martela sanoi.

Tilaisuudessa kerrottiin myös kahdesta esimerkkitapauksesta: miten syöpään sairastunut saa oman sisäisen motivaation heräämään jälleen arvotyöskentelyn avulla ja miten kuntien työllisyyspalveluissa motivaation kanssa työskennellään. Satu Katajan ja Jenni Juvosen asiakasesimerkit valaisivat hyvin, miten laaja-alaista tuen tarve voi olla ja miten hankalasta tilanteestakin voi päästä eteenpäin, jos motivaation saa kohdalleen.

Kouluttaja Jyrki Rinta-Joupin (Mielenterveyden keskusliitto) luennon aiheena oli motivaatioyhteiskunta. Motivaatioyhteiskunnassa panostetaan kansalaisten sisäisen motivaation herättämiseen kilpailun sijaan. Tiedon ja osaamisen jakaminen ylläpitää työyhteisön henkistä hyvinvointia ja edistää työntekijöiden välistä yhteistyötä.

- Toivon herääminen ja ylläpitäminen ja sitä kautta motivaation työstäminen on ollut monelle se omaa tilannetta helpottanut asia, korosti Rinta-Jouppi.

Kuva diaesityksestä, jossa lukee "Onnistuneen motivaation kaava".Lopuksi osallistujat pohdiskelivat parityöskentelynä ennalta aseteltujen kysymysten pohjalta, miten he voivat hyödyntää sisäisestä motivaatiosta työssä. Pohdinnan tuloksena todettiin, että tavoitteiden asettelu, työn mielekkyys, vaikuttaminen omaan työhön ja mahdollisuus oppia ja kehittyä ja sekä? positiivinen asenne työhön lisäävät sisäistä motivaatiota. Muiden työyhteisön jäsenten innostaminen ja kannustaminen nostattavat sisäisen motivaation tasoa.

Teksti: Niini Aalto, Kaija Ray
Kuvat: Kati Savela, Tiina Jäppinen