Siirry pääsisältöön

Aluetoiminnan Kick-offissa pohdittiin kuntakokeiluja ja välityömarkkinoiden tulevaisuutta

08.10.2020

Vates-säätiön aluetoiminta järjesti Kick off -webinaarin 24.9.2020. Tilaisuudessa kuultiin asiantuntijapuheenvuoroja niin alueelliselta kuin valtakunnalliseltakin tasolta. Päivän starttasi Kuntaliiton kehittämispäällikkö Erja Lindberg, joka kertoi kuntakokeiluista ja siitä, miten ne vaikuttavat järjestöjen toimintaan tulevaisuudessa.

- Viestini kuntakokeilun valmistelijoille on, että suunnitteluun on tärkeää ottaa mukaan kaikki alueen työllisyystoimijat. Vastaavasti järjestöille viestini puolestaan on, että suunnitteluryhmiin olisi hyvä ottaa itsekin aktiivisesti yhteyttä, Erja Lindberg kiteytti.

Jaana Pakarinen ja Erja Lindberg keskustelemassa.

Vatesin toimitusjohtaja Jaana Pakarinen jatkoi vielä keskustelua Lindbergin kanssa mm. työllisyyspoliittisten avustusten tulevaisuuteen liittyen. Vielä on epäselvää, millä tavalla kuntakokeilut tulevat vaikuttamaan typo-hankkeiden tulevaisuuteen. TE-toimistot eivät ole kaikilla alueilla avanneet hakua työllisyyspoliittisiin hankkeisiin.

Kuntakokeiluista välityömarkkinoiden tulevaisuuteen

Kuntakokeiluista siirryttiin pohtimaan laajemmin välityömarkkinoiden tulevaisuutta. Neuvotteleva virkamies Lari Anttonen työ- ja elinkeinoministeriöstä kuvasi kattavasti työllisyydenhoidon kenttään tulevaisuudessa vaikuttavia ohjelmia TE-toimistojen näkökulmasta: kuntakokeilut, TE-palveluiden siirto paikallistasolle, pohjoismainen työvoimapalvelumalli, palkkatukiuudistus, monialaisten palveluiden lainsäädäntö, jatkuvan oppimisen palvelukeskus, TE-Digi, Työkykyohjelma… Lista on hengästyttävän pitkä, ja kuvastaa sitä, kuinka paljon toimintaympäristössä on meneillään samaan aikaan.

Myös SOSTEn erityisasiantuntija Päivi Kiiskinen korosti puheenvuorossaan toimintaympäristössä tapahtuvia muutoksia:

- Järjestöjen asema on turvattava tulevaisuudessakin ja asemaa ylipäänsä vahvistettava. Erityisesti Välityömarkkinatoimija-mallin (”Suomen Samhallin”) kehittämisessä tulee huomioida järjestöjen ja muidenkin työllisyystoimijoiden kehittämät hyvät toimintamallit välityömarkkinoilla.

Hilkka Halonen Teamsin välityksellä.Merivan toimitusjohtaja Hilkka Halonen korosti videotervehdyksessään järjestöjen ketteryyttä ja joustavuutta ja sitä, että järjestöt ovat oikeasti lähellä ihmisiä, minkä vuoksi ne myös tuntevat asiakkaidensa tarpeet hyvin. Lapin alueella järjestöneuvottelukunta pitää järjestöjen puolia ja tuo koko kentän näkökantoja esille päätöksentekoon.

- Maailmaa ei voi kuvitella ilman järjestöjä eikä hyvinvoivaa Suomea olisi eikä tule olemaan ilman järjestöjä. Aina on tilaa toimia, tukea, edistää, auttaa ja kehittää maastossa, joka jää kansalaisen ja julkisen vallan väliin.

Aluekartoitus ja toivoa tulevaisuuteen

Aluekoordinaattorit Hanna Ranta-Pitkänen ja Tuuli Riisalo-Mäntynen kävivät läpi valtakunnallisen aluekartoituksen Tuuli Riisalo-Mäntynen ja Hanna Ranta-Pitkänen pitämässä puheenvuoroa.tuloksia eri maakuntien työllisyydenhoidon tilanteesta, yhteistyötoiveista sekä ajankohtaisista asioista. Työkyvyn arviointi järjestöissä ja työelämän monimuotoisuuden kehittäminen ovat kantavia teemoja, joita aluetoiminta tulee pitämään vahvasti esillä tulevissa verkostotilaisuuksissa ja kehittämistyöpajoissa.

- Alueilla toivotaan ajankohtaisen tiedon levittämistä, yhteistyön vahvistamista sekä aluetoiminnan jalkautumista maakuntiin. Tuemme jo olemassa olevia verkostoja ja autamme uusien luomisessa.

Juho Mertanen pitämässä puheenvuoroaan.

Tilaisuuden päätti asiantuntijapsykologi Juho Mertanen Mieli ry:stä. Hän antoi työkaluja epävarmojen toiminta-aikojen sietämiseen ja kertoi järjestötyön piirteistä hyvinvoinnin näkökulmasta.

- Järjestötyössä on paljon mahdollisuuksia vaikuttaa työn sisältöihin, mutta suuret linjat määritetään usein toisaalla. On tärkeää keskittyä omaan jaksamiseen ja työn voimavaroihin.

Mieli ry:n sivuilta löytyy paljon erinomaisia esitteitä ja harjoituksia oman jaksamisen tueksi. Muistetaan pitää huolta jaksamisestamme!

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!