Siirry pääsisältöön

Järjestöt vetoavat: Resurssejamme tulee hyödyntää osatyökykyisten työllistymisen puolesta

02.09.2020

ihmisiä tekemässä jättipalapeliä.

- Vetoamme, että osatyökykyisten henkilöiden työllistymistä edistävissä hallituksen ohjelmissa järjestöt ja niiden resurssit huomioitaisiin nykyistä vielä vahvemmin. On äärimmäisen tärkeää, että kansalaisyhteiskunnan resurssit otetaan käyttöön työkykyohjelman toteuttamisessa nyt kun toimeenpanon aika tulee, kirjoittavat Kuntoutussäätiö, Vates-säätiö, Mielenterveyden keskusliitto ja Invalidisäätiö vetoomuksessaan, joka on 1.9.2020 lähetetty pääministerille, työllisyydenhoidon vastuuministereille ja virkamiehille.

Järjestöt painottavat vetoomuksessa, että osatyökykyisten henkilöiden työllisyysasteen nostaminen on välttämätöntä Suomen kansantaloudelle. Se on myös inhimillisesti kestävää. Työllistyminen edistää tutkitusti ihmisen toimintakykyä, terveyttä ja osallisuutta.

- Osatyökykyisten henkilöiden työllisyyteen on olemassa paljon keinoja. Näitä on tärkeää suunnitella ja toteuttaa laajassa yhteistyössä, työmarkkinajärjestöjen, sote- ja vammaisjärjestöjen sekä julkisen hallinnon ja kuntien kesken. Kun aiempaa OTE-kärkihanketta toteutettiin, otettiin heti alussa valmisteluun mukaan sote-alan työllistymistä edistäviä järjestöjä. Tällä yhteistyöllä kärkihankkeesta saatiin kohderyhmänsä näköinen ja toteutettavissa oleva kokonaisuus, joka tuotti hyviä tuloksia, järjestöt muistuttavat.

Järjestöt tarjoavat osaamistaan työkykyohjelmaan asiantuntijoina, kehittäjinä sekä toimenpiteiden suunnittelijoina ja toimeenpanijoina. Ne ehdottavat seuraavia yhteisiä toimintamalleja:

Järjestöt osallistuvat osatyökykyisten henkilöiden työllistymisen toimenpiteisiin monipuolisesti

- Järjestöillä on runsaasti osatyökykyisten henkilöiden työllistymistä ja työkykyä parantavaa toimintaa, johon osallistuu tuhansia työikäisiä vuosittain. Olemme järjestöjen toimijoiden verkostoissa uudistaneet ja kehittäneet mm. ihmisten toimintakyvyn arviointia, työkykykoordinaattorikonseptia ja työhönvalmennusta sekä kuntouttavaa työtoimintaa. Näitä tulee hyödyntää myös nykyisen hallituskauden toimenpiteissä.

Järjestöt tuottavat kokemusperäistä tietoa osatyökykyisyydestä

- Järjestöt ovat usein suorassa kosketuksessa kohderyhmiinsä – esimerkiksi juuri osatyökykyisiin henkilöihin. Järjestöille kertyy valtava määrä tietoa ja ymmärrystä osatyökykyisten ihmisten arjesta, palvelu- ja työelämäkokemuksista sekä osallisuudesta.

- Järjestöjen kokoamaa kokemusperäistä tietoa on otettava käyttöön työllistymismallien kehittämiseen ja toteutukseen. Järjestökenttä on otettava mukaan kokeiluihin, sillä järjestöjen rakenteet mahdollistavat ketterän toimintatapojen kokeilun ja kokeiluista oppimisen.

Järjestöt ovat mielellään mukana kokeiluhankkeissa, ohjelmissa ja muissa työllisyyttä edistävissä toimenpiteissä

- Olemme mielellämme mukana uudistamassa yhteiskunnallista yrittäjyyttä, rakentamassa uusia työllisyyttä edistäviä rakenteita (esim. yhteiskunnallinen yrittäjyys) ja toimeenpanemassa vaikuttavuusinvestointeja. Pidämme tärkeänä järjestöjen monipuolisen osaamisen, palveluiden ja toimintojen hyödyntämistä kaikessa hallitusohjelman mukaisessa toiminnassa, jossa tähdätään osatyökykyisten ihmisten parempaan työllisyyteen.

Pdf-linkki allekirjoitettuun vetoomukseen (avautuu uuteen välilehteen)

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!