Siirry pääsisältöön

Tulisielu-tunnustuksen sai Simo Klem Kehitysvammaliitosta

01.10.2020

Tulisielu-palkittu Simo Klem keskellä, vasemmalla Olavi Sydänmaanlakka ja oikealla Jaana Pakarinen. Kunniakirja Simon kädessä.Vates-säätiön vuosittainen Tulisielu-tunnustus myönnettiin tänä vuonna työllisyyden asiantuntija Simo Klemille Kehitysvammaliitosta.

Tunnustuksen myöntämisperusteena on muun muassa se, että Klem edustaa kehitysvammaisia henkilöitä, joiden työllistyminen on edelleen marginaalista. Palkittu on valitsijaraadin mukaan heidän asemansa parantamisen suhteen todellinen Tulisielu, jolla on pitkä kokemus erityisryhmien työllistymisen edistämisestä.

Tänä vuonna valinnassa painotettiin nuorten ja opiskelijoiden työllistymisen hyväksi tehtyä työtä. Klem on pitkäjänteisesti ja tuloksellisesti edistänyt työllistymistä tukevien ratkaisujen leviämistä eri opintoasteille ja ollut näin tukemassa kehitysvammaisten nuorten pääsyä työelämään.

- Simo Klem on tehnyt sekä asiakastyötä että tutkimusta, ja siten hänellä on monipuolinen tuntuma asioihin. Kehitysvammaisilla on vain vähän puolestapuhujia, ja tietoisuuden lisäämisessä heidän kyvyistään ja motivaatiostaan työhön on vielä pitkä tie. Klem on Kehitysvammaliitossa ollut vaikuttamassa siihen, että ihmisiä on siirtynyt avotyötoiminnasta palkkatyöhön, valitsijaraadissa ollut Kiipulan toimitusjohtaja, rehtori Jukka Kujala perustelee valintaa. Kujala on Vates-säätiön hallituksen jäsen.

Työikäisiä kehitysvammaisia henkilöitä on Suomessa noin 30 000. Vain 500 - 600 eli noin kaksi prosenttia heistä käy palkkatyössä. Avotyötoiminnassa on noin 2 300 henkilöä.

- Palvelujärjestelmämme ajaa kehitysvammaiset nuoret edelleen varsin kategorisesti työtoiminnan eli sosiaalihuollon palvelujen maailmaan, vaikka työllistymispotentiaalia olisi vaikka kuinka paljon. Arviomme mukaan ainakin 3000 ellei peräti 6000 tällä hetkellä työvoiman ulkopuolella olevaa kehitysvammaista henkilöä voisi saada oikeanlaisella tuella työsuhteisen työn. Vertailumaista esimerkiksi Kanadassa joka neljäs työikäinen kehitysvammainen henkilö on palkkatyössä, Simo Klem toteaa.

Tulisielun saaja valitaan vuosittain vaihtuvan kohderyhmän joukosta tai muulla tarkentavalla kriteerillä.
Tänä vuonna Vates-säätiön hallituksen kriteerejä valinnalle oli mm. se, että henkilö näkee opiskelijan yksilölliset tarpeet. Hän tekee yhteistyötä moniammatillisesti ja monialaisesti opiskelijoiden työllistymisen tueksi. Hän löytää mahdollisuuksia ja ratkaisuja avaten ikkunoita, joiden kautta kyvyt ja osaaminen saadaan näkyviin.

Vates-säätiö aloitti Tulisielu-kunniakirjasarjan vuonna 2014. Tulisielu annetaan henkilölle tai toimijalle, joka on pitkäjänteisellä toiminnallaan vaikuttanut erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden työllistämisen edistämiseen tuottaen uusia innovatiivisia toimintamalleja tai läpimurtoja.

Tulisielu-kunniakirja luovutettiin tänään Vates-päivässä 1.10. Jokavuotisessa seminaarissa käsitellään vammaisten, osatyökykyisten ja pitkäaikaissairaiden työllistymisen kysymyksiä. Kunniakirjan luovutti säätiön hallituksen puheenjohtaja, Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka.

Kuvassa vasemmalta Olavi Sydänmaanlakka, Simo Klem ja Vatesin toimitusjohtaja Jaana Pakarinen. 

***

Lisätietoa Tulisielu-kunniakirjasta ja haastattelupyynnöt:
Kaija Ray
kehittämispäällikkö
kaija.ray(at)vates.fi
p. 0440 724 944

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!