Siirry pääsisältöön

Välityömarkkinoiden muuttuva fokus

19.03.2021

Kehittämispäällllikö Jukka Lindberg värikkään taulun edessä.Mikä on välityömarkkinoiden tehtävä? Kysymystä ei ehkä voi kutsua uudeksi ja raikkaaksi, mutta pitkäikäinen se kyllä tuntuu olevan. Oman kokemukseni perusteella vastaus on viime vuosina voimakkaasti painottunut työkykyä ja työllistymistä edistävien palvelujen tarjoamiseen ja kehittämiseen. Työpaikkojen ja -tehtävien luominen on tarkoittanut ennen kaikkea työllistymisessään tukea tarvitsevien henkilöiden työkyvyn ja osaamisen kehitysprosessia sekä avoimelle työmarkkinoille tapahtuvia siirtymiä tukevien, usein lyhytaikaisten työtehtävien ja -paikkojen rakentamista.

Niin sosiaalisten yritysten lainsäädäntö kuin työpankkikokeilukin edustivat juuri tätä tavoite- ja ajatusmaailmaa. Välityömarkkinatoimijoiden omassakin kehitystyössä on korostunut asiakkaiden todellisten tarpeiden ymmärtäminen ja sen pohjalta tapahtuva realististen tavoitteiden asettaminen avoimelle työmarkkinalle siirtymään tai sitä kohti.

Soveltuvien työpaikkojen luominen oli kyllä osatavoitteena sosiaalisen yrityksen toimintamallissa, mutta niissäkin, kuten työllistämisyksiköissä ja aivan erityisesti työpankkimallissa, työpaikat on nähty ennen kaikkea ponnahduslautana muualle. Ei pysyvänä työtehtävänä ja -yhteisönä sekä toimeentulon lähteenä.

Muutama viikko sitten julkaistussa osatyökykyisten työllistämisen Suomen mallia koskevassa selvityksessä tavoitteeksi – ei sinänsä yllättävästi, kun lähtökohtana oli ruotsalaisen Samhall AB:n mallin ja sen soveltuvuuden arvioiminen – oli kuitenkin keskeisesti nostettu osatyökykyisten pitkäaikainen työllistyminen perustettavaan välityömarkkinatoimijaan. Yhteiskunnallisen yritystoiminnan strategia ja toimintasuunnitelma ovat ajankohtaisia – mihin painopiste työllisyyden edistämisen osalta asettuu niissä?

Asia on siis ehkä syytä nostaa yleisempäänkin keskusteluun: onko ajateltavissa, että tarvitaan laajempaa, määrätietoista työpaikkojen luomisen osaamista työyhteisöihin, jotka tarjoavat työllistymisen tukea? Kuinka paljon tällaiseen ollaan valmiita panostamaan rahallisesti? Ja aivan erityisesti, keille näitä työpaikkoja luodaan ja mille toimialoille? Välityömarkkinatoimijat ovat työstäneet vastauksia näihin kysymyksiin tiiviisti alkuvuoden aikana, mutta laajempi keskustelu teemasta on enemmän kuin tervetullutta.

Jukka Lindberg
kehittämispäällikkö

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!