Siirry pääsisältöön

Yhteiskunnallisia ongelmia ratkaisemassa

16.02.2022

Jukka Lindberg sinisessä puvuntakissa istumassa nojatuolissa.Määritelmän mukaan yhteiskunnalliset yritykset tuottavat yhteiskunnallista hyvää. Hiukan yksinkertaistaen voisi sanoa niiden toteuttavan tätä tavoitetta useimmiten joko tuottamalla hyvinvointia lisääviä palveluja tai ratkaisemalla yhteiskunnallisia ongelmia. Ei ole mitenkään harvinaista, että yhteiskunnallinen yritys tekee näitä molempia yhtä aikaa.

Välityömarkkinatoimijat auttavat työllistymisessään tukea tarvitsevia henkilöitä työllistymään. Joskus työllistyminen tapahtuu pitkäaikaisesti välityötoimijan omaan toimintaan, mutta usein painopiste on työkyvyn ja osaamisen kehittymisen tuesta kohti avoimia työmarkkinoita. Työhön integrointi on kiistatta yhteiskunnallisen hyvän tuottamista ja ”pätevöittää” yhteiskunnalliseksi yritykseksi toiminnan yhteiskunnallisen tarkoituksen osalta. Välityömarkkinatoimijoiden muukin toiminta kytkeytyy usein yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisuun, yhdenvertaisuuden lisäämiseen ja hyvinvoinnin tuottamiseen. Kyse on siis yleensä ainakin hyvin lähellä yhteiskunnallista yrittämistä olevasta toiminnasta, vaikka johtamiseen, henkilöstöön, voitonjakoon tai yhtiöjärjestykseen liittyvät kriteerit eivät tällä hetkellä täyttyisikään.

Välityömarkkinatoimijoiden merkitys voi kuitenkin olla laajempi kuin vain niiden kautta työllistyvien henkilöiden – ja näitä henkilöitä palkanneiden työnantajien – tukeminen. Huoltosuhteen heikkenemisen estäminen tai ainakin hidastaminen aiheuttaa painetta nostaa sekä työllisyysastetta että eläköitymisikää. Näistä edellinen tarkoittaa kymmenien tuhansien työmarkkinoilta syrjäytymässä olevien tukemista työllistymispolulle. Jälkimmäinen edellyttää panostuksia työkyvyn ylläpitoon ja työhyvinvointiin.

Työkyvyttömyyseläkkeelle jäävien henkilöiden määrässä on tapahtunut positiivista kehitystä ja eliniän odotteet ovat kohonneet. Merkkejä siitä, että hyvä kehitys on sakkaamassa, on kuitenkin ilmassa. Samalla vahvemmin esiin on noussut kysymys terveistä – työkykyisistä – elinvuosista ja niiden osuudesta. EU:n jäsenmaiden vertailussa Suomi on sekä miesten että naisten osalta reilusti keskitason alapuolella. Iso-Britanniassa on todettu, että vaikka eliniän odote edelleen paranee, on terveiden vuosien odote jäämässä jälkeen tästä kehityksestä. Välityömarkkinatoimijoiden osaaminen työkyvyn tukemisessa ja edistämisessä pitäisi nostaa huomattavasti aiempaa vahvemmin esille työelämän kehittämisessä.

Jukka Lindberg
kehittämispäällikkö
Vates-säätiö

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!