Siirry pääsisältöön

Vatesin Tulisielu-kunniakirja Tarja Filatoville ja Mirja Laineelle

05.05.2015

(Mediatiedote 5.5.2015 kello 11.00) Tulisielu-kunniakirjan ovat saaneet Vates-päivillä Helsingissä tänään 5.5.2015 kansanedustaja Tarja Filatov ja toimitusjohtaja Mirja Laine. Vatesin järjestämän kaksipäiväisen seminaarin teemana on tänä vuonna välityömarkkinoiden legitimiteetti ja odotukset eri sidosryhmien kannalta. Tapahtumaan osallistuu noin 160 henkilöä.

Kansanedustaja Tarja Filatoville kunniakirja annettiin pitkäaikaisesta valtakunnallisesta vaikuttamisesta heikossa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden työllistymismahdollisuuksien kehittämiseksi työelämän kaikissa vaiheissa.

Toimitusjohtaja Mirja Laineelle (Laptuote-säätiö, Lappeenranta) kunniakirja annettiin monimuotoista kuntoutus- ja työllistämistoimintaa harjoittavan yhteisön johtajana ja yhteiskuntasuhteiden rakentajana sekä toimialan kehittäjänä.

Mirja Laineen johtamalla Laptuote-säätiöllä on vahva orientaatio erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden työllistymisen edistämiseen ja monipuolinen keinovalikoima käytettävissä työllistyjien tukena.

Vates-säätiön hallitus myöntää vuosittain Tulisielu-kunniakirjan tunnustuksena henkilölle tai henkilöille, jotka ovat merkittävästi omalla toiminnallaan vaikuttaneet erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden työllistämisen edistämiseen tuottaen uusia innovatiivisia toimintamalleja tai läpimurtoja.

Välityömarkkinat osana työelämää

Välityömarkkinoiden toiminta on erittäin merkittävä instrumentti, jolla voidaan tukea työelämän ulkopuolelle joutuneita henkilöitä työmarkkinavalmiuksien kehittämisessä ja työllistymisessä tuottavaan työhön. Välityömarkkinoilla toimii yhteensä noin 430 työllistämisyksikköä.

Vaikka työpaikkoja koko ajan tuhoutuu, niitä syntyy myös koko ajan lisää. TEM:in raportin mukaan viime vuosina Suomesta on hävinnyt noin 55 000 työpaikkaa vuodessa, mutta samaan aikaan on syntynyt noin 46 000 uutta työpaikkaa.

Viime syksynä aloitti Välityömarkkinatoimijoiden yhteistyöryhmä. Tämän hetkiseen yhteiskunnalliseen kehittämiseen pitäisi saada paremmin näkyviin välimarkkinatoimijoiden kokemusperäinen tieto. Siten varmistetaan, että valtakunnallisissa kehittämislinjauksissa pystytään paremmin ennakoimaan syrjäytymistä ehkäiseviä tekijöitä.

Suomalaisista työikäisistä 1,9 miljoonalla (55 %) on vähintään yksi pitkäaikaissairaus tai vamma. Omaan työhön tai työmahdollisuuteen se vaikuttaa heidän oman arvionsa mukaan 600 000 henkilön kohdalla. Heistä työssä on 400 000 ja työelämän ulkopuolella 200 000 henkilöä. Ulkopuolella olevista ainakin 65 000 haluaisi työskennellä.

Lisätietoa ja kuvia: toimittaja Tiina Jäppinen, p. 040 5929 645, tiina.jappinen@vates.fi