Siirry pääsisältöön

Porkkanoita, omenoita, granaattiomena, veriappelsiini, avokadoja, kiwihedelmiä salaattia, paprikaa ja seitsemän pientä sydän astiaa.

 

Elämänlaatua ruuasta -hanke

Elämänlaatua ruuasta -hankkeessa on kehitetty toimintamalli, jonka tavoitteena on edistää työelämän ulkopuolella olevien ravitsemusterveyttä sekä hakea työllisyydenhoidon ja ravitsemuksen yhtymäkohtia. Hanke toteutetaan terveyden edistämisen määrärahalla (STM). Hanketoimijoita ovat Päijät-Sote (hallinnoija), Itä-Suomen yliopisto ja Vates-säätiö.

Hankkeessa on kehitetty Elämänlaatua ruuasta -toimintamalli, joka on tarkoitettu erityisesti työhönvalmentajille, työvalmentajille, työkykykoordinaattorille ja muille ohjaajille, jotka haluavat edistää työelämän ulkopuolella olevien henkilöiden ruokaelämää.

Toimintamalli ja siihen liittyvät työkalut ja tuotteet löytyvät Itä-Suomen yliopiston hallinoimalta verkkosivuilta osoitteesta: https://sites.uef.fi/kehuva/elamanlaatua-ruuasta/   

Hankkeen päämääränä on lisätä työelämän ulkopuolella olevien tasavertaisia mahdollisuuksia  laadukkaaseen ruokaan ja kohentaa heidän ruokaan liittyvää elämänlaatuaan, ravitsemusterveyttään sekä osallisuuden, toimijuuden ja arvokkuuden kokemuksia. Lisäksi tarjotaan ammattilaisille tietoa ja työvälineitä ruuan ja ravitsemuksen integroimiseksi osaksi olemassa olevaa toimintakulttuuria työelämän ukopuolella olevien palveluissa.

Ammattilaisille suunnattu toimintakonsepti sisältää:

  • työkaluja ammattilaisille ruokateemojen käsittelyyn osana ohjaus- ja valmennustyötä,
  • toimintakonseptiin perehdyttävän ammattilaisten verkkokoulutuksen,
  • konseptin käyttöönottoa ja toimintaa tukevat taustamateriaalit
  • sekä kaksi erilaista ryhmätoiminnan muotoa asiakastyöhön.

Kehittämistyötä tehdään Päijät-Soten sosiaalisen kuntoutuksen ja kuntouttavan työtoiminnan piirissä sekä viiden Klubitalon toiminnassa. Tervetuloa mukaan toimintaan!

Toimijoiden logot

Uutiset ja blogit

Hankkeen uutiskirjeet

Elämänlaatua ruuasta vuonna 2024

Elämänlaatua ruuasta -toimintamallin vakiinnuttaminen jatkuu vuonna 2024 Päijät-Hämeen hyvinvointialueella. Vakiinnuttamisella tuetaan toiminnan käyttöönottoa ja laajentamista esimerkiksi vammaispalveluissa sekä perheiden ja ikääntyneiden palveluissa.

Lisätietoa:
Projektityöntekijä Johanna Puttonen
Elämänlaatua ruuasta -toiminta
johanna.puttonen@paijatha.fi
+358 44 440 3071

Elämänlaatua ruuasta teksti ja vihreä sydän.

Mistä on kyse?

Elämänlaatua ruuasta -hankkeen lyhyt esittely. Projektityöntekijä Johanna Puttonen. YouTube (3.22 min.)

Katso aloituswebinaari

Elämänlaatua ruuasta -hanke polkaistiin käyntiin aloituswebinaarissa 15.9.2021.

Katso tallenteelta hanke-esittely ja monta mielenkiintoista puheenvuoroa ruuasta, ravitsemuksesta ja työllistymisen edellytyksistä. Mukana myös paneelikeskustelu hankkeen taustoista.

Seuraa hanketta