Siirry pääsisältöön

Migreeniä sairastavan työkyvyn tukeminen on koko työyhteisön asia

to syysk. 08 09:21:00 2022

Miltä kuulostaisi työpäivä keskittymis- ja muistivaikeuksien kanssa? Sanoja olisi vaikea löytää etkä oikein ymmärtäisi mitä muut tarkoittavat. Kirjoittamasi teksti vilisisi kirjoitusvirheitä, unohtelisit tärkeitä asioita ja ajatus tuntuisi tahmealta.

Näiden lisäksi olisi vielä vaihtelevasti pahoinvointia, voimakasta päänsärkyä, näköhäiriöitä ja ahdistusta.

Sadoille tuhansille migreeniä sairastaville tämä on todellisuutta. Migreeni on kohtauksellinen aikuisiän yleisin neurologinen sairaus, jota sairastaa Suomessa arviolta 700 000 henkilöä. Sairastavista arviolta 400 000 on työikäisiä (15–64 v).

Tutkimusten mukaan migreeni on naisten merkittävin työkykyä heikentävä sairaus 15–49-vuotiaiden ikäryhmässä. Asia koskee erityisesti naisia, sillä heillä migreeni on kolme kertaa miehiä yleisempää.

Migreeniä sairastavan työ- ja toimintakyky heikentyy jo 1–2 päivää ennen kohtausta. Parhaimmillaan työteho voi palautua melko nopeasti, mutta pahimmillaan työkyvyttömyys voi kestää useiden päivien ajan. Töihin olisi hyvä palata vasta kohtauksen jälkioireiden mentyä ohi.

Todellisuudessa moni migreeniä sairastava jatkaa työskentelyä, vaikka kohtauksen ensioireet olisivat jo alkaneet. Ei haluta jättää työkavereita pulaan, hävettää olla taas sairauslomalla tai työtehtäviä on liikaa muille siirrettäväksi. Jos sairastava jatkuvasti puskee työpäivien läpi huonon omantunnon tai liiallisen kuormituksen takia, tilanne pääsee pahenemaan pikkuhiljaa, jolloin sitä on vaikeampi korjata.

Hoitamaton migreeni ja ymmärtämättömyys sairautta kohtaan tulee yhteiskunnalle ja työnantajille kalliiksi. Työnantaja, työterveyshuolto ja migreeniä sairastava ovat yhdessä vastuussa siitä, että migreeniä sairastavan työkyky säilyy. Jokainen voi edistää tarvittavia rakenteellisia muutoksia:

  • Työpaikoille tulee rakentaa ilmapiiri, jossa migreeniä sairastava voi turvallisesti kertoa sairaudestaan ilman pelkoa leimautumisesta.
  • Työpaikoilla tulee kiinnittää huomiota migreenikohtaukselle altistavien tekijöiden minimointiin, kuten työntekijän kuormitukseen ja työskentelytilan valaistukseen, ääniin ja ergonomiaan.
  • Työntekijän työkyvyn alenemiseen tulee puuttua varhaisella tuella. Työtehtävien, työajan ja työympäristön muokkaamisella voidaan parhaassa tapauksessa pidentää migreeniä sairastavan työuraa useilla vuosilla.

Migreeniviikkoa vietetään tänä vuonna 12.–18.9. Vuoden teemana on migreeni ja mielenterveys.

Lue lisää teemasta ja migreeniviikosta Suomen Migreeniyhdistyksen sivuilta


Lisätietoja migreenistä ja työelämästä löydät Migreeniyhdistyksen Migreeni ja työelämä -sivuilta. Suomen Migreeniyhdistys ry tarjoaa myös henkilökohtaista neuvontaa ja palveluohjausta migreeniin liittyvissä asioissa: Migreeniyhdistys / Tukea ja toimintaa / neuvonta.

Lähteet:

The Journal of Headache and Pain: Migraine remains second among the world’s causes of disability, and first among young women: findings from GBD2019

Tallenne Migreeni ja työkyky -luennosta Migreeniyhdistyksen Youtube-kanavalla

Teksti: Essi Roisko, viestintäkoordinaattori
Suomen Migreeniyhdistys ry

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: