Siirry pääsisältöön

Yhteistyöllä työelämään – aikuisten ohjaamon kautta?

pe kesäk. 30 08:47:00 2023

Fläppitaulun arkki, jossa tekstiä, Aikuisten ohjaamo punaisella tekstillä keskellä kuvaa ja sen ympärillä ajatuksia, mitä se voisi sisältää.

Työllisyydenhoidossa on käynnissä useita rakenteellisia muutoksia. Muutokset ovat isoja, ja niissä monen toimijan rooli ja oma työ tulee muuttumaan. Mikään toimija ei yksin pysty vastaamaan niihin tarpeisiin, joita muutoksesta seuraa.

Jyväskylän seudulla julkiset toimijat ja järjestötoimijat ovat yhdistäneet voimansa ja käyneet keskusteluja palvelutarpeista ja toimijoiden eri näkökulmista. Yhteisen keskustelun ja työpajojen suunnittelussa mukana olivat Paremmin Yhdessä ry, Jyväskylän kaupunki, TE-palvelut, Vates-säätiö ja Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry. Marraskuussa 2022 järjestettiin työpaja, jossa hahmotettiin mitä toimijoita ja palveluita alueella on eri kohderyhmille. Työpaja sai jatkoa kesäkuussa, kun kokoonnuttiin ratkaisuteemaisen työpajan äärelle.

Moni asia on paraikaa muutoksessa, eikä voida sanoa varmaksi esimerkiksi mitä palveluita työttömille tarjotaan ja ketkä niitä ovat tuottamassa uudessa TE24-mallissa. Siispä koettiin olevan tarvetta katsoa toimijoiden kesken yhdessä yli sen, mitä on tällä hetkellä olemassa ja kääntää katse siihen mitä tarvitsemme ja mitä voisi olla jatkossa. Niin kuin vanha aforismikin sanoo: jos et suuren epävarmuuden vallitessa tiedä mitä tehdä, tee jotain, niin oikea suunta paljastuu.

Leikkimielisessä ideakilpailussa joukkueet saivat valita kohderyhmän. Heidän tehtävänään oli pohtia yksi haaste, mikä kohderyhmällä työllistymiseen liittyen on ja ideoida ratkaisu siihen haasteeseen. Työpajan painopiste haluttiin pitää tiiviisti asiakasnäkökulmassa monien muutosten keskellä. Asiakkaat tarvitsevat sujuvaa yhteistyötä tuekseen läpi muutosten.

Lyhyt aika tuotti hyviä haasteiden kiteytyksiä ja kekseliäitä ratkaisuja. Osallistujat äänestivät heidän mielestään kekseliäintä ratkaisuehdotusta. Leikkimielisen kisan voitti ryhmä, joka oli saanut pitkäaikaistyöttömät kohderyhmäkseen. Heidän ratkaisunsa oli aikuisten ohjaamo, josta saa palvelut yhden luukun periaatteella. Aikuisten ohjaamon käsite herätti keskustelua, koska muun muassaKuopiossa vastaavanlainen konsepti on jo käytössä.

Jatkoa seuraa. Kesäkuisessa työpajassa sovittiin, että yhteistä keskustelua jatketaan taas syksyllä.

Anne Kallio
työllisyyssuunnittelija
Järjestöjen rooli työllisyyden kuntakokeiluissa -selvitys

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: