Siirry pääsisältöön

Uutiskirje 3 / 2023

pe kesäk. 09 10:30:00 2023

Kerromme 2 kk välein ilmestyvässä uutiskirjeessämme hankkeen kuulumisista, tulevista tapahtumista sekä muista toimialan ajankohtaisasioista. Tervetuloa mukaan! Vinkkaa uutiskirjeestä myös kollegallesi!

Elämänlaatua ruuasta -hankkeen utiskirjeen voi tilata tästä linkistä

 

Tule mukaan Elämänlaatua ruuasta -päätösseminaariin!

Miten keskustella ruuasta arjen tilanteissa? Miten tukea asiakkaan myönteistä ruokasuhdetta ja hyvää ruokaelämää? Mitä tarkoittaa lempeä ja arvostava kohtaaminen ruokaan ja syömiseen liittyvissä tilanteissa?

Elämänlaatua ruuasta -hankkeen päätösseminaarissa…
• tutustut lempeiden ja arvostavien kohtaamisten merkitykseen ruuan ja syömisen parissa
• saat Elämänlaatua ruuasta -toiminnan valmiit työkalut käyttöösi
• kuulet toimintaa testanneiden kokemuksista ja hankkeen tuloksista

Paikan päällä Lahden palvelutorilla osallistuville tarjotaan tilaisuuden aikana pientä purtavaa. Palvelutorilla on mahdollisuus myös osallistua yhteiseen keskusteluun ja napata mukaan kotiin ja töihin vietäväksi Elämänlaatua ruuasta -työkaluja ja -materiaaleja.

 Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan seminaariin

Elämänlaatua ruuasta -toimintaa 13 yhteisössä kevään aikana

Elämänlaatua ruuasta -toimintaa on käynnistetty kevään aikana tuetusti ympäri Päijät-Hämettä. Kolme kuukautta kestäneellä Tuetun käynnistämisen jaksolla mukana on ollut yhteensä 13 ryhmää Päijät-Hämeen hyvinvointialueen työpajoilta ja sosiaalisesta kuntoutuksesta sekä asumispalveluista ja järjestökentältä.

Toimintaa on toteutettu perinteisenä ryhmätoimintana, mutta myös esimerkiksi luontovälitteisesti maatilamiljöössä ja tapahtumatuotannon ohessa. Ohjaajien palautteissa onkin kuulunut ilo siitä, miten monenlaisen tekemisen oheen Elämänlaatua ruuasta -toiminta on sovellettavissa. Myös tarjolla olevia työkaluja ja materiaaleja on kehuttu. Esimerkiksi nyt jo yli 90 toimintaideaa ja harjoitusta sisältävää toimintapankkia on pidetty omaa työtä helpottavana, sillä se säästää aikaa suunnittelutyöltä.

Osallistuvien asiakkaiden kesken on puolestaan virinnyt mielenkiintoisia keskusteluja ruuasta ja syömisestä. Aiheita on päästy käsittelemään uusilla tavoilla ja sellaisista näkökulmista, jotka eivät välttämättä ole aiemmin olleet tuttuja.

Tiedonkeruu kokemuksista jatkuu vielä alkukesän ajan. Hankkeen päätösseminaarissa syyskuussa kokemuksista päästään kuulemaan kootusti sekä asiakkaiden että ammattilaisten näkökulmista.

Verkkosivut rakenteilla

Elämänlaatua ruuasta -hankkeen päätyttyä kaikki sen aikana tuotetut työkalut ja materiaalit löytyvät kätevästi yhdeltä verkkosivulta. Verkkosivut ovat parhaillaan rakenteilla ja julkaisupäivä lähenee. Sivut aukeavat yleisölle alkusyksyn aikana.

Verkkosivujen julkaisuun saakka Elämänlaatua ruuasta -toiminnan luonnosvaiheessa olevat materiaalit ovat saatavilla pyynnöstä, palautetta ja käyttökokemuksia vastaan. Mikäli olet kiinnostunut käynnistämään Elämänlaatua ruuasta -toimintaa omassa työympäristössäsi, ota yhteys Johannaan (johanna.puttonen (@) paijatha.fi).

Hanketiimi esittäytyy

Jokaisessa uutiskirjeessä pääset tutustumaan yhteen hanketiimiläisistä. 

Tällä kertaa esittelyssä on: Erityisasiantuntija Mari Bergman Vates-säätiöstä: 

" Heipähei, olen Mari Bergman ja työskentelen Vates-säätiössä tuetun työllistymisen erityisasiantuntijana. Minusta on ollut mielenkiintoista työskennellä Elämänlaatua ruuasta -hankkeen parissa. Pyrin tuomaan hankkeen toimintaan työ- ja toimintakykyä tukevaa näkökulmaa. Työelämän ulkopuolella olevat hyötyvät ehdottomasti ravintoterveyttä ja tasapainoista ruokasuhdetta tukevasta toiminnasta." 

Ruokaknoppi Marista: Silmäteräni ja ylpeyteni aihe on itse tehty 3-vuotias hapanjuuri Konsta.

Luku- ja kuunteluvinkkejä

Lukuvinkkejä-lista kokoaa uutiskirjeen oheen mielenkiintoisia linkkejä ja vinkkejä hankkeen teemoihin liittyen. Kurkkaa tässä kuussa ainakin nämä:

  • Jäikö edellinen uutiskirjeemme lukematta? Ei hätää! Nettisivuiltamme löytyy uutiskirjearkisto, johon kokoamme kaikki julkaistut uutiskirjeet.
  • Monet villiyrtit ovat parhaillaan sesongissa ja niihin tutustuminen käy helposti lähiluonnossa liikkuessa. Tietoa yleisimmistä villiyrteistä tarjoaa esimerkiksi Vahvikkeen opas Villiyrtit ja villivihannekset (pdf)
  • Älä laihduta -päivää vietettiin toukokuun alussa. Päivän tarkoituksena on tehdä näkyväksi yhteiskunnan laihdutuskulttuuriin laajuutta ja vahingollisuutta. Tänä vuonna päivässä kuultiin ajatuksia herättävä juhlapuhe, jonka voi käydä lukemassa syömishäiriöliiton verkkosivuilla. Puhe toimii myös hyvänä keskustelunaiheena

Elämänlaatua ruuasta vuonna 2024

Elämänlaatua ruuasta -toimintamallin vakiinnuttaminen jatkuu vuonna 2024 Päijät-Hämeen hyvinvointialueella. Vakiinnuttamisella tuetaan toiminnan käyttöönottoa ja laajentamista esimerkiksi vammaispalveluissa sekä perheiden ja ikääntyneiden palveluissa.

Lisätietoa:
Projektityöntekijä Johanna Puttonen
Elämänlaatua ruuasta -toiminta
johanna.puttonen@paijatha.fi
+358 44 440 3071

Elämänlaatua ruuasta teksti ja vihreä sydän.

Mistä on kyse?

Elämänlaatua ruuasta -hankkeen lyhyt esittely. Projektityöntekijä Johanna Puttonen. YouTube (3.22 min.)

Katso aloituswebinaari

Elämänlaatua ruuasta -hanke polkaistiin käyntiin aloituswebinaarissa 15.9.2021.

Katso tallenteelta hanke-esittely ja monta mielenkiintoista puheenvuoroa ruuasta, ravitsemuksesta ja työllistymisen edellytyksistä. Mukana myös paneelikeskustelu hankkeen taustoista.

Seuraa hanketta