Siirry pääsisältöön

Uutiskirje 6/2022

ma jouluk. 12 12:59:00 2022

Tervetuloa Elämänlaatua ruuasta -hankkeen uutiskirjeen pariin!

Kerromme 2 kk välein ilmestyvässä uutiskirjeessämme hankkeen kuulumisista, tulevista tapahtumista sekä muista toimialan ajankohtaisasioista. Tervetuloa mukaan! Vinkkaa uutiskirjeestä myös kollegallesi! Uutiskirjeen voi tilata tästä linkistä.

Pilottivaihe lähenee loppua: "Asiakkaat sanoivat, että jatkoon menee!"

Elämänlaatua ruuasta -toimintaa on testattu syksyn aikana Päijät-Sotessa sekä Suvimäen Klubitalolla Jyväskylässä. Pilottivaiheen välitapaamisissa marraskuussa paneuduttiin yhdessä siihen, miten toiminnan testaaminen on edennyt ja millaista palautetta käytössä olevista työkaluista on saatu.

Yleisesti toimintaa työkaluineen on pidetty mielekkäänä ja hyödyllisenä. Kiitosta ovat saaneet niin ruokatoiminnan suunnitteluun tarkoitettu ruokakompassi -työkalu kuin Elämänlaatua ruuasta -toimintapankki. Toimintapankkia on kiitelty sen monipuolisuudesta ja laajuudesta. Pilotissa mukana olleiden mukaan sieltä on löytynyt konkreettisia aputyökaluja ruuan parissa tekemiseen ja sen ohjaamiseen.

– Asiakkailta on kuulunut ohjaajille sellaista viestiä, että toiminta halutaan myös jatkoon. Osa ohjaajista on myös todennut, että pilotti on ollut itsellekin hyvä juttu. He kokevat, että se on muuttanut omaa asennoitumista ruokatoimintaan, kertoo projektityöntekijä Johanna Puttonen saadusta palautteesta.

Käy lukemassa pilottivaiheen kuulumisista verkkosivuilta

Tulevat kotitalousopettajat muotoilemassa materiaaleja ruokatoimintaan

Viidennen vuoden kotitaloustieteen opiskelijat Sanni, Elina ja Oona ovat syksyn ajan olleet tekemässä harjoittelua hankkeessa. Kolmikko on muotoillut Elämänlaatua ruuasta -toimintapankkia varten materiaaleja ja toimintaideoita, joiden tarkoituksena on kehittää reseptien lukutaitoon ja soveltamiseen liittyviä valmiuksia. Hanketiimissäkin tuotoksista on opittu uutta ja saatu vinkkejä omaan arkeen.

Lue lisää Sannin, Elinan ja Oonan harjoittelusta.

Tutustu työttömien keskusjärjestön hyvinvointikalenteriin

Työttömien Keskusjärjestön hankkeet Askelia voimaan ja Terveydeksi 2.0 ovat laatineet työttömille suunnatun hyvinvointikalenterin. Kalenteri tarjoaa joka kuukaudelle vuodenaikaan sopivia virikkeitä ja keskusteluaiheita ja auttaa kiinnittämään huomiota hyvinvoinnin eri osatekijöihin. Kalenteri sopii kenelle tahansa hyvinvointivinkkejä kaipaavalle, ja sitä voi käyttää ryhmätoiminnan tukena tai itsenäisesti.

Kalenterissa toistuu kuukausittain neljä teemaa: ravinto, liikunta, uni ja mielen hyvinvointi. Esimerkiksi joulukuun aiheita ovat joustava syöminen, pystyssä pysyminen liukkailla keleillä, unenhuoltovinkit ja asioiden vatvomisesta vapautuminen. Jokaiseen aiheeseen liittyy pieni tehtävä, jonka voi tehdä yksin tai yhdessä ryhmän kanssa keskustellen ja toimien. Ajatuksena on, että jo huomion kiinnittäminen asiaan ja siitä yhdessä puhuminen on hyödyllistä

Kalenterista on laadittu sekä painettu että verkkoversio. Verkkoversio on hieman painettua versiota laajempi ja sisältää runsaammin linkkejä lisätiedon lähteisiin. Painettuja kalentereita voi tilata Katriina Lehtovaaralta, katriina.lehtovaara[@]tyottomat.fi .

Hanketiimi esittäytyy

Jokaisessa uutiskirjeessä pääset tutustumaan yhteen hanketiimiläisistä. Tällä kertaa esittelyssä on aluekoordinaattori Niina Kilpiläinen Vates-säätiöstä. 

Niina Kilpiläinen katsoo hymyillen kameraan. Hänellä on pitkät vaaleat hiukset, silmälasit ja kirkas oranssin värinen pusero. Hei,
olen toinen Vates-säätiön aluekoordinaattoreista. On ollut mielenkiintoista työskennellä Elämänlaatua ruuasta -hankkeen parissa. Se tuo uutta näkökulmaa työllistymiseen, ja onkin tervetullut raikas tuulahdus muun muassa työhönvalmennukseen. Pyrin tuomaan hankkeeseen osatyökykyisten henkilöiden työllistämisen näkökulmaa. Odotan innolla, että pääsemme levittämään hankkeen materiaaleja aluetoiminnassa!

Ruokaknoppi Niinasta: "Rakastuin Thaimaan matkallani paikalliseen ruokaan!"

Luku- ja kuunteluvinkkejä

Lukuvinkkejä-lista kokoaa uutiskirjeen oheen mielenkiintoisia linkkejä ja vinkkejä hankkeen teemoihin liittyen. Kurkkaa tässä kuussa ainakin nämä:

• Jäikö edellinen uutiskirjeemme lukematta? Ei hätää! Nettisivuiltamme löytyy uutiskirjearkisto, johon kokoamme kaikki julkaistut uutiskirjeet.
• Omassa yhteisössä on silloin tällöin paikallaan ottaa puheeksi, miten ruokaan ja syömiseen meillä suhtaudutaan. Mutta miten avata keskustelu? Tutustukaa yhdessä vaikkapa Syömishäiriöliiton tuottamaan ruokarauhan julistukseen.
• Kaipaatko selkeitä ja yksinkertaisia digitehtäviä, joilla harjoitella keittiötaitoja? Opetushallituksen Arjen taitaja -tehtävät on luotu nuorten itsenäisen elämän tueksi, mutta niitä voi soveltuvin osin käyttää suomea opiskelevien ja työelämään kuntoutujien ohjaukseen.

Jaa meille juttuvinkkisi uutiskirjeeseen!

Otamme mielellämme vastaan juttuvinkkejä Elämänlaatua ruuasta -hankkeen uutiskirjettä varten! Onko tuloillaan työelämän ulkopuolella olevien hyvinvointiin liittyviä tapahtumia tai tilaisuuksia? Tai tuliko mieleesi hankkeen teemoja käsittelevä julkaisu, kampanja tai muu juttuvinkki?
Lähetä vinkkisi tai valmis teksti osoitteeseen johanna.puttonen[@]phhyky.fi. Otsikoi viesti: ”Juttuvinkki uutiskirjeeseen”.

Kiitos kuluneen vuoden yhteistyöstä ja ihanaa joulua!

Elämänlaatua ruuasta -hanketta toteutetaan Terveyden edistämisen määrärahalla (STM). Hanketta hallinnoi Päijät-Sote kumppaneinaan Itä-Suomen yliopisto ja Vates-säätiö sr.
Hankkeen verkkosivut osoitteessa: vates.fi/elamanlaatua-ruuasta.html
Elämänlaatua ruuasta Twitterissä: @elamanlaatuaru
Elämänlaatua ruuasta Innokylässä: https://innokyla.fi/fi/toimintamalli/elamanlaatua-ruuasta-toimintakonsepti

Yhteystiedot:

Johanna Puttonen, projektityöntekijä, Päijät-Sote
johanna.puttonen@phhyky.fi (aiempi sähköposti oli @paijatha.fi, joka vaihtuu 13.12.2022 alkaen). 

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Elämänlaatua ruuasta vuonna 2024

Elämänlaatua ruuasta -toimintamallin vakiinnuttaminen jatkuu vuonna 2024 Päijät-Hämeen hyvinvointialueella. Vakiinnuttamisella tuetaan toiminnan käyttöönottoa ja laajentamista esimerkiksi vammaispalveluissa sekä perheiden ja ikääntyneiden palveluissa.

Lisätietoa:
Projektityöntekijä Johanna Puttonen
Elämänlaatua ruuasta -toiminta
johanna.puttonen@paijatha.fi
+358 44 440 3071

Elämänlaatua ruuasta teksti ja vihreä sydän.

Mistä on kyse?

Elämänlaatua ruuasta -hankkeen lyhyt esittely. Projektityöntekijä Johanna Puttonen. YouTube (3.22 min.)

Katso aloituswebinaari

Elämänlaatua ruuasta -hanke polkaistiin käyntiin aloituswebinaarissa 15.9.2021.

Katso tallenteelta hanke-esittely ja monta mielenkiintoista puheenvuoroa ruuasta, ravitsemuksesta ja työllistymisen edellytyksistä. Mukana myös paneelikeskustelu hankkeen taustoista.

Seuraa hanketta