Siirry pääsisältöön

Tiedolla vaikuttaminen -hanke

Sivu siirretty osoitteeseen http://www.vates.fi/vates/projektit/tiedolla-vaikuttaminen.html

Kädet savessa - Vatesin arvot saivat hahmonsa

ke maalisk. 07 15:38:00 2018

Vatesin värikkäät ja savesta muotoillut arvot (rohkeus, asiantuntijuus, muutosvalmius) ripustettuna seinälle.Vatesin tiimitilassa julkistettiin Avoimissa oviessa 28.2.2018 Vatesin henkilökunnan tekemät savitaulut säätiön arvoista: asiantuntijuus, rohkeus ja muutosvalmius. Säätiön arvoja oli pohdittu aiemmin yhdessä osana strategiatyöskentelyä. Arvoja mietittäessä haluttiin jättää pois termit, jotka ovat lakitekstissä tai ovat muuten itsestäänselvyyksiä säätiön toimintaa ajatellen.

Säätiön arvoiksi valikoituivat keskustelun ja pohdinnan jälkeen:

Rohkeus
Sanoa ja olla sanomatta. Rohkeus valita, mitä tuomme esiin, mikä jää vähemmälle. Uskallus kokeilla uutta ja ottaa epäonnistumisen riski.

Asiantuntijuus
Haemme tietoa yhteiskunnan ilmiöistä ja kohdennamme sitä oikeille kohderyhmille.

Muutosvalmius
Kohdennamme tietoa uusille kohderyhmille yhteiskunnallisten tilanteiden muuttuessa ja huomioimme myös hiljaiset signaalit. Valmius muuttaa painopisteitä tarpeiden mukaan.

Missioksemme muotoutui: Yhdistävä yhteistyön rakentaja ja verkostojen kokoaja, kehittävä edelläkävijä, luovasti rohkea tiedon ja käytännön asiantunteva soveltaja.

Kun arvot olivat selvillä, kokoonnuimme vielä miettimään, mikä olisi kunkin arvon väri ja minkä muotoisia ne olisivat. Piirrostemme perusteella kuvanveistäjä Johanna Rytkölä muotoili arvot savesta ja pääsimme hänen ateljeeseensa viettämään virkistyspäivää. Päivän aikana arvot saivat värit ja lisäelementtejä pintaansa.

Lopputulos on nyt ihailtavissa tiimitilamme seinällä.

Vatesin arvoja muotoillaan savesta yhdessä.   

Tuija tahtoo pitää kiinni työkyvystään (Kela Elämässä 2012)

Pakkaaja Tuija Laukkanen on pystynyt jatkamaan työtään kuntoutuksen avulla. – Työkyvyn ylläpitäminen on pitkäjänteistä työtä. Onneksi olen tuntenut monet työntekijät työhöntulotarkastuksesta saakka, työterveyshoitaja Helena Joas sanoo.

En epäröinyt hetkeäkään (Kela Elämässä 1/2009)

Anna-Marja Arvassalo toteaa, että sekä itsetuntemukseni että oman­arvontuntoni ovat lisääntyneet. Olen oppinut suojelemaan itseäni paremmin. En enää yritä tehdä kaikkia asioita kerralla ja osaan sanoa ei. Tein myös konkreettisia muutoksia työssäni - luovuin muun muassa yhdestä tehtäväkokonaisuudesta.

Vammainen pärjää työssä siinä kuin vammatonkin

Lait ja asenteet tuovat mutkia matkaan: Lain mukaan työ­nantajan tulee kustantaa pal­kollisensa työkyvyttömyyselä­ke. Maksuvelvoite on porras­tettu: mitä isompi firma, sitä suurempi maksu.

Yhä useampi kehitysvammainen työskentelee tavallisessa työpaikassa

Kehitysvammaisille pyritään löytämään työpaikkoja tuetun työllistämisen avulla. Tätä varten· eri puolilla maata on menossa kymmenen tuetun työllistymisen hanketta. Tuettu työllistäminen tarkoittaa, että työntekijä ja työnantaja saavat apua tukihenkilöitä, kunnes vammainen työntekijä selviytyy itsenäisesti työtehtävistään.

Jouko Dahlman tietää omasta kokemuksesta: Epilepsia ei estä työntekoa (Riihimäen Uutiset 1996)

Jouko Dahlmanilla todettiin epilepsia kansakoulussa. Se ei kuitenkaan ole estänyt häntä tekemästä työhön. Nyt, 30 vuoden hoidon jäl­keen, hän on täysin parantunut.