Siirry pääsisältöön

Tiedolla vaikuttaminen -hanke

Sivu siirretty osoitteeseen http://www.vates.fi/vates/projektit/tiedolla-vaikuttaminen.html

Näkövammaisten liiton viestintä tekee arvokasta saavutettavuustyötä

ti jouluk. 13 10:34:00 2016

Kuva Näkövammaismuseosta. Kuvassa on pistekirjoitusmerkkejä ja vanha helmilaskukone.Teksti ja kuva: Tiina Jäppinen
Kuvateksti: Älypuhelimet auttavat näkövammaisia henkilöitä monin tavoin arjessa. Silti 1800-luvulla keksittyä pistekirjoitusta tarvitaan edelleen. Kuva on otettu Näkövammaismuseosta.

Näkövammaisten liiton viestintä tekee arvokasta työtä, jotta heidän lehtensä olisi aidosti kaikkien näkövammaisten henkilöiden saavutettavissa. Liiton Airut-lehti ilmestyy 12 kertaa vuodessa niin printtilehtenä kuin Daisy-äänilehtenä, pistekirjoituslehtenä, sähköisenä Luetus-julkaisuna ja saavutettavana pdf-näköislehtenä.

Vatesin viestintäverkosto ja NKL:n viestintä järjestivät 12.12.2016 iltapäivällä yhdessä viestijöille tilaisuuden, jossa kerrottiin liiton toiminnasta, näkövammaisen henkilön arjesta ja saatiin käytännön vinkkejä mm. siitä, miten saavutettava pdf-tiedosto tehdään. Tilaisuus pidettiin Näkövammaisten palvelu- ja toimintakeskus Iiriksessä Helsingissä.

Näkövammaisten liiton ry:n jäsenlehdellä on meneillään jo 105. vuosikerta. Airut-lehti ilmestyi aina 1960-luvulle asti vain pistekirjoituksella.

Nykyisin Airueen printtilehdellä noin 8000 lukijaa. Lisäksi lehti ilmestyy  Daisy-äänilehtenä, jonka käyttäjiä on noin 2000. Luetus-julkaisuna lehteä seuraa noin 300 henkilöä kuussa. Pistekirjoitusformaatilla tehdyn lehden tarvitsee noin 250 näkövammaista henkilöä.

 Lehden taittaja, tiedottaja Liisa Lähteenmäki tekee kaikki muut lehden formaatit paitsi Daisy-äänilehden, joka tehdään Näkövammaisten liiton äänittämössä. Printtilehdessä käytetään näkövammaisten palautteiden mukaan hyväksi koettua 13 pistekoon päätteetöntä fonttia.

- Lehden muuntaminen pistekirjoitusformaatille vie noin yhden työpäivän, saavutettavan pdf-tiedoston teko puoli työpäivää ja Luetus-formaattiin muuntaminen tunnin verran, arvioi Lähteenmäki.

Aidosti saavutettava pdf-tiedosto

Jotta ruudunlukuohjelma pystyy lukemaan tekstin pdf-tiedostosta, siinä pitää olla ns. tekstikerros. Tekstikerroksen olemassaoloa pdf-tiedostosta voi testata siten, että maalaa, kopioi ja liittää tekstiä Wordiin tai Notepadiin.

Airut-lehten ulkoasua uudistettiin vuoden 2016 alussa ja  pdf-näköislehti ilmestyi ensimmäisen kerran maaliskuussa. Tiedottaja Liisa Lähteemäki kertoi vinkkejä, miten saavutettava pdf-tiedosto luodaan Adobe InDesignilla.

- Merkityksellisen sisällön pitää olla saavutettavissa apuvälineillä, minkä takia dokumentin hierarkinen rakenne luodaan otsikkotasolla ja järjestämällä jutut loogiseen järjestykseen. Jokainen lehden elementti pitää merkitä eli ns. tagata, avaa Lähteenmäki asiaa.

- Lehden jutut ja kuvat laitetaan järjestykseen Artikkelit -välilehdellä, jotta ruudunlukija tietää, missä järjestyksessä sisällöt luetaan ja mitkä kuvat liittyvät mihinkin juttuun. On tärkeää käyttää kappaletyylejä johdonmukaisesti läpi dokumentin. Jokaiselle kappaletyylille määritellään nimiö. Tekstit ovat joko jonkin tason otsikoita, kuten H1, H2 tai H3 tai leipätekstiä, kertoi Lähteenmäki.

Taitossa olevat elementit, jotka ruudunlukuohjelma voi ohittaa, kuten grafiikat, tekstinostot ja koristeet, merkataan artefakteiksi. Kuten verkkosivuilla myös pdf-tiedoston kuville on tärkeää laittaa vaihtoehtoinen teksti, koska ruudunlukuohjelmat eivät pysty selostamaan kuvia. Näissä alt-teksteissä kerrotaan, mitä kuvassa on. 

Uusi esite, Keuhkoahtauma ja työ, ilmestynyt

Keuhkoahtauma on hitaasti etenevä sairaus, jota voidaan hoitaa. Uuden esitteen on toimittanut Tiedolla vaikuttaminen -hanke yhteistyössä Filha ry:n ja Hengitysliitto ry:n kanssa. Esitteessä kerrotaan sairauden ja hoidon lisäksi siitä, miten sairaus vaikuttaa työkykyyn ja millaisia keinoja voidaan käyttää, jotta henkilön työura olisi mahdollisimman pitkä

Tiedolla vaikuttamisen vuosi 2016 oli vilkas - tule mukaan 2017 toimintaan

Tiedolla vaikuttaminen -hanke (2015–2017) edistää osatyökykyisten henkilöiden työllistymistä toimittamalla ja levittämällä erilaisia tietosisältöjä. Vuonna 2016 hanke lisäsi käytännön yhteistyötä eri organisaatioiden kanssa mm. tapahtumien, esitteiden ja muiden sisältöjen tuottamisessa. Vuonna 2017 toiminta jatkuu vireänä, ja yhteistyöhön ehtii vielä hyvin mukaan.

TPY kehittänyt mittarin työpajatoiminnan ja etsivän nuorisotyön laadun mittaamiseen

Valtakunnallinen työpajayhdistys TPY on kehittänyt Sovari-mittarin eli sosiaalisen vahvistumisen mittarin työpajatoimintaan ja etsivään nuorisotyöhön. Tämän vuoden aikana Sovaria on levitetty valtakunnalliseen käyttöön ja käyttäjiksi on ilmoittautunut noin 140 työpajaa ja noin 130 etsivän nuorisotyön kuntaa tai yksikköä.

Vatesissa alkaa ensi vuonna uusi KEKO-projekti

Vates-säätiön Raha-automaattiyhdistyksen tukema toiminta vammaisten, pitkäaikaissairaiden ja osatyökykyisten henkilöiden työllistymiseksi sekä Tiedolla vaikuttaminen -hanke jatkuvat vuonna 2017 suunnitellusti. Uutena RAY:n rahoittamana toimintana aloittaa KEKO Elinvoimaa järjestöille yhdessä 2017-2019 -projekti. Lisäksi Vates sai mahdollisuuden kohderyhmään kuuluvan nuoren palkkaamiseksi Paikka Auki -ohjelman kautta.

Näkövammaisten liiton viestintä tekee arvokasta saavutettavuustyötä

Näkövammaisten liiton viestintä tekee arvokasta työtä, jotta heidän lehtensä olisi aidosti kaikkien näkövammaisten henkilöiden saavutettavissa. Liiton Airut-lehti ilmestyy 12 kertaa vuodessa niin printtilehtenä kuin Daisy-äänilehtenä, pistekirjoitusformaattina, sähköisenä Luetus-julkaisuna ja saavutettavana pdf-näköislehtenä.