Siirry pääsisältöön

Tiedolla vaikuttaminen -hanke

Sivu siirretty osoitteeseen http://www.vates.fi/vates/projektit/tiedolla-vaikuttaminen.html

VAMPO päättyi - työ jatkuu

pe maalisk. 11 12:23:00 2016

Suomen vammaispoliittisen ohjelman VAMPO 2010–2015 -päätösseminaari pidettiin eilen 10.3.2016 Terveyden- ja hyvinvointilaitoksella Helsingissä. Vammaispoliittisen ohjelman yhtenä päämääränä on vammaisten oman valinnanmahdollisuuden korostaminen.

Varapuhemies Paula Risikon mukaan vammainen OSAA valita ja hän VALITSEE. Tätä varten Suomessa on olemassa myös henkilökohtaisen avun järjestelmä, jotta valinnanmahdollisuus todella voi toteutua. Vammaisen puolesta ei saa valita, valinnan tekee henkilö itse. Tämä koskee myös opiskelu- tai työpaikkaa.

- Ohjelman toteutumisen yhteenvedossa kuultiin, että VAMPO:n aikana tai ennen sitä ei ole havaittu merkittävää vammaisten työllistymisen kohentumista, sanoi toimitusjohtaja Jaana Pakarinen Vates-säätiöstä tilaisuuden jälkeen ja kysyy, miksi työllistyminen on edelleen vaikeaa.

- Ohjelman tulosten perusteella näyttää siltä, että koulutuspuolella on tapahtunut merkittävää edistystä. Tulisiko toimenpiteitä vieläkin tiiviimmin kohdentaa koulutuksen ja työelämän välisiin polkuihin ja ohjauskeinoihin eli työelämään siirtymistä tukevaan koulutukseen, pohtii Pakarinen.

- Vammaisjärjestöillä on tehtävänä VAMPO:n jälkeenkin pitää huoli siitä, että vammaisten etuja viedään eteenpäin ja että ohjelman tavoitteet saavutetaan ja saavutukset ylläpidetään, hän painottaa.

Vuosien 2010-2015 VAMPO-ohjelman tavoitteena oli turvata vammaisten henkilöiden oikeudenmukainen yhteiskunnallinen asema ja linjata seuraavien vuosien vammaispolitiikan tärkeimmät toimenpiteet. Ohjelman seurannasta vastasi sosiaali- ja terveysministeriö ja seurannan käytännön toimien toteuttamisesta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Vammaisneuvosto oli mukana koordinoimassa seurantaa.

VAMPO-ohjelman tulokset on koottu päätösseminaarin yhteydessä julkaistuun loppuraporttiin: Suomen vammaispoliittisen ohjelman VAMPO 2010-2015 loppuraportti (Sosiaali- ja terveysministeriön raportteja ja muistioita 2016:14).

Lue myös THL:n Stina Sjöblomin kirjoitus Esteetön yhteiskunta syntyy säädöksin, ei itsestään

Tiina Jäppinen

Vierailu Helsingin Kulbitalossa

Vatesin viestintäryhmä aloitti vierailut toimialan eri organisaatioihin. Ensimmäinen vierailukohde oli juhannusviikolla 20.6.2016 Helsingin Klubitaloon, jossa talon toimintaan tutustui 13 henkilöä. Toimintaa esittelivät Helsingin Klubitalon työntekijät ja jäsenet.

Perustaisinko yrityksen?

Yrittäjyys on yksi vaihtoehto työllistyä myös silloin, jos kokee, ettei omaa osaamistaan pääse toteuttamaan vamman tai sairauden takia. Yrittäjyysneuvoja Jaana Argillander tietää, millaista tietoa uudet yrittäjät tarvitsevat.

Kärkkäinen jatkaa osa-aikaisena - reuma ei estänyt työuraa

Niina Kärkkäinen sairastui selkärankareumaan 11 vuotta sitten. Sairastelu, opiskelu ja työ ovat vuorotelleet. Kärkkäisellä on kolme koulutusta: fysioterapeutti, lähihoitaja ja sosionomi. Pitkän ja tuskaisenkin tien jälkeen hän on kuitenkin onnellinen, kun hänelle löydettiin mahdollisuus osa-aikatyöhön koulutusta vastaaviin tehtäviin

Kyllä minä kukille mielessäni puhun

PAM nro 7/2016. Puutarhan hoito on jokioislaisen Jukka Jouhkin vahvaa aluetta kiinteistönhoitajan ammatissa. Syntymästään asti kuuron miehen apuvälineitä ovat älypuhelin, kynä ja paperi sekä välitön ote elämään.

Vates-päivillä esteettömyys ja talousasiat laajasti esillä

Vates-päivien esitysten tiivistelmät osoittavat, että tänä vuonna päiviltä saatiin laaja kattaus niin esteettömyydestä, työllisyyshankkeista kuin osatyökykyisten henkilöiden työllistymisen taloudellisista vaikutuksista ja tilastoista.