Siirry pääsisältöön

Kyvyt käyttöön 1/2024: Mielenterveys ja työelämä -teema jatkuu

Vaaleahiuksinen henkilö istuu puiston penkillä, kaulahuivi ja talvivaatteet. Katsoo kamerasta poispäin. TAustalla puita. Lehden nimi Kyvyt käyttöön. Kyvyt käyttöön 1/2024 on postitettu tilaajille ja julkaistu pdf:nä. Lehden teemana on mielenterveys ja työelämä, kuten edellisessäkin numerossa. 

Poimintoja sisällöstä:

- IPS-työhönvalmentajat toivovat työnantajilta lisää rohkeutta nähdä työkyky uudella tavalla
- Satakunnan Osuuskaupassa työn muokkauksesta on tullut arkipäivää
- Klubitalojen opintovalmennuksen tarjonta verkossa laajenee
- Mielenterveyden ongelma vai häiriö?

Tutustu Kyvyt käyttöön -lehteen (pdf)

Ilmoittaudu Job Shadow Day -päivään!

Kaksi henkilöä kirkkaankeltaisissa paidoissa myymälässä, pakkaavat tavaroita. Etualalla ostoskärry.Tämänvuotinen Job Shadow Day,  työn seurannan päivä, järjestetään 23.5.2024.

Nyt on viimeinen hetki keskustella esim. omien asiakkaiden tai jäsenten kanssa siitä, mikä olisi heidän unelmatyönsä, johon he haluaisivat tutustua.

Toivottavasti tänäkin keväänä saamme suuren joukon työn seuraajia yrityksiin unelmiaan toteuttamaan!

Kuva: Työn seuraajia Vantaan IKEAssa keväällä 2023.

Tutustu Job Shadow Day -päivään ja ilmoittaudu mukaan

Kehysriihen lyhytnäköinen päätös: Työkanava Oy lakkautetaan

Orpon hallituksen kehysriihessä päätettiin lakkauttaa Työkanava Oy:n valtionrahoitus ja kohdentaa yhtiöön sijoitettu vapautuva RRF-rahoitus (EU) vaikuttavampiin työllistymistä edistäviin toimiin. Mitä nämä vaikuttavammat toimet ovat, ei kehysriihi kerro.

Kun valtio perusti ja käynnisti Työkanavan toiminnan, lähtökohtana oli yksinomaan edistää osatyökykyisten työllisyyttä mahdollistamalla työsuhteinen työ myös kaikkein vaikeimmassa asemassa oleville osatyökykyisille. Yhtiön tarkoituksena on ollut tukea osatyökykyisten ihmisten osaamista sekä kohentaa heidän työmarkkinavalmiuttaan.

On kummallista, että hallitus päättää lakkauttaa toiminnan, jonka vaikuttavuus konkretisoituu hitaasti mutta vakaasti ja tulee laajemmassa mitassa näkyviin vasta muutamien vuosien kuluttua. Joka tapauksessa vaikeimmassa asemassa olevien osatyökykyisten henkilöiden työllistymiseen on osoitettava jatkossakin resursseja, Vatesin toimitusjohtaja Jaana Pakarinen kirjoittaa.

Lue Jaanan kirjoitus Vatesin blogista

Ihmishahmo, jonka pää näyttää hehkulampulta, josta lähtee keltaisia säteitä. Vieressä teksti Job Shadow Eay

Toimitusjohtajan blogi

Jaana Pakarinen: Orpon hallituksen leikkausriihi tuotti tuloksena mittavat vähennykset sote-järjestöjen valtionavustuksiin ja sitä kautta myös toimintaan. Myös arvonlisäveron korotus vaikuttaa järjestöjen kulurakenteeseen ja vähentää myös sitä kautta käytettävissä olevan toimintarahoituksen määrää. Järjestöjen on käynnistettävä heti pohdinta siitä, miten leikkaukset kohdennetaan, jotta ne aiheuttavat mahdollisimman vähän kurjuutta.

Lue Jaanan blogikirjoitus 

Kyvyt käyttöön - slogan joka ei vanhene!

Hallitusohjelma korostaa työn merkitystä. Tosin siellä on lukuisia ristivetoja, kun sitä lukee tukea tarvitsevien silmälaseilla. Sama koskee opinnoista töihin siirtymissä tukea tarvitsevia henkilöitä. Moni asia tai ilmiö, josta nyt keskustellaan joko huolissaan tai negatiiviseen sävyyn, on ollut osatyökykyisille, vammaisille ja pitkäaikaissairaille arkipäivää jo pitkään, Kaija Ray kirjoittaa Vatesin blogissa.

 Lue Kaijan blogiteksti

Tietopaketeissa mm. työllistymisen tukimuodoista

Vatesin sivuille on koottu tietopaketteja eri teemoista. Teemat ovat työelämän saavutettavuus, työllistymisen tuet ja keinot, järjestöjen työllisyyspalvelut sekä aluepäättäjät. 

Tutustu tietopaketteihin

Verkostot kehittämisen ytimessä

Vates-säätiö koordinoi tällä hetkellä neljää valtakunnallista verkostoa tai kehittämisryhmää, joiden esittelyissä on kerrottu liittymisohjeet. Vatesissa toimii tällä hetkellä Työhönvalmennuksen kehittämisryhmä, Työllistämisyksiköiden johdon kehittämisryhmä, Välityömarkkinatoimijoiden verkosto ja Vatesin viestintäverkosto. Saat näistä lisätietoa kunkin verkoston kohdalta.

Jäsenyys kehittämisryhmissä ja verkostoissa on maksutonta.

Lue lisää verkostoista

Paikka auki -avustusohjelma

Paikka auki -logoteksti puhekuplassa.Paikka auki -ohjelman tavoitteena on tarjota mahdollisimman monelle vaikeasti työllistyvälle henkilölle työsuhde sosiaali- ja terveysalan järjestössä sekä edistää vaikeasti työllistyvien henkilöiden työelämävalmiuksia ja jatkotyöllistymismahdollisuuksia.

Vates-säätiö on mukana Paikka auki -ohjelmassa. Säätiö on vuosien mittaan saanut ohjelman kautta avustusta osatyökykyisten henkilöiden palkkaamiseen säätiön avustaviin tehtäviin.

Paikka auki on STM:n avustusohjelma, joka alkoi vuonna 2018. Avustukset myöntää STM ja niitä hallinnoi sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA). Paikka auki -ohjelmalla on oma koordinaatiohanke, jota toteuttaa Nuorten Ystävät ry.

Lisätietoa Paikka auki -ohjelmasta (linkki aukeaa uuteen välilehteen)