Siirry pääsisältöön

Elämänlaatua ruuasta -uutiskirje 4/2023

to elok. 10 11:55:00 2023

Kerromme 2 kk välein ilmestyvässä uutiskirjeessämme hankkeen kuulumisista, tulevista tapahtumista sekä muista toimialan ajankohtaisasioista. Tervetuloa mukaan! Vinkkaa uutiskirjeestä myös kollegallesi!

Elämänlaatua ruuasta -hankkeen utiskirjeen voi tilata tästä linkistä

 

Tule mukaan Elämänlaatua ruuasta -päätösseminaariin!

Miten keskustella ruuasta arjen tilanteissa? Miten tukea asiakkaan myönteistä ruokasuhdetta ja hyvää ruokaelämää? Mitä tarkoittaa lempeä ja arvostava kohtaaminen ruokaan ja syömiseen liittyvissä tilanteissa?

Elämänlaatua ruuasta -hankkeen päätösseminaarissa…
• tutustut lempeiden ja arvostavien kohtaamisten merkitykseen ruuan ja syömisen parissa
• saat Elämänlaatua ruuasta -toiminnan valmiit työkalut käyttöösi
• kuulet toimintaa testanneiden kokemuksista ja hankkeen tuloksista

Paikan päällä Lahden palvelutorilla osallistuville tarjotaan tilaisuuden aikana pientä purtavaa. Palvelutorilla on mahdollisuus myös osallistua yhteiseen keskusteluun ja napata mukaan kotiin ja töihin vietäväksi Elämänlaatua ruuasta -työkaluja ja -materiaaleja.

 Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan seminaariin

Luku- ja kuunteluvinkkejä


Jäikö edellinen uutiskirjeemme lukematta? Ei hätää! Nettisivuiltamme löytyy uutiskirjearkisto, johon kokoamme kaikki julkaistut uutiskirjeet. 

  • Kesäkuussa julkaistiin uudet pohjoismaiset ravitsemussuositukset, jotka toimivat pohjana myös kansallisille suosituksille. Hyödynnä ruokaviraston uutista pohjana keskustelulle vaikkapa siitä, mitä ravitsemussuositukset ovat, mitä ne sisältävät ja kuka ne laatii. Linkki ruokaviraston uutiseen.
  • Mistä tunnistaa luotettavan ravitsemustiedon? Tähän monia askarruttavaan kysymykseen ei aina ole helppo löytää vastausta. Aiheesta löytyy kuitenkin paljon hyvää ja ajatuksia herättävää luettavaa, joista voit vinkata asiakkaalle, tutustua itse tai ottaa ryhmäkeskustelun tueksi. Alla muutama lukuvinkki:
  • Maito tappaa ja muita outoja tiedeuutisia. Järvi, Ulla ja Tammi, Tuukka. Vastapaino 2016.
  • Kauppatavarana terveys – Selviydy terveysväitteiden viidakossa. Knuuti, Juhani. Minerva 2020.
  • Pötyä pöydässä – Älä usko kaikkea, mitä ravinnosta sanotaan. Laatikainen, Reijo. Kirjapaja 2018.

Kiinnostaako Elämänlaatua ruuasta -toiminta? Ota yhteyttä!

Elämänlaatua ruuasta –toiminta on ryhmämuotoista tekemistä aikuisille ja nuorille. Siinä käsitellään ruokaa, syömistä ja ravitsemusta lempeästi, itse ja yhdessä pohtien. Kukaan ei kehota muuttumaan, vaan kaiken lähtökohtana on tyytyväisyys. Siinä kysytään, kuinka tyytyväinen olen omaan ruokaelämääni, voisinko olla tyytyväisempi ja miten se onnistuisi.

Hankkeen aikana kehitetty toimintamalli tarjoaa joustavan sapluunan ruoka-aiheiden käsittelyyn osallistujien tarpeiden ja toiveiden pohjalta. Valmiit työkalut ja materiaalit sisältävät muun muassa noin 100 toimintaideaa tai harjoitusta ruuan, syömisen ja ravitsemuksen käsittelyyn.

Kannattaa osallistua loppuseminaarin! Jos olet kiinnostunut toiminnasta, mutta et pääse osallistumaan loppuseminaariin, ole rohkeasti yhteydessä! Toimintamalli ja materiaalit ovat pyynnöstä saatavillasi. 

Viimeinen uutiskirje lokakuussa

Elämänlaatua ruuasta -hanke päättyy 31.10.2023 ja viimeinen uutiskirjeemme ilmestyy lokakuun ensimmäisellä viikolla. Luvassa on parhaita paloja loppuseminaarista sekä kiinnostava kooste hankkeen tuloksista. Viimeisestä uutiskirjeestä saat lisätietoa myös siitä, mistä jatkossa löydät Elämänlaatua ruuasta -toiminnan työkalut ja materiaalit. Pysy siis vielä kuulolla!

Tietoa hankkeesta

Elämänlaatua ruuasta -hanke toteutetaan Terveyden edistämisen määrärahalla (STM). Hanketta hallinnoi Päijät-Hämeen hyvinvointialue kumppaneinaan Itä-Suomen yliopisto ja Vates-säätiö sr.

Hankkeen verkkosivut osoitteessa: https://vates.fi/elamanlaatua-ruuasta.html
Elämänlaatua ruuasta Twitterissä: @elamanlaatuaru
Elämänlaatua ruuasta Innokylässä: https://innokyla.fi/fi/toimintamalli/elamanlaatua-ruuasta-toimintakonsepti

Yhteystiedot:
Johanna Puttonen, projektityöntekijä, Päijät-Sote
johanna.puttonen [ @ ] paijatha.fi

Elämänlaatua ruuasta vuonna 2024

Elämänlaatua ruuasta -toimintamallin vakiinnuttaminen jatkuu vuonna 2024 Päijät-Hämeen hyvinvointialueella. Vakiinnuttamisella tuetaan toiminnan käyttöönottoa ja laajentamista esimerkiksi vammaispalveluissa sekä perheiden ja ikääntyneiden palveluissa.

Lisätietoa:
Projektityöntekijä Johanna Puttonen
Elämänlaatua ruuasta -toiminta
johanna.puttonen@paijatha.fi
+358 44 440 3071

Elämänlaatua ruuasta teksti ja vihreä sydän.

Mistä on kyse?

Elämänlaatua ruuasta -hankkeen lyhyt esittely. Projektityöntekijä Johanna Puttonen. YouTube (3.22 min.)

Katso aloituswebinaari

Elämänlaatua ruuasta -hanke polkaistiin käyntiin aloituswebinaarissa 15.9.2021.

Katso tallenteelta hanke-esittely ja monta mielenkiintoista puheenvuoroa ruuasta, ravitsemuksesta ja työllistymisen edellytyksistä. Mukana myös paneelikeskustelu hankkeen taustoista.

Seuraa hanketta