Siirry pääsisältöön

Job Shadow Day SuomessaKuvakollaasi Job Shadow Day -päivään osallistuneista autopesulassa.

Job Shadow Day on vapaaehtoista yhteistyötä, joka yhdistää työnantajia, viranomaisia, opetuslaitoksia, työpajoja, vammaisjärjestöjä, työllistämisyksiköitä sekä yhdistyksiä.

Työn seuraaja saa lähettävän ja vastaanottavan tahon avulla tutustua päivän ajan häntä kiinnostavaan työhön. Päivän aikana hän seuraa työntekoa, näkee miten työyhteisössä toimitaan ja saa tuntumaa, sujuisiko mahdollinen unelmatyö häneltä.

Erityisesti nuoret hyötyvät siitä, että saavat nähdä, miten kiinnostavaa työtä tehdään. Tieto siitä, mitä tahtoo ja mihin pystyy, motivoi työnhakuun ja opintoihin. Työn seuraamisen tarkoitus ei ole välitön palkkasuhde vaan auttaa matkalla työelämään.

Työtä on mm. seurattu kirjastoissa, kahviloissa, teattereissa, päiväkodeissa, kampaamoissa, musiikkiopistoissa, lossilla, hevostalleilla, painotaloissa, uutistoimituksissa, tavarataloissa, ruokakaupoissa, kuljetusyrityksissä, vaatemyymälöissä, musiikkistudioissa, oppilaitoksissa, kukkakaupoissa, ravintoloissa, huoltoasemilla, senioritaloissa, pieneläinpoliklinikoilla ja lahjamyymälöissä. Koko työ elämän kirjo on ollut edustettuna vuosien mittaan.

Katso Validia Ammattiopiston video päivästä

2023

Job Shadow Day - työn seuranta -päivä järjestettiin 25.5. Päivään osallistui noin 140 työnantajaa sekä lähes 200 työnseuraajaa. Lähettäviä tahoja oli mukana yli 40, ja niissä työskentelevät lähes 60 työvalmentajaa mahdollistivat päivän toteutumisen. Työtä seurattiin perinteisissä paikoissa kuten kaupoissa, kahviloissa, taksissa, eläintarvikeliikkeissä, rengasliikkeessä, kirjastoissa, lastentarhoissa ja lasten iltapäiväkerhoissa, kirjakaupoissa, huoltoasemilla, pelastuslaitoksella, radioasemilla ja toimistoissa. Toimistoissa tapahtuvaa työn seurantaa oli tarjolla enemmän kuin aiempina vuosina.

Vuonna 2023 päivää toteuttamassa oli organisaatioita, joista osa on osallistunut jo useana vuotena, mutta paljon oli myös aivan uusia, ensi kertaa mukaan lähteneitä mm.  SAK, Tulli, Hämeen Kauppakamari sekä viisi IKEA tavarataloa. Valitettavasti tänäkään vuonna kaikki mukaan ilmoittautuneet työnantajat eivät saaneet seuraajaa. Useat yritykset ja lähettävät tahot ovat ilmoittaneet olevansa mukana myös ensi vuonna. Päivän suojelijana toimi Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.
Kuvia päivästä löytyy Vatesin Facebookista: www.facebook.com/jobshadowday

2022
Vuonna 2022 Job Shadow Day -päivä 2.6. voitiin taas järjestää parin vuoden tauon jälkeen työpaikolla. Päivään osallistui lähes 90 työnantajaa ja lähes 170 työn seuraajaa. Lähettäviä tahoja oli noin 40. Työtä seurattiin toimistoissa, radioasemilla, rengasliikkeissä, vaatekaupoissa, kirjastoissa, ruoka- ja kirjakaupoissa, pelastuslaitoksella, valokuvaamoissa, kahviloissa, palvelutaksissa eli  lähes koko työelämän kirjo oli mukana tapahtumassa. Myös Ilomantsin kunnanjohtajalla oli aiempien vuosien tapaan oma työn työnseuraajansa. Tapahtumaan  osallistui ensimmäistä kertaa Vantaan Lento-Tulli, jossa työtä ja tullikoirien työskentelyä seurasi kolme henkilöä Aula-työkodista. Helsingissä järjestettiin Job Shadow Day etätapahtumana jo 25.5. Tilaisuudessa kuultiin toimittajan, joogaohjaajan, työhönvalmentajan ja muusikon tehtävistä. Koska tapahtuma osui koulujen päättymisviikolla, osa tapahtumaan osallistuvista seuraa työtä muulloin kuin varsinaisena JSD-päivänä. Päivän suojelijana toimi sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen.

2021
Vuonna 2021 JSD-päivä järjestettiin 20.5.. Päivän toteuttamistapa poikkesi aiempien vuosien toteuttamistavasta koronaviruspandemian vuoksi. Mukana olleet toteuttivat päivän pääasiassa etätapahtumana. Joillakin paikkakunnilla oli mahdollista päästä myös seuraamaan työtä työpaikoille esim päiväkotiin, rengasliikkeesen ja ruokakauppaan, koronaohjeet huomioiden. Osallistujia oli ymmärrettävästi huomattavasti vähemmän kuin aikaisempina vuosina, mutta toisaalta etäyhteydellä työtä pääsi seuraamaan monilukuisampi joukko. Facebookissa, facebook.com/jobshadowday -sivulla, on mahdollista tutustua julkaisuihin, joita lähettävät tahot ovat sinne päivittäneet. Päivän suojelijana toimi työministeri Tuula Haatainen.

2020
Job Shadow Day -tapahtuma peruttiin keväältä 2020, mutta syksyllä marraskuun puolivälissä (16.-20.11.) vietettiin Job Shadow Day -teemaviikkoa. Teemaviikon somekampanja toteutettiin yhteistyössä Metropolian opiskelijoiden kanssa. Teemaviikolla ja jo pari viikkoa ennen sitä jaettiin opiskelijoiden tekemiä kuvia JSD-päivään ja teemaviikkoon liittyen ja julkistettiin vuoden 2021 JSD-päivän ajankohta. Samaan aikaan Euroopassa oli European Disability Employment Week. Päivän suojelijana toimi työministeri Tuula Haatainen.

2019
Vuonna 2019 JSD-päivään 16.5. osallistui 225 työnantajaa, 280 työnseuraajaa ja 68 lähettävää tahoa. Palautekyselyyn vastanneista työnantajista 93 % suosittelisi päivää muille työnantajille. Vaikkei päivän varsinainen tarkoitus ollutkaan työpaikan etsiminen, työsopimuksia syntyi useampi, samoin työharjoittelusopimuksia solmittiin.
Job Shadow Day -päivän suojelina toimi arkkipiista Tapio Luoma.


2018
Vuonna 2018 JSD-päivään 25.4.2018 osallistui 200 työnantajaa, 250 työnseuraajaa ja yli 60 lähettävää tahoa. Työnantajista 93 prosenttia suosittelisi päivää muille työnantajille. Työn seuraajista 70 prosenttia koki, että päivä lisäsi heidän kiinnostustaan hakea töitä ja lähteä opiskelemaan.
Job Shadow Day -päivän suojelijoina toimivat työministeri Jari Lindström ja sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila.


2017
Vuonna 2017 kansalliseen Job Shadow Day -päivään 5.4. osallistui yli 300 työn seuraajaa n. 40 lähettävän tahon avulla. Suomessa keskeinen tavoite on tukea alueellista yhteistyötä erityisryhmien työllistymiseksi. Työn seuraajia on joka vuosi tutustunut oppilaitoksiin ja näin löytänyt itselleen mielekkään opintoalan.
Tapahtuman suojelijana. toimi Tasavallan presidentti Sauli Niinistö.


2016
Job Shadow Day 2016 kattoi miltei koko maan, Job Shadow Day kattoi miltei koko maan, Oulusta Helsinkiin ja Turusta Lappeenrantaan. Kaiken kaikkiaan työtä seurattiin oli 41 kunnassa. 220 työn seuraajaa tutustui yli 180 työpaikkaan. Yli 30 järjestöä auttoivat työn seuraajia löytämään työnantajan, joka tarjosi mahdollisuuden tutustua työpäivään.


2015
Job Shadow Day järjestettiin seitsemällä alueella (Helsinki, Vaasa, Pietarsaari, Porvoo, Raasepori, Maarianhamina, Turunmaa). 65 työn seuraaja kävi tutustumassa työhön lähes yhtä monella työpaikalla. Osallistuvia järjestöjä oli n. 30 ja ne löysivät kiinnostavia työpaikkoja 17 paikkakunnalta. Suosion kasvaessa tapahtumasta luonnollisesti tuli kaksikielinen.


2014
Vates-säätiön ruotsinkielinen projekti Aktivera Resurser toi eurooppalaisen Job Shadow Day
-tapahtuman Suomeen. Ensimmäiseen paikalliseen kokeiluun osallistui kymmenen nuorta vaasalaisesta Resurscentret Föregångarna -työpajasta.


 

Job Shadow Day Irlanti

Job Shadow Day -tapahtuma tulee Irlannista, jossa sitä on  järjestetty vuodesta 2009 alkaen. Vuonna 2015 Job Shadow Day onnistui yli odotusten, 791 työn seuraajasta kaikkiaan 54 löysivät työn päivän seurauksena (lähes seitsemän prosenttia). Kaikkiaan 592 työnantajaa antoi mahdollisuuden toimintarajoitteisille työnhakijoille.

Katso video Irlannista