Siirry pääsisältöön

Mikä?

Disability Employment Forum on Vates-säätiön tapahtuma vammaisten, osatyökykyisten ja pitkäaikaissairaiden työllistymisen edistämiseksi.

Miksi-sana otsikkona.Miksi?

Tavoitteena on kehittää työnantajayhteistyötä. Vuosittainen tapahtuma on osa työnantajien kanssa käytävää vuoropuhelua ja tiedotusta tukimuodoista, palveluista ja käytännöistä, joilla voidaan edistää vammaisten, osatyökykyisten ja pitkäaikaissairaiden työllistymistä. Teemaa nostetaan esiin eri yhteyksissä osana Vatesin toimintaa.

Mitä tarjoaa -kysymys otsikkona.Mitä saat?

Mahdollisuuden tulla mukaan rakentamaan uusia väyliä, joiden avulla lisätään yritysten tietoa vammaisten, osatyökykyisten ja pitkäaikaissairaiden osaamisesta, kyvyistä ja potentiaalista. Tavan pohtia ja kehittää yhteiskunnallista ja sosiaalista vastuuta. Paikan kertoa onnistumistarinoita sekä nostaa esiin vammaisten työllistymisen mahdollisuuksia ja hyviä käytäntöjä.

Kenelle-sana otsikkona.Kenelle?

Kaikille, jotka työskentelevät käsiteltävän aihepiirin parissa tai joita asia muuten koskettaa: esim. yritysten, viranomaistahojen, järjestöjen, oppilaitosten sekä sosiaali- ja terveysalan edustajat. Kanava heille, jotka kaipaavat tukea ja vinkkejä työnantaja- ja yritysyhteistyön kehittämiseen käytännössä.

Missä-sana otsikkona.Missä?

Voit osallistua keskusteluun esim. Vatesin somekanavilla tai kommentoimalla tämän sivuston julkaisuja. Voit myös kertoa ajatuksistasi sähköpostitse tai kun tapaamme kasvokkain. Keskustelun pohjalta rakennamme seuraavaa tapahtumaa, joka järjestetään syksyllä 2022 yhteistyössä Nuorten Ystävien kanssa.

Lisätietoa

Kehittämispäällikkö Kaija Ray
044 0724 944
kaija.ray@vates.fi

Viestintäsuunnittelija Tiina Jäppinen
044 546 4987
tiina.jappinen@vates.fi

Vuonna 2023 DEF 12.10.

Vuonna 2023 DEF-tapahtuma järjestetään 12.10. Yhteistyökumppanina toimii Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen.


 

Disability Employment Forum 13.10.2022 Oulussa

Vuoden 2022 Disability Employment Forum -tapahtuma järjestettiin 13.10. Oulussa yhteistyössä Nuorten Ystävien työllistämistä edistävien hankkeiden, klubitalojen, valmennuspajojen sekä Paikka auki -ohjelman kanssa.

Vuoden 2022 teemana oli  "Erilaisia työnantajia, monenlaisia osaajia"

Vates-säätiö, Nuorten Ystävät ja Paikka auki.

Katso DEF:n tallenteita Vatesin YouTube-kanavalla

Myös heikoimmassa työmarkkina-asemassa olevien panos nostaa työllisyysastetta.

Tapahtumassa esitetty yleisökommentti

Työyhteisön yhteinen ymmärrys työnmukautuksista helpotti työhön paluutani. 

Tapahtumassa esitetty yleisökommentti

Yritysyhteistyön kehittäminen vammaisten ja osatyökykyisten työllistymisen edistämiseksi helpottuu ja sujuvoituu, kun voidaan osoittaa, että käytännön ratkaisut eivät ainoastaan helpota vammaisen työntekijän arkea, vaan hyödyttävät meitä kaikkia. Esteettömyys ja saavutettavuus on lopulta kaikkien etu.

Kaija Ray
Kehittämispäällikkö

Suvi Halinen ei koe enää olevansa osatyökykyinen

Suvi Halinen sairastaa harvinaista liikehäiriösairautta dystoniaa, jonka takia joutui pitkälle sairauslomalle. Kun työkokeilu tuli ajankohtaiseksi, hän päätti hakea Kansalaistoiminnankeskus Matarasta auennutta Paikka auki -työpaikkaa ja lopulta sai sen. Nyt hän kertoo, kuinka työtehtäviä on räätälöity juuri hänelle sopivaksi. Työtehtävien räätälöinnin takia hän ei koe enää olevansa osatyökykyinen, hän vain tekee tehtävät vähän eri tavalla kuin toiset. Katso video alta.

Krista työskenteli kokemustoimijana Paikka Auki -ohjelmassa

Krista punaisessa paidassa ja kahden saksanpaimenkoiran kanssa.Työnantaja ja esihenkilö Helsingissä, lähin työkaveri Oulussa ja työntekijä Rovaniemellä. Miten yhtälö onnistuisi? Koronapandemiasta johtuvat poikkeusolot tarjosivat ratkaisun.

Krista Ananin on työskennellyt osa-aikaisesti, 19 tuntia viikossa. Krista ja hänen oululainen lähikollegansa ovat olleet säännöllisesti yhteydessä työhön liittyvissä käytännön asioissa ja sama henkilö on toiminut myös työsuhteen aikaisena mentorina.

Lue Kristan tarina Paikka auki -sivuilta (verkkosivu aukeaa uuteen välilehteen)

Merkityksellistä työtä ja monipuolisia viestinnän tehtäviä

Johanna Kyllönen, silmälasit ja Marikon Unikkopusero, kuva: Autismiliitto.

Johanna Kyllönen työllistyi STEAn rahoittaman Paikka auki -ohjelman kautta vuodeksi Autismiliittoon viestintäassistentiksi. Hän kertoo kokemuksestaan.

Mitä ajattelet Paikka auki -ohjelmasta?

Ainakin omalla kohdallani se on ollut väylä työllistymisen lisäksi kohti itsensä arvostamista. Työpaikalla ja Paikka auki -organisaatiossa (Nuorten Ystävät) ymmärretään neuropsykologisia erityispiirteitä ja liukuvan työajan ansiosta pystyn räätälöimään työpäiviäni itselleni sopiviksi.

Mitä olet oppinut? Oletko saanut riittävästi tukea oppimiselle?

Tärkein ja laajin asiakokonaisuus tähän mennessä lienee ollut verkkosisältöjen (myös somepäivitysten) sekä asiakirjojen saavutettavuus. Adobe-veteraanille myös Canva on ollut uusi, elämää helpottava tuttavuus.

Lue mitä Johanna Kyllönen miettii Paikka Auki -ohjelmasta

Oppisopimus on työnantajalle mielekäs tapa työllistää

Jaana Toikkanen, tummat olkapäille ulottuvat hiukset ja silmälasit. Katsoo kameraan ja hymyilee.Paikka auki -työsuhteeseen on mahdollista liittää oppisopimuskoulutus. Kysyimme Paikka auki -koordinaatiohankkeen tutkija Jaana Toikkaselta, järjestötyönantajien kokemuksista oppisopimuksesta.

Mitä tarkoittaa Paikka auki -työsuhteen järjestäminen oppisopimuksena?

Järjestöt voivat hakea Paikka auki -avustushaun yhteydessä rahoitusta työsuhteeseen, johon liitetään oppisopimuskoulutus. Silloin työsuhde kestää noin kaksi vuotta ja työntekijä voi suorittaa työsuhteensa aikana koko tutkinnon tai sen osia. Näytöt järjestetään työpaikan ja oppilaitoksen yhteistyönä.

Miten ja mihin oppisopimusta käytetään?

Avustusta haetaan kerralla koko oppisopimuskauden ajaksi eikä jo aloitettuun Paikka auki -työhön voi liittää oppisopimusta. Yleisimmin suoritetaan sote-alan perustutkinto, mutta muutoin tutkintojen kirjo on hyvin laaja. 

Lue Jaanan haastattelu oppisopimuskoulutuksesta Paikka auki -ohjelmassa