Siirry pääsisältöön

Disability Employment Forum on Vates-säätiön uusi konsepti vammaisten, osatyökykyisten ja pitkäaikaissairaiden työllistymisen edistämiseksi.

Tavoitteena on kehittää työnantajayhteistyötä. Vuosittainen tapahtuma on osa työnantajien kanssa käytävää vuoropuhelua ja tiedotusta tukimuodoista, palveluista ja käytännöistä, joilla voidaan edistää vammaisten, osatyökykyisten ja pitkäaikaissairaiden työllistymistä. Teemaa nostetaan esiin eri yhteyksissä osana Vatesin toimintaa.

Mahdollisuuden tulla mukaan rakentamaan uusia väyliä, joiden avulla lisätään yritysten tietoa vammaisten,osatyökykyisten ja pitkäaikaissairaiden osaamisesta, kyvyistä ja potentiaalista. Tavan pohtia ja kehittää yhteiskunnallista ja sosiaalista vastuuta. Paikan kertoa onnistumistarinoita sekä nostaa esiin vammaisten työllistymisen mahdollisuuksia ja hyviä käytäntöjä.

Kaikille, jotka työskentelevät käsiteltävän aihepiirin parissa tai joita asia muuten koskettaa: esim. yritysten, viranomaistahojen, järjestöjen, oppilaitosten sekä sosiaali- ja terveysalan edustajat. Kanava heille, jotka kaipaavat tukea ja vinkkejä työnantaja- ja yritysyhteistyön kehittämiseen käytännössä.

Voit osallistua keskusteluun esim. Vatesin somekanavilla tai kommentoimalla tämän sivuston julkaisuja. Voit myös kertoa ajatuksistasi sähköpostitse tai kun tapaamme kasvokkain. Keskustelun pohjalta rakennamme seuraavaa tapahtumaa, joka järjestetään 22.10.2020. yhteistyössä Mielenterveyden keskusliiton kanssa.

Lisätietoa

Kehittämispäällikkö Kaija Ray
044 0724 944
kaija.ray@vates.fi

Järjestösihteeri Meeri Riihelä
044 7735 708
meeri.riihela@vates.fi

Seuraava Disability Employment Forum -tapahtuma järjestetään 22.10.2020

Lokakuussa 2019 ensimmäistä kertaa järjestetty tapahtuma kokosi yhteen 80 osallistujaa keskustelemaan osatyökykyisten asemasta, osaamisesta ja työvoimapotentiaalista työmarkkinoilla. Tilaisuus järjestettiin yhteistyössä Autismiliiton kanssa.

Parhaillaan keskustelu jatkuu verkossa, ja seuraava tapahtuma järjestetään Helsingissä 22.10.2020 yhteistyössä Mielenterveyden keskusliiton kanssa. Kannattaa jo merkitä päivämäärä kalenteriin ja tutustua alustavaan ohjelmaan!

Voit myös jo ilmoittautua ennakkoon, jolloin saat ajankohtaista tietoa seminaarista suoraan sähköpostiisi. Olemme sinuun yhteyksissä, kun ohjelma valmistuu ja varsinainen ilmoittautuminen aukeaa.

Linkit aukeavat uusiin välilehtiin:

Tutustu 2020 tapahtuman ohjelmaan ja ilmoittaudu ennakkoon

Lue kooste vuoden 2019 tapahtumasta ja tutustu tapahtuman luentoihin.

Ajankohtaista: Kuntoutusta saavien määrät kasvussa – etenkin kuntoutuspsykoterapiaa saa nyt yhä useampi

Kelan kuntoutuspsykoterapian hakemusmäärät ovat kasvaneet vuoden 2016 lakimuutoksen jälkeen. Vuonna 2019 Kelan myöntämää kuntoutusta sai yli 134 000 ihmistä, Kela raportoi tuoreessa artikkelissaan.

Artikkelin mukaan suurin kasvu on nähty kuntoutuspsykoterapiassa: huhtikuussa myönteisen kuntoutuspäätöksen sai 5 000 henkilöä. Koronakevät teki kuntoutuspsykoterapian hakemusmäärissä selkeän piikin.

Kuntoutuspsykoterapian tavoitteena on mm. edistää kuntoutujan työ- ja opiskelukykyä sekä tukea opintojen edistymistä, työelämässä pysymistä ja työelämään siirtymistä tai sinne palaamista.

Lue Kelan uutinen (linkki aukeaa uuteen välilehteen)

Osatyökykyisyyden määrittelyssä medikalisaatio korostuu. Näkökulma tulisi vaihtaa enemmänkin toimintakyvyn tukemiseen. Kelan ja vakuutusyhtiöiden päättäjien on myös tärkeää tavata työllistyjä kasvokkain.

Viime tapahtumassa esitetty yleisökommentti

Yritysyhteistyön kehittäminen vammaisten ja osatyökykyisten työllistymisen edistämiseksi helpottuu ja sujuvoituu, kun voidaan osoittaa, että käytännön ratkaisut eivät ainoastaan helpota vammaisen työntekijän arkea, vaan hyödyttävät meitä kaikkia. Esteettömyys ja saavutettavuus on lopulta kaikkien etu.

Kaija Ray
Kehittämispäällikkö

Blogi: Kokemusasiantuntijuus on yksi väylä työelämään

2.4.2020

- On tärkeää, että jokainen kokemusasiantuntijana toimiva henkilö saa työstään toivoa omannäköistä ja itselleen merkityksellistä tulevaisuutta varten. Työ ja parempi toimeentulo voi olla osalle keskeinen tavoite. Mielekkään elämän tavoittelu on tärkeää jokaiselle, kirjoittaa tutkija Kari Soronen Mielenterveyden keskusliiton blogissa.

Lue blogikirjoitus MTKL:n sivuilla