Työhönvalmennuksen kehittämisryhmä
Työhönvalmennuksen kehittämisryhmä on Vates-säätiön koordinoima, työhönvalmennustyötä tekevien ammattilaisten verkosto. Ryhmä on valtakunnallinen ja siihen kuuluu tällä hetkellä jäseniä ympäri Suomea. Oletko kiinnostunut työhönvalmennuksen käytäntöjen kehittämisestä ja jakamisesta? Tule mukaan!
Työhönvalmennuksen kehittämisryhmän toiminnan tarkoituksena on tukea
- työhönvalmennuksen menetelmällistä kehittämistä ja yhdenmukaisuutta
- työhönvalmentajien ammatillista kasvua ja yhteenkuuluvuutta sekä
- tuottaa valtakunnallisesti yhteisesti ymmärrettyjä ja jaettuja hyviä käytäntöjä
Kehittämisryhmä kokoontuu työhönvalmennuksen teemapäiviin, joissa on yhdistetty sekä tiedon ja hyvien käytänteiden jakamista että verkostoitumista. Teemapäivät ovat omakustanteisia. Niiden tavoitteena on, että ryhmän jäsenet saavat ajankohtaista tietoa alalta, vertaistukea ja kehittävät yhdessä alan toimintaa.
Kehittämisryhmän vetovastuu on Vates-säätiöllä, joka huolehtii ryhmän jäsenten vuoropuhelun aktivoimisesta ja ylläpitämisestä sekä ryhmän tuotosten tiedottamisesta ulospäin. Kehittämisryhmälle tehdään myös kyselyitä, joilla kartoitetaan ryhmän jäsenten toiveita ja tarpeita työhönvalmennuksen kehittämisen ja vaikuttamisen painopisteistä.
Työhönvalmennuksen kehittämisryhmään voit liittyä oheisella lomakkeella.
Teemapäivät jatkuvat
Työhönvalmennuksen Teemapäivät ovat Vates-säätiön koordinoiman Työhönvalmennuksen kehittämisryhmän toimintaa. Kehittämisryhmä kokoontuu Työhönvalmennuksen teemapäiviin, joissa on yhdistetty sekä tiedon ja hyvien käytänteiden jakamista että verkostoitumista. Teemapäivät ovat omakustanteisia. Niiden tavoitteena on, että ryhmän jäsenet saavat ajankohtaista tietoa alalta, vertaistukea ja kehittävät yhdessä alan toimintaa. Teemapäivät järjestetään yhteistyökumppanin kanssa.
Haluatko olla mukana päivää toteuttamassa tai onko sinulla hyvä idea sisällöstä teemapäivään?
Ota yhteyttä: Mari Bergman, mari.bergman(at)vates.fi
Työhönvalmennuksen teemapäivät 2023
Syksyn teemapäivien ajankohdat julkaistaan myöhemmin.
Lue koosteita Teemapäivistä
Toukokuun työhönvalmennuksen teemapäivä 2.5. käsitteli työnantajayhteistyötä ja piilotyöpaikkoja. Tapahtuma keräsi yhteen 40 valmennus- ja ohjausalan osaajaa. Teemapäivä toteutettiin yhteistyössä Kehitysvammaliiton ja Vamlas – Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiö sr:n kanssa.
Työhönvalmennuksen teemapäivässä 8.11. pohdittiin etäyhteydellä elintapaohjausta osana työvalmennusta. Teemapäivässä alustivat VETO-hankkeen työvalmentaja Tuula Sundberg ja liikuntaneuvoja Maija Kuoppala. ESR-rahoitteista VETO-hanketta hallinnoi Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry. Hankkeessa on kehitetty toimintamalli, missä työkuntoisuuttaa edistetään yhdistämällä elintapaohjaus ja työvalmennus. Teemapäivän osallistujille kerrottiin minkälaisen verkoston ja toimintamallin avulla tätä yhteistyötä kannattaa toteuttaa.
IPS – Sijoita ja valmenna! -valmennusmallia pilotoidaan tällä hetkellä Suomessa laajasti. Mallin lähtökohtana on työllistyvän henkilön halu ja motivaatio työhön. Keskeinen ammatillinen henkilö työllistymisen prosessissa on työhönvalmentaja. Työhönvalmennuksen teemapäivässä 13.9. pohdittiin IPS-työhönvalmentajan ammatillista identiteettiä.
20 innokasta valmennus- ja ohjaustyön ammattilaista kokoontui yhteen pohtimaan Työtyylianalyysin (WSA) käyttöä asiakastyön tukena Vates-säätiön ja Consultica Oy:n järjestämässä tapahtumassa 18.8. Osallistujat täyttivät ennakkoon oman WSA-raporttinsa, jota pureskeltiin yhteisesti koulutuksessa. Ohjaajan työtyylillä on vaikutusta paitsi asiakastyöhön niin myös oman työn kehittämiseen.
Vates-säätiön ja Elämänlaatua ruuasta -hankkeen yhteisessä Työhönvalmennuksen teemapäivässä 30.5. paneuduttiin ruokasuhdeajatteluun. Kutsuimme ohjausalan ammattilaiset pohtimaan, miten ja miksi ohjaajan oma ruokasuhde vaikuttaa ohjaustyöhön sekä mikä yhteys ruokasuhteella on työ- ja toimintakyvyn tukemiseen.
Anne Korhonen: Mikään ei ole niin varmaa kuin muutos, Muutos on aina mahdollisuus. Mahdollisuus olla vaikuttamassa, luomassa uutta, rakentamassa toimivampaa mallia.
- Työhönvalmennuksen kehittämisryhmä
- Työllistämisyksiköiden johdon kehittämisryhmä
- Välityömarkkinatoimijoiden verkosto
- Viestintäverkosto
- Liity kehittämisryhmiin
Yhteystiedot
Mari Bergman
Erityisasiantuntija, tuettu työllistyminen
puh. 044 787 7022
mari.bergman(at)vates.fi
Valtakunnallista toimijaa tarvitaan, tiedon ja verkostoitumisen tarve on suuri
Vates-säätiö toteutti kyselyn koordinoimalleen Työhönvalmennuksen kehittämisryhmälle huhti-toukokuussa 2021.
Vastauksia kyselyyn saatiin 46. Vastaajista suurin osa (41 %) työskenteli järjestöissä tai säätiöissä, 28 % kunnan tai kaupungin palveluksessa ja 9 % oppilaitoksissa. Kyselyyn vastanneet edustivat hyvin otoksena nykyisen kehittämisryhmän rakennetta. Kyselyn teemoina oli kehittämisryhmän toiminta ja tarpeet, viestintä ja yhteistyön sekä tiedon tarpeet.
Tapahtumien tallenteet
Vates-säätiön tapahtumien tallenteet ovat katsottavissa Vatesin YouTube-kanavalta. Tallenteen on tekstitetty.
Vatesin tilaisuuksien tallenteet - YouTube (avautuu uuteen välilehteen)
Artikkeleita työhönvalmennuksesta
Työkykyohjelma etenee -– järjestöt löytämässä paikkaansa toteutuksessa
Sosiaali- ja terveysministeriön yhteistyössä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa käynnistämä työkykyohjelma on päässyt syksyn 2020 aikana vauhtiin varsinkin STM:n 22 valtionavustusta saaneen hankkeen osalta. Ohjelmalla on kiinteä yhteys myös Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskusohjelmaan ja työllisyyden kuntakokeiluihin. Vates-säätiö on mukana mm. työkykyhankkeiden ohjausryhmissä ja kehittäjäverkostoissa, joita hankkeet ovat koonneet verkostotyön tueksi. Hankkeille tarjotaan myös osaamisen tukea, jonka sisältöjen tuottamisessa Vates on mukana yhdessä verkostojensa kanssa.Sosiaali- ja terveysministeriön yhteistyössä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa käynnistämä työkykyohjelma on päässyt syksyn 2020 aikana vauhtiin varsinkin STM:n 22 valtionavustusta saaneen hankkeen osalta. Ohjelmalla on kiinteä yhteys myös Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskusohjelmaan ja työllisyyden kuntakokeiluihin. Vates-säätiö on mukana mm. työkykyhankkeiden ohjausryhmissä ja kehittäjäverkostoissa, joita hankkeet ovat koonneet verkostotyön tueksi. Hankkeille tarjotaan myös osaamisen tukea, jonka sisältöjen tuottamisessa Vates on mukana yhdessä verkostojensa kanssa.
Yhteiskunnallisen yrittäjyyden edellytyksiin satsataan nyt Suomessa
Ilona-hankkeen tavoitteena on etsiä innovatiivisia ratkaisuja ja uusia työllistymisen reittejä henkilöille, joiden on vaikea työllistyä. Suomeen soveltuvan toimintamallin kehittely on pitkällä. Kokemuksia on kertynyt myös yli 200 henkilön ryhmä- tai yksilövalmennuksista. Ilonan tavoitteet kytkeytyvät suoraan tämänhetkisiin hallitusohjelman toimiin, kuten yhteiskunnallisen yrittäjyyden strategiaan.
Tulisielu-tunnustus Pirjo Pellikalle vammaisten ja osatyökykyisten työllistymisen edistämisestä
Vates-säätiön vuosittainen Tulisielu-tunnustus on tänään myönnetty työhönvalmentaja Pirjo Pellikalle Live Palveluista. Pellikka on tehnyt uraauurtavaa käytännön työhönvalmennustyötä vuosikymmenten ajan.