Siirry pääsisältöön

Esteitä monelta kantilta

to 11. helmikuuta 2016 12.17.00

Vates-päivillä lähestytään keväällä esteettömyyttä laajana käsitteenä. Perinteisen rakenteellisen esteettömyyden rinnalle nostetaan myös esimerkiksi sosiaalinen esteettömyys. Käsitteitä esteettömyys ja saavutettavuus käytetään usein toistensa synonyymeina kuvaamassa palvelun tai tuotteen yhdenvertaista ja helppoa lähestyttävyyttä. Hyvä saavutettavuus on myös esteettömyyttä.

Sivistyssanakirjan mukaan este on mm. liikettä estävä esine tai rakenneosa. Toisaalta se on myös jotakin, joka haittaa jotakin tapahtumaa tai estää sen. Kemiallisesti se voidaan määritellä molekyylien atomien tai ryhmien asennosta johtuvan reaktion tai molekyylin liikkeen estymisenä.

Tulipa määritelmä mitä kautta tahansa, esteitä on erilaisia, aina ne haittaavat jotenkin (joissain tapauksissa myös suojaavat) ja jokaisen esteen voittamiseen tarvitaan omanlaisensa keinot. Betoniporsas ohjaa etsimään uuden reitin, aallonmurtaja estää tuhoisien aaltojen iskemisen rantaan, tukos viemärissä voi aiheuttaa isoja ongelmia, katkos tiedonsiirrossa kiristää tietokoneen käyttäjän hermoja.

Mitä muuta esteisiin ja esteettömyyteen liittyy ja miten harmia aiheuttavista haitakkeista selvitään työelämässä? Näistä puhutaan Vates-päivillä toukokuussa.

Jaana Pakarinen
toimitusjohtaja

Blogikirjoitus ruotsiksi

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: