Siirry pääsisältöön

2.6.2022 - Ikimuistoinen päivä työnantajille ja työn seuraajille

pe kesäk. 17 12:17:00 2022

Teksti: Marianne Pentikäinen

Työn seuraajia Radio Rock'ssa, pelastuslaitoksella, Ilomantsin kunnanjohtajalla, eläinsuojeluyhdistyksessä, rengasliikkeessä ja Tullissa.

Tänä keväänä Job Shadow Day -päivänä 2.6. työtä päästiin seuraamaan jälleen työpaikoille kahden vuoden tauon jälkeen. Yli 100 henkilöä tutustui unelmatyöhönsä työpaikoilla. Yrityksiä oli mukana lähes 90. Etäyhteydellä Job Shadow Day -päivään osallistui 60 opiskelijaa opettajineen jo viikko ennen virallista JSD-päivää. SDO:n järjestämässä etätilaisuudessa kuultiin joogaopettajan, muusikon, työhönvalmentajan ja siivoustyön palveluesimiehen työstä.

Työtä seurattiin ja tehtiin monenlaisissa yrityksissä. Osalle työnantajista tuli yllätyksenä, että työn seuraajat halusivat myös tehdä työtä eikä vain olla sivusta seuraajina paikalla.

Eniten työn seuraajia oli työpaikoilla Uudenmaalla, Varsinais-Suomessa ja Pohjois-Karjalassa.

Kaupat, kahvilat ja eläintarvikeliikkeet olivat tänäkin vuonna hyvin suosittuja, ja niissä oli, kuten aiempinakin vuosina, paljon työn seuraajia. Työtä seurattiin mm. myös radioasemien toimituksissa, vaatekaupoissa, eläinsuojeluyhdistyksissä, saaristolautalla, kirjastoissa, lastentarhoissa, rengaslikkeissä ja pelastuslaitoksella. Uutena aluevaltauksena oli Lento-Tulli.

Kuvia ja kertomuksia työn seuraajien päivästä

Työn seuraajille onnistumisen kokemuksia3 työnseuraajaa ja Kim Lautamo Tullin tiloissa.

Aula-Työkodin työnseuraajilla oli ikimuistoinen päivä, kun he pääsivät tutustumaan tullin toimintaan lentokentällä ja sen läheisyydessä. Tutustujat olivat erittäin tyytyväisiä päivään ja oppivat paljon uutta. Työvalmentaja oli erityisen tyytyväinen siitä, että tullikoira Jutta saa työstään ihan oikeaa palkkaa. Aula-Työkodista käytiin seuraamassa työtä myös Suomalaisessa Kirjakaupassa ja Radio Rockissa. Asiakkaan suuri unelma toteutui, kun hän pääsi työn seuraajana Radio Rockiin ja pääsi kulissien taakse katsomaan, miten radio-ohjelmaan tehdään.

UAki Riihilahti ja Annika Moisanen sekä HJK:n logo.seita ruotsinkielisiä työn seuraajia osallistui päivään enemmän kuin aiemmin Kårkullan yksiköiden lähettäminä. Pitkän linjan Klubikannattaja Annika Moisanen pääsi HJK:n toimistoon tekemään toimistotöitä ja pääsi juttelemaan pelaajahankinnoista toimitusjohtaja Aki Riihilahden, entisen huippujalkapalloilijan, kanssa.

Kårkullan asiakkaita seurasi työtä myös mm. saaristolautalla, kirjastoissa ja päiväkodeissa.

Pohjois-Karjalassa tuttuja yrityksiä mukanaMarkus skannaa lehden viivakoodia kirjastossa.

Siun soten alueella Joensuussa työn seuraajia oli mm. ruoka- ja kukkakaupoissa.

Ilomantsin kirjastossa päivään osallistunut Markus Tikka hyllytti ja palautti aineistoa, pakkasi kuljetettavia aineistoja, sekä käsitteli poistettuja aineistoja. Markusta avusti Reijo Palviainen LC Ilomantsista.

- Silmiä avaava kokemus. Kaikki työt oli hyviä. En väsähtänyt missään vaiheessa, Markus totesi päivän jälkeen.

Ilomantsissa päästiin aiempien vuosien tapaan seuraamaan myös pelastuslaitoksen päivää.Saila Ikonen tekee sämpylöitä.

Myös Kotimäen Pitotupa ja Rantakahvila Ilonpisara olivat päivän toteutuksessa mukana. Radio Pogosta haastatteli Rantakahvila Ilonpisarassa työtä seurannutta Saila Ikosta. Sailan mielestä päivä oli ihan mukava ja hän voisi osallistua JSD-päivään uudelleenkin. Yrittäjä Tarja Hattunen kertoi, että päivä oli ollut piristysruiske ja että työn seuraaja on ollut todella ahkera. Kuuntele haastattelu

Ilomantsin kunnanjohtajalla oli tänäkin vuonna oma työnseuraajansa, joka pääsi mukaan yritystapaamiseenkin. Hän sai myös valita kukan, joka vietiin yrittäjälle.

Mikko seurasi työtä Nuorten Ystävien viestinnässä. Viestintätiimin iloksi hän oli innokkaana mukana myös osallistumassa päivän tehtäviin. Päivän aikana hän kävi Nuorten Ystävien koulun kevätjuhlassa valokuvaamassa, oli mukana palaverissa mainostoimiston kanssa, osallistui tulevan tapahtuman suunnitteluun ja päivän päätteeksi somejulkaisun kirjoittamiseen.

- Koulun jälkeen en ole niin paljon päässyt kokeilemaan asioita käytännössä, ja nyt motivaatio tähän on suuri, Mikko toteaa.

Mustamaskinen Aliisa Neuvonen puna-valkoraidallisessa puserossa kuuntelee ohjeita.Aliisa Neuvonen vietti päivän Rastilipuntien asumispalvelujen keittiössä omien toiveidensa mukaisesti. Hän halusi työn seuraajaksi keittiöön voidakseen oppia uutta ja vahvistaa omaa osaamista. Päivä oli sekä työn seuraajan että Rastilipuntien asumispalvelujen henkilöstön mielestä onnistunut. Päivä nähtiin hyvänä keinona oppia itsestä ja omista työskentelytavoista uutta.

- Voisin mennä tuonne töihin, Aliisa Neuvonen totesi mukavan päivän päätteeksi.

Palaute pääasiassa positiivista

Päivän jälkeen työnantajille ja lähettäville tahoille lähetettiin palautekysely. Kyselyyn vastanneista yritysten edustajista lähes 90 % suosittelisi JSD-päivään osallistumista muille. Yhtään ei-vastausta ei tullut. 73 % oli sitä mieltä, että työnseuraaja sopi tehtäviin, joita hän oli seuraamassa, ja vain 3 % vastasi, ettei sopinut. Kommenteissa mainittiin, että työn seuraaja on tehnyt vastaavia tehtäviä ennenkin ja oli todella näppärä tekemään kaikkea. Toisaalta todettiin, että työ vaati sujuakseen ohjaajan apua. Yritykset olivat lähteneet päivään mukaan, koska he halusivat antaa mahdollisuuden tutustua työhön, ja koska se sopi yrityksen arvomaailmaan. Osallistuminen koettiin myös helpoksi ja sopimus antoi tapahtumalle uskottavuutta.

Toisaalta todettiin, että päivään oli jouduttu valmistautumaan liian kiireisellä aikataululla. Tämä tarkoittanee sitä, että lähettävien tahojen tulisi olla hyvissä ajoin keväällä yhteydessä työnantajiin ja kertoa, mistä on kyse. Kaikki eivät myöskään olleet saaneet riittävästi tietoa etukäteen siitä, kuinka monta työnseuraajaa yritykseen on tulossa.

Vastaajista 55 % koki, että asenteet osatyökykyisten (henkilöiden) osaamisen suhteen muuttuivat päivän ansiosta myönteisemmiksi. Osa koki, ettei näin tapahtunut, mutta kommenteista kävi ilmi, että asenteet olivat jo myönteiset, ja että heillä oli kokemusta osatyökykyisten kanssa työskentelystä.

Vastanneista työnantajista noin 70 % on kiinnostunut osallistumaan JSD-päivään myös ensi vuonna.

Työnantajien kommentteja:

  • Työhön tutustujalla oli aktiivinen ja innostunut ote ja tekemisen meininki. Heittäytyi rohkeasti kokeilemaan uusia asioita ja halusi saada päivästä irti paljon. Positiivista tässä oli myös se, että oli vain yksi päivä, johon on helpompi löytää opastavaa & ohjaavaa resurssia.
  • Mainio tapahtuma, pitäisi olla myös perusopetuksen päättäville yleisessä opetuksessa ennen yhteisvalintaa. Oppilaslähtöinen lähestymistapa. Kiitos, kun sain olla mukana.
  • Deltagandet kändes naturligt och viktigt eftersom det ännu finns för mycket fördomar mot partiellt arbetsföra personer.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Työn seurannan päivä vei Spesian opiskelijat unelmiensa työpaikoille

Kuva Spesia: työnseuraaja vaihtaa rengasta yhdessä yrityksen työntekijän kanssa.

Spesian opiskelijat osallistuivat Job Shadow Day -päivään monilukuisasti ympäri Suomen. Päivän aikana monenlaiset työtehtävät tulivat tutuiksi, kun opiskelijat pääsivät tutustumaan unelmatyöhönsä.

Lue Sari Råmanin blogi JSD-päivästä Spesian sivuilta (linkki aukeaa uuteen väilehteen)

Poveri-hanke: Job Shadow Day -video

Alla olevat linkit avautuvat uuteen välilehteen

Katso videoita: Job Shadow Day Suomessa

Vatesin podcast-jakso Job Shadow Day'sta

Job Shadow Day 2024

JSD pähkinänkuoressa

Videolla kerrotaan lyhyesti Job Shadow Day päivästä.

Kysy lisää

Yleistä päivästä, sopimusasiat ja nettipäivitykset:

Linda Lempiö
Hallintovastaava
puh. +358  44 773 5708
linda.lempio(at)vates.fi

Radio Pogosta vierailee Job Shadow Day -päivässä

Papin valoisana varjona

Kaksi naista kirkon tiiliseinän vieressä, toinen kyykyssä ja toinen pyörätuolissa.Kehitysvammaistyön pappi Maarit Nuopponen Keski-Suomesta osallistui valtakunnalliseen Job Shadow Dayhin ja otti mukaansa työhön seuraaja Ellin. Mukana oli myös Kirkkohallituksen vammaistyön asiantuntija, pastori Katri Suhonen, jota Elli pääsi myös päivän aikana haastattelemaan.

Lue Ellin päivästä (artikkeli aukeaa uuteen välilehteen)

Det är min dröm att jobba som fotograf

FDUV:n videossa kuullaan päivään osallistuvien ajatuksia ja haaveita.