Siirry pääsisältöön

Arkkipiispa Tapio Luoma Job Shadow Day -tapahtuman suojelijaksi

ke tammik. 09 12:45:00 2019

Arkkipiispa Tapio Luoma.Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma toimii vuoden 2019 Job Shadow Day -päivän suojelijana. Job Shadow Day eli työn seurannan päivä on tarkoitettu henkilöille, joiden elämäntilanne, sairaus tai vamma vaikeuttavat työllistymistä.

Tapahtuma järjestetään Suomessa tänä vuonna 16.5.2019 ja sitä koordinoi Vates-säätiö, jonka kautta organisaatiot voivat jo ilmoittautua mukaan. Viime vuonna noin 200 organisaatiota eri puolilla Suomea tarjosivat yhdelle tai usealle työn seuraajalle mahdollisuuden tutustua päivän ajan kiinnostavaan työhön.

Päivän tarkoitus on osoittaa, että osatyökykyinen henkilö voi olla täysin työkykyinen hänelle sopivassa työssä ja toisaalta kannustaa osatyökykyistä henkilöä kouluttautumaan ja hakemaan rohkeasti itseään kiinnostavaa työtä. Tärkeässä roolissa ovat lähettävät tahot, kuten oppilaitokset ja työllistymisyksiköt, jotka auttavat työseuraajaa ja työnantajaa löytämään toisensa. Lähettäviä tahoja oli viime vuonna noin 60.

- Erityisryhmien työllistymistä on tärkeä tukea. On kaikkien etu, että työ löytää tekijänsä ja mahdollisimman moni paikan työelämässä, arkkipiispa Tapio Luoma toteaa.

Job Shadow Day on lähtöisin Irlannista. Suomessa tapahtumaa koordinoi Vates-säätiö, joka toi sen Suomeen vuonna 2014. Päivä on laajentunut paikallisesta kokeilusta valtakunnalliseksi tapahtumaksi. Oppilaitos, viranomainen, järjestö tai muu taho lähettää työn seuraajan päivän ajaksi työpaikkaan, jonka kanssa on tehty sopimus seurannasta.
Työtä on seurattu muun muassa kirjastoissa, kaupoissa, kunnissa, päiväkodeissa, tiedotusvälineissä, kuljetusyrityksessä, arkkitehtitoimistossa, hevostallilla, keilahallissa, seurakunnissa ja teattereissa.

Job Shadow Day -tapahtuman avulla voi luoda paikallista ja alueellista yhteistyötä erityisryhmien työllistymisen tueksi ja mahdollistamiseksi.

Joka kuudennella meistä on jokin toimintarajoite. Rajoitteet voivat olla ohimeneviä tai pysyviä. Suurin osa osatyökykyisistä henkilöistä tekee silti työtä tai kykenee siihen. Vielä useampi olisi töissä, jos heidän kykynsä eivät jäisi erityistarpeiden varjoon ja työnantajat saisivat tietoa erilaisista tukikeinoista.

Aiemmin tapahtuman suojelijoina ovat olleet ministerit Jari Lindström ja Pirkko Mattila (2018) ja Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö (2017).

Tapahtumasivu:
www.jobshadowday.fi (aukeaa uuteen välilehteen)

Lisätietoa:
Marianne Pentikäinen
marianne.pentikainen@vates.fi
p. 044 743 1929

Job Shadow Day.

Työn seurannan päivä vei Spesian opiskelijat unelmiensa työpaikoille

Kuva Spesia: työnseuraaja vaihtaa rengasta yhdessä yrityksen työntekijän kanssa.

Spesian opiskelijat osallistuivat Job Shadow Day -päivään monilukuisasti ympäri Suomen. Päivän aikana monenlaiset työtehtävät tulivat tutuiksi, kun opiskelijat pääsivät tutustumaan unelmatyöhönsä.

Lue Sari Råmanin blogi JSD-päivästä Spesian sivuilta (linkki aukeaa uuteen väilehteen)

Poveri-hanke: Job Shadow Day -video

Alla olevat linkit avautuvat uuteen välilehteen

Katso videoita: Job Shadow Day Suomessa

Vatesin podcast-jakso Job Shadow Day'sta

Job Shadow Day 2024

JSD pähkinänkuoressa

Videolla kerrotaan lyhyesti Job Shadow Day päivästä.

Kysy lisää

Yleistä päivästä, sopimusasiat ja nettipäivitykset:

Linda Lempiö
Hallintovastaava
puh. +358  44 773 5708
linda.lempio(at)vates.fi

Radio Pogosta vierailee Job Shadow Day -päivässä

Papin valoisana varjona

Kaksi naista kirkon tiiliseinän vieressä, toinen kyykyssä ja toinen pyörätuolissa.Kehitysvammaistyön pappi Maarit Nuopponen Keski-Suomesta osallistui valtakunnalliseen Job Shadow Dayhin ja otti mukaansa työhön seuraaja Ellin. Mukana oli myös Kirkkohallituksen vammaistyön asiantuntija, pastori Katri Suhonen, jota Elli pääsi myös päivän aikana haastattelemaan.

Lue Ellin päivästä (artikkeli aukeaa uuteen välilehteen)

Det är min dröm att jobba som fotograf

FDUV:n videossa kuullaan päivään osallistuvien ajatuksia ja haaveita.