Siirry pääsisältöön

Job Shadow Day -päivän suosio jatkuu

pe syysk. 28 15:20:00 2018

TEKSTI: Tiina Jäppinen

Job Shadow Day on tapahtuma, joka tarjoaa osatyökykyisille henkilöille yhden työpäivän ajan mahdollisuuden tutustua unelmiensa ammattiin sekä samalla saada uutta intoa opiskeluun ja työnhakuun.

Job Shadow Day on yhteiseurooppalainen päivä, jonka Vates-säätiö on tuonut Suomeen ja koordinoinut sitä vuodesta 2014 lähtien. Tapahtuma koetaan merkittäväksi. Viime vuonna sen valtakunnallisena suojelijana toimi presidentti Sauli Niinistö, tänä vuonna ministerit Jari Lindström ja Pirkko Mattila.

Tänä vuonna JSD-päivään 25.4.2018 osallistui 200 työnantajaa, 250 työnseuraajaa ja yli 60 lähettävää tahoa. Työnantajista 93 prosenttia suosittelisi päivää muille työnantajille. Työn seuraajista 70 prosenttia koki, että päivä lisäsi heidän kiinnostustaan hakea töitä ja lähteä opiskelemaan.

Lähettäviä tahoja tarvitaan lisää

Job Shadow Day ei ole työnhakua, vaan perustuu vapaaehtoiseen yhteistyöhön, jonka tarkoituksena on tuoda esille erityistarpeita omaavien henkilöiden osaaminen ja motivaatio työntekoon.

Keväällä 2018 työnantajat lähtivät mukaan niin innokkaasti, että kaikille ei työn seuraajia edes saatu. Siksi on tärkeää, että mukaan saadaan jatkossa yhä enemmän lähettäviä tahoja.

Kampanja tarjoaa luontevan tavan kontaktoida työnantajia.

– Työnantajille halutaan viedä viestiä, että työnhaun rajoitteet eivät ainakaan vähennä ihmisen motivaatiota tehdä työtä – usein päinvastoin. Halu löytää oma ala ja selvittää omat vahvuudet sekä osoittaa työnantajille kyvykkyytensä voi olla tavallistakin suurempi, jos on todennut esimerkiksi vamman aiheuttavan ennakkokäsityksiä muissa ihmisissä, Vatesin kehittämispäällikkö Kaija Ray avaa päivän ideaa.

Lähettävä taho voi olla esimerkiksi oppilaitos, järjestö, työpaja, työllistämisyksikkö, yhdistys tai viranomainen. Organisaatio auttaa jäsentään, oppilasta tai asiakastaan valitsemaan kiinnostavan työn sekä yhteydenotoissatyönantajaan ja päivän valmistelussa.

Vates-säätiö vakuuttaa kaikki työseuraajat, joilla ei ole lähettävän tahon puolesta vakuutusta, ja joista säätiö on saanut tiedot etukäteen.

Alla olevat linkit aukeavat uuteen välilehteen.
www.facebook.com/jobshadowday/ ob Shadow Day 2018 tunnelmia mm. kukkakaupassa ja ulkotöissä.
www.jobshadowday.fi

JSD 2018

Tapahtuma järjestettiin eri puolilla Suomea
• Yli 60 lähettävää tahoa
• Yli 200 työnantajaa
• Yli 250 työn seuraajaa

Palautteesta poimittua 2018:

Miksi työnantajat osallistuivat jsd-päivään?
• halu auttaa nuoria
• sosiaalisen vastuun kantaminen
• osallistumisen helppous

Lähettävä tahon hyötyjä
”Saimme uusi yhteistyökumppaneita.”
”Yrittäjien ja kunnallisten yksiköiden verkosto kasvoi.”
”Hieno päivä! Julkisuutta saisi olla valtakunnallisesti enemmän.”
”Job Shadow Day vahvisti ja loi aidon motivaation tulevaisuudessa alalla työskentelyyn. Toiselle se antoi käsityksen siitä, ettei oma tavoite ole tällä hetkellä realistinen terveydentilan takia.”

Työnantajan kokemuksia
”Haluamme ilman muuta osallistua tällaiseen kampanjaan ja antaa mahdollisuuden tutustua meidän toimintaan”, totesi Ilomantsin rajavartiomestari Rajavartiolaitoksella.
”No niin, tässä meillä kaikilla on oppimista...”, sanoi Sisustusarkkitehtitoimisto d'Sign Vertti Kivi & Co:n toimitusjohtaja Vertti Kivi, kun työn seuraaja Vesa esitteli suunnitelmiaan risteilijöistä ja hotelleista. Niitä ihasteli koko toimiston väki.

Pentikin asiakkuusvastaava Tuire Karhu totesi, että työnseuraaja voi parhaassa tapauksessa antaa vastaanottavalle taholle tärkeää tietoa ja näkökulmia yrityksen toimintaan ulkopuolisen silmin. ”Olimme erittäin tyytyväisiä päivään ja suosittelemme muillekin organisaatioille avaamaan ovet, sillä yhteistyö lisää aina voimavaroja.”

Artikkeli on julkaistu Kyvyt käyttöön -lehdessä 2/2018 (pdf aukeaa uuteen välilehteen)

Työn seurannan päivä vei Spesian opiskelijat unelmiensa työpaikoille

Kuva Spesia: työnseuraaja vaihtaa rengasta yhdessä yrityksen työntekijän kanssa.

Spesian opiskelijat osallistuivat Job Shadow Day -päivään monilukuisasti ympäri Suomen. Päivän aikana monenlaiset työtehtävät tulivat tutuiksi, kun opiskelijat pääsivät tutustumaan unelmatyöhönsä.

Lue Sari Råmanin blogi JSD-päivästä Spesian sivuilta (linkki aukeaa uuteen väilehteen)

Poveri-hanke: Job Shadow Day -video

Alla olevat linkit avautuvat uuteen välilehteen

Katso videoita: Job Shadow Day Suomessa

Vatesin podcast-jakso Job Shadow Day'sta

Job Shadow Day 2024

JSD pähkinänkuoressa

Videolla kerrotaan lyhyesti Job Shadow Day päivästä.

Kysy lisää

Yleistä päivästä, sopimusasiat ja nettipäivitykset:

Linda Lempiö
Hallintovastaava
puh. +358  44 773 5708
linda.lempio(at)vates.fi

Radio Pogosta vierailee Job Shadow Day -päivässä

Papin valoisana varjona

Kaksi naista kirkon tiiliseinän vieressä, toinen kyykyssä ja toinen pyörätuolissa.Kehitysvammaistyön pappi Maarit Nuopponen Keski-Suomesta osallistui valtakunnalliseen Job Shadow Dayhin ja otti mukaansa työhön seuraaja Ellin. Mukana oli myös Kirkkohallituksen vammaistyön asiantuntija, pastori Katri Suhonen, jota Elli pääsi myös päivän aikana haastattelemaan.

Lue Ellin päivästä (artikkeli aukeaa uuteen välilehteen)

Det är min dröm att jobba som fotograf

FDUV:n videossa kuullaan päivään osallistuvien ajatuksia ja haaveita.