Siirry pääsisältöön

Job Shadow Day’n kautta kirkossa viestitään monimuotoisesta työelämästä

pe kesäk. 07 15:06:00 2019

Teksti: Kati SavelaJob Shadow Day logo - sininen käsi.
Valokuvat: Kirkkohallitus

Job Shadow Day on Suomen evankelis-luterilaiselle kirkolle yksi tapa viestiä tavoitteestaan, että vammaiset ja erityistä tukea tarvitsevat henkilöt olisivat yhdenvertaisesti osallisina yhteiskunnassa, myös työelämässä. Arkkipiispa Tapio Luoma lupautui vuoden 2019 kampanjan suojelijaksi, ja saavutettavuuden asiantuntija Katri Suhonen Kirkkohallituksesta kertoi tapahtumasta kollegoilleen.

Arkkipiispa Tapio Luoma aurinkoisessa maisemassa kirkon edustalla.Kun evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma oli tammikuussa lupautunut Job Shadow Day -tapahtuman suojelijaksi, Kirkkohallituksen asiantuntija (saavutettavuus ja vammaiset ihmiset) Katri Suhonen alkoi jakaa tietoa kampanjasta työyhteisön sisällä, erityisesti kirkon vammaistyöntekijöille.

– Yleinen kysymys oli, pitääkö tietää tai osata jotain erityistä, jos ottaa työn seuraajan. Olen vastannut, että ei oikeastaan. Riittää, että ottaa toisen ennakkoluulottomasti vastaan, hän sanoo.

Monella kirkon työntekijällä onkin ennestään kokemuksia kehitysvammaisten tai muiden vammaisten henkilöiden kanssa toimimisesta. Kynnys ottaa seuraaja päiväksi ei silloin ole korkea.

Arkkipiispa Luoma toteaa tervehdyksessään, että ihmisen hyvinvoinnin kannalta on tärkeää kuulua joukkoon, jossa voi tuntea olevansa hyödyksi toisille. Toimeentulon ansaitsemisen lisäksi tämä on keskeinen syy siihen, että haluamme tehdä työtä.

Toimintaohjelmassa vammaisten henkilöiden työllisyys esiin

Vammaisten ja tukea tarvitsevien henkilöiden työelämäosallisuus ja osallisuus yleisestikin on yksi keskeisiä asioita, joita kirkko toiminnallaan haluaa edistää.

– Olemme tehneet paljon tämän eteen, mutta voisimme mielestäni tehdä enemmänkin. Meidän tulee edistää tietoisuutta monimuotoisuudesta, eli kertoa että työyhteisöissä on hyvä olla erilaisia ihmisiä erilaisilla taustoilla. Näin työntekijäprofiilit monipuolistuvat.

Kirkko julkistaa joulukuussa oman toimintaohjelman YK:n vammaisten ihmisten oikeuksien sopimuksesta. Valmistelussa olevassa ohjelmassa on työllisyys vahvasti esillä. Job Shadow Day’n kaltaiset kampanjat tukevat hyvin kirkon sanomaa yhdenvertaisuuden ja monimuotoisuuden edistämisestä.Aasiantuntija Katri Suhonen toimistossa.

– Meidän on oltava yhtenä esikuvana vammaissopimuksen noudattamisessa. 27 artikla (työ ja työllistyminen) on tärkeä kohta sopimuksessa. Toimintaohjelmassa nostamme esiin joustavuuden, positiivisen erityiskohtelun ja ratkaisukeskeisen ajattelutavan, joilla näennäisiä esteitä vammaisen henkilön työllistämiseen poistetaan, Katri Suhonen kertoo.

Toimintaohjelman kysymysten avulla seurakuntien työntekijät voivat pohtia, millaisilla käytännöillä omasta seurakunnasta saataisiin entistä saavutettavampi työpaikka.

– Muistutan siitäkin, että ihminen voi vammautua myöhemmällä iällä. Esimerkiksi silmäsairaudet ovat melko yleisiä ikääntyessä ja voivat heikentää näkökykyä paljonkin, Katri Suhonen sanoo.

------------------------

Job Shadow Day pidettiin 16.5.2019.
Lue arkkipiispa Tapio Luoman tervehdys tapahtuman osallistujille ja tutustu päivän kulkuun (linkki aukeaa uuteen välilehteen).

Artikkeli on julkaistu Kyvyt käyttöön -lehdessä 1/2009 (pdf aukeaa uuteen välilehteen)

Työn seurannan päivä vei Spesian opiskelijat unelmiensa työpaikoille

Kuva Spesia: työnseuraaja vaihtaa rengasta yhdessä yrityksen työntekijän kanssa.

Spesian opiskelijat osallistuivat Job Shadow Day -päivään monilukuisasti ympäri Suomen. Päivän aikana monenlaiset työtehtävät tulivat tutuiksi, kun opiskelijat pääsivät tutustumaan unelmatyöhönsä.

Lue Sari Råmanin blogi JSD-päivästä Spesian sivuilta (linkki aukeaa uuteen väilehteen)

Poveri-hanke: Job Shadow Day -video

Alla olevat linkit avautuvat uuteen välilehteen

Katso videoita: Job Shadow Day Suomessa

Vatesin podcast-jakso Job Shadow Day'sta

Job Shadow Day 2024

JSD pähkinänkuoressa

Videolla kerrotaan lyhyesti Job Shadow Day päivästä.

Kysy lisää

Yleistä päivästä, sopimusasiat ja nettipäivitykset:

Linda Lempiö
Hallintovastaava
puh. +358  44 773 5708
linda.lempio(at)vates.fi

Radio Pogosta vierailee Job Shadow Day -päivässä

Papin valoisana varjona

Kaksi naista kirkon tiiliseinän vieressä, toinen kyykyssä ja toinen pyörätuolissa.Kehitysvammaistyön pappi Maarit Nuopponen Keski-Suomesta osallistui valtakunnalliseen Job Shadow Dayhin ja otti mukaansa työhön seuraaja Ellin. Mukana oli myös Kirkkohallituksen vammaistyön asiantuntija, pastori Katri Suhonen, jota Elli pääsi myös päivän aikana haastattelemaan.

Lue Ellin päivästä (artikkeli aukeaa uuteen välilehteen)

Det är min dröm att jobba som fotograf

FDUV:n videossa kuullaan päivään osallistuvien ajatuksia ja haaveita.