Siirry pääsisältöön

Kiire takaisin suunnittelupöydän ääreen

to toukok. 04 06:52:00 2017

5.4. vietettiin valtakunnallista Job Shadow Day'ta. Päivän tarkoituksena on antaa osatyökykyisille henkilöille mahdollisuus päästä tutustumaan kiinnostaviin työtehtäviin seuraamalla ammattilaisten työtä erilaisissa työpaikoissa.

Vihtiläinen Vesa Silventoinen osallistui Job Shadow Day'hin ensimmäistä kertaa. Vesa työskentelee Vihdin kirkonkylällä sijaitsevassa Käsityöpaja Kisällissä, jossa työskentelee kehitysvammaisia ja osatyökykyisiä käsityöläisiä. Kisällissä Vesa kutoo muun muassa mattoja ja ryijyjä sekä on mukana erilaisissa taideprojekteissa: Sen lisäksi hän piirtää mielellään kauppakeskuksien ja risteilylaivojen pohjapiirroksia.

Viime syksynä Vesa vieraili muiden Kisällin käsityöläisten kanssa Aalto yliopistossa. Vierailu teki Vesaan niin suuren vaikutuksen, että ajatus arkkitehdin työstä jäi mieleen kytemään. Tähän tarjoutuikin tilaisuus, kun suunnittelutoimisto Optiplanilta kysyttiin mahdollisuutta tulla seuraamaan arkkitehdin työtä. Optiplanilla suhtauduttiin asiaan heti myönteisesti, ja työn seuraaminen sovittiin tapahtuvaksi virallisena Job Shadow Day'na.

Kauppakeskus syntyi mallinnusohjelmalla


Vesa Silventoinen matkusti yhdessä työvalmentajansa Annamari Pajusen kanssa aamulla varhain Vihdistä Turkuun. Optiplanissa työskentelevä arkkitehti Julius Jääskeläinen oli kaksikkoa vastassa ja esitteli suunnittelutoimiston tilat. Sattui vielä niin sopivasti, että kyseisenä päivänä oli arkkitehtien kuukausipalaveri, johon myös Vesa sai osallistua. Palaverissa arkkitehdit kävivät läpi käynnissä olevia projektejaan. Vesa sai oman kokouspöytäkirjan, josta hän seurasi keskustelun kulkua Annamari Pajusen avustamana.

Palaverin jälkeen päästiin töihin käsiksi. Jääskeläinen perehdytti Vesan käyttämään arkkitehdin mallinnusohjelmaa. Vesalla oli jo aiempaa kokemusta tietokoneen piirto-ohjelmista, joten arkkitehdin työn harjoittelussa päästiin nopeasti alkuun. Vesalle oli vieläpä varattu oma työpiste, jossa hän sai tehdä omia suunnitelmiaan.

- Työpäivan aikana suunnittelin arkkitehdin mallinnusohjelmalla kauppakeskuksen ja huoneiston neljälle hengelle, Vesa kertoo tyytyväisenä.

Julius Jääskeläinen kiinnitti päivän kuluessa huomiota siihen, että työn seuraajalla on ominaisuuksia, jotka sopivat arkkitehdille.

- Vesa hahmottaa hienosti suuria kokonaisuuksia, mikä on tärkeää arkkitehdin työssä.

Vesa on myös kiinnostunut numeroista, mitä Jääskeläinen pitää etuna arkkitehdin tehtävien kannalta.

- On aika tavallista, että arkkitehdit suhtautuvat yliolkaisesti numeroihin. Rakkaus numeroihin on tässä työssä hyödyllistä. Vesalla tämä on vahvuus ja hänen kannattaa kehittää taitojaan edelleen niin, että tästä olisi laajempaakin hyötyä.

Annamari Pajunen kertoo Vesan työpäivän sujuneen yli odotusten: "Tavallisesti Vesa tarvitsee päivän aikana useita taukoja, kun hän työskentelee. Nyt hän halusi tehdä työtä ilman keskeytyksiä. Lounaaltakin palattiin juoksujalkaa työpisteelle suunnittelua jatkamaan", nauraa Pajunen.

Virkistävä kokemus työyhteisöllekin

Optiplanin ryhmäpäällikkö Jari Antila piti Job Shadow Day'ta positiivisena kokemuksena.

- Yksinomaan se, että ryhmäpalaverissamme oli Vesa ja hänen työvalmentajansa mukana oli virkistävää - muutoinhan teemme tätä ikään kuin omassa sisäpiirissämme. Vierailijat toivat mukavan tunnelman mukanaan, joten sikälikin tämä oli meille uutta virikettä. Mielellämme olemme jatkossakin tällaisessa toiminnassa mukana, Antila arvioi kokemustaan Job Shadow Day'sta.

Annamari Pajusen mukaan Optiplanin koko henkilökunta suhtautui erittäin myönteisesti työn seurantaan.

- On todella hienoa, että arkkitehdit, joilla on käden täynnä työtä, ottavat asiakseen osatyökykyisen henkilön työelämään tutustuttamisen. Meihin suhtauduttiin aivan luonnollisesti, varmaan itse jännitin vierailua enemmän kuin arkkitehdit, kiittää  Pajunen.

- Tämä oli tosi kiva päivä! Työ arkkitehti Julius Jääskeläisen kanssa sujui loistavasti, hän on tosi mukava, kuului Vesa Silventoisen arvio päivästään.

Teksti ja kuvat: Mauri Pajunen, Kisälli

Työn seurannan päivä vei Spesian opiskelijat unelmiensa työpaikoille

Kuva Spesia: työnseuraaja vaihtaa rengasta yhdessä yrityksen työntekijän kanssa.

Spesian opiskelijat osallistuivat Job Shadow Day -päivään monilukuisasti ympäri Suomen. Päivän aikana monenlaiset työtehtävät tulivat tutuiksi, kun opiskelijat pääsivät tutustumaan unelmatyöhönsä.

Lue Sari Råmanin blogi JSD-päivästä Spesian sivuilta (linkki aukeaa uuteen väilehteen)

Poveri-hanke: Job Shadow Day -video

Alla olevat linkit avautuvat uuteen välilehteen

Katso videoita: Job Shadow Day Suomessa

Vatesin podcast-jakso Job Shadow Day'sta

Ilmoittaudu mukaan

JSD pähkinänkuoressa

Videolla kerrotaan lyhyesti Job Shadow Day päivästä.

Kysy lisää

Yleistä päivästä, sopimusasiat ja nettipäivitykset:

Marianne Pentikäinen
Johdon sihteeri, JSD-koordinaattori
puh. +358 44 743 1929
marianne.pentikainen(at)vates.fi

Det är min dröm att jobba som fotograf

FDUV:n videossa kuullaan päivään osallistuvien ajatuksia ja haaveita.