Siirry pääsisältöön

Vatesin viestintäverkoston aiemmat tapahtumat

Menneet:  2021 | 2020 | 20192018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

2022

25.5.2022 Podcastin tuottamisen aakkoset

14.10.2022 Sosiaali- ja eläketilastot viestinnän ja asiantuntijan tiedonlähteinä

2021

25.11.2021 Tarinallistaminen (osana Työhönvalmennuksen Green Care -teemapäivää) 

7.9.2021 Somekampanjaosaamista järjestöille osa 2 (Vatesin aluetoiminnan järjestämänä)

8.6.2021 Somekampanjaosaamista järjestöille osa 1 (Vatesin aluetoiminnan järjestämänä)

2020

7.5.2020 Tilastot omien uutisten ja taustatiedon lähteenä

Tulossa kooste myöhemmin toukokuussa.

2019

Työhönvalmennuksen ja viestinnän teemapäivä: Saavutettava viestintä

10.12.2019 

Vuoden viides Työhönvalmennuksen teemapäivä keskittyi saavutettavaan viestintään. Päivän toteutuksessa yhdistimme säätiömme kahden verkoston voimavarat sisällön suunnittelussa ja päivän toteutuksessa. 

Lue kooste Saavutettava viestintä -tilaisuudesta

2018

Job Shadow Day -infotilaisuus

 7.11.2018 järjestettiin infotilaisuus Job Shadow Day -päivästä. Tilaisuuteen oli maksuton ja antoi tietoa
Job Shadow Dayhin osallistumisesta, viestinnästä sekä vuoden 2018 päivästä.

Mobiilivideokoulutus

8.11.2018 järjestettiin mobiilivideokoulus, jossa saatiin vinkkejä kuvaamiseen mobiililaitteella ja tehtiinkuvausharjoitus, jonka jälkeen kuvattu materiaali editoitiin Premiere Clip -sovelluksella. Sovellus toimii Android- ja iPhone-laitteilla. Lopuksi videot jaettiin YouTubessa.

 

Viestintäverkoston kesäpäivä

Maanantaina 4.6.2018 järjestettiin  Vatesin viestintäverkoston kesäpäivä. Pääsimme tutustumaan Sininauhaliiton Skatan tilaan Uutelassa. Skatan tilalla toteutetaan luontolähtöistä toimintaa. Luvassa oli rentoa yhdessäoloa ja luonnosta nauttimista. 

Tilaisuus oli maksuton ja se oli suunnattu Vatesin viestintäverkostolle ja muille Skatan toiminnasta kiinnostuneille.

 

Järjestöjen tuki esiin Tie työelämään -palvelussa

Osatyökykyisille tie työelämään (OTE) -kärkihankkeen rahoittama verkkopalvelu osatyökykyisten tueksi sisältää kattavasti ja ajantasaisesti tietoa ammattilaisten, osatyökykyisten ja yritysten käyttöön. OTE-kärkihanketta toteuttaa sosiaali- ja terveysministeriö.

Aika: 20.3.2018 klo 9-13
Paikka: Vates-säätiö, Oltermannintie 8, Helsinki

Ohjelma:
- Kahvi ja esittäytyminen
- Osku - Tie työelämään -verkkopalvelun esittely / Timo Korpela, Kuntoutussäätiö
- Järjestöt verkkopalvelussa / Kati Savela, Vates-säätiö
- Työpaja: millaista tietoa työelämästä on oman organisaationi sivuilla? Miten saan tämän asiantuntemuksen esille Tie Työelämään -verkkopalveluun?

Tilaisuus on maksuton. 

Tutustu sivustoon halutessasi etukäteen: tietyoelamaan.fi

Tutustumiskäynti Valkeaan taloon

Aika: 17.1.2018 klo 9-12
Paikka: Valkea talo, Ilkantie 4

Vatesin koordinoima viestintäverkosto tekee pari kertaa vuodessa tutustumiskäynnin johonkin kohteeseen.Tällä kertaa vierailemme Valkeassa talossa, jossa toimii kolme liittoa ja yksi säätiö: Kuuloliitto, Kuurojen Liitto, Kuurojen Palvelusäätiö ja Kuulovammaisten Lasten Vanhempien Liitto.

Kierroksella kuulemme jokaisen toimijan järjestämästä toiminnasta ja saamme tietoa mm. kuulovammaisten ja kuurojen työllistymiseen ja työelämässä pysymiseen liittyvistä asioista. Vierailemme Kuurojen Liiton studiossa, kirjastossa sekä pienessä museokulmauksessa.

2017

 

Yhdenvertaisuus työelämässä -seminaari

Aika: 30.11.2017
Paikka: Vates-säätiö, Oltermannintie 8, 2. krs, Helsinki

Yhdenvertaisuus työelämässä -seminaarissa avattiin mm. yhdenvertaisuuslain ja YK:n vammaissopimuksen vaikutusta työelämään. Iltapäivällä paneuduttiin käytäntöön. Tapahtuma oli osa Suomi 100 vuotta -ohjelmaa.

Tilaisuuden järjesti Tiedolla vaikuttaminen -hanke.


Viestitään videolla 

Aika: 5.10.2017

Ilman videoita viestinnältä voi jäädä tavoittamatta suuri joukko yleisöä. Käsivaralla kuvattu kännykkävideokin voi riittää alkuun, mutta jos haluaa nostaa laatua ja näyttää videoita esim. tilaisuuksissa isolta näytöltä, tarvitaan lisää välineitä ja osaamista.

Monella viestintää tekevällä on käytössään digipokkari tai järkkäri, mutta videokuvauksen opettelu tuntuu työläältä.

Vatesin viestintä järjestää tilaisuuden, jossa kuvataideopettaja, video- ja dokumenttikuvaaja Jyrki Heinonen kertoo, mitä aloittelijan on hyvä ottaa huomioon. Hän myös näyttää, miten videon teko käytännössä sujuu. Päivän aikana käydään läpi perusasioita välineistä itse kuvaamiseen ja editointiin.


Selkokieltä viestijöille!

Aika: 24.8. ja 7.9.2017
Paikka: Vates-säätiö, Oltermannintie 8, Helsinki

Haluatko oppia kirjoittamaan selkokieltä ja tietää, mikä tekstistä tekee helppolukuisen? Tervetuloa kaksipäiväiseen selkokielen kirjoituskoulutukseen, jossa tutustut selkokielen kirjoitusprosessiin ja –ohjeisiin. Koulutuksessa tehdään kirjoitusharjoituksia, joista osallistujat saavat palautetta.

Koulutus on kaksipäiväinen kokonaisuus. Vain yhteen päivään ilmoittautuminen ei ole mahdollista. Kouluttajana toimii Selkokeskuksen suunnittelija Eliisa Uotila.

Osallistumismaksu: 200 euroa / hlö / 2 päivää. Osallistumismaksu sisältää koulutuksen, koulutusmateriaalin sekä aamukahvin ja lounaan. Koulutukseen otetaan 14 henkilöä ilmoittautumisjärjestyksessä.

Koulutuksen järjestää Tiedolla vaikuttaminen –hanke yhteistyössä Selkokeskuksen kanssa.


Viestinnän mittaus

Aika: Tiistai 22.8.2017
Paikka: Vates-säätiö, Oltemannintie 8, Helsinki

Viestinnän mittaus ei ole helppoa. Miten asettaa mitattavat tavoitteet, mitä mittareita pitäisi käyttää tai miten mittaamisen prosessit saisi tukemaan paitsi viestinnän kehittämistä myös koko organisaation tavoitteita? Tilaisuuden asiantuntijoina olivat Juha Vekkilä Aula Research Oy:stä ja Tatu Kauppinen Prior Konsultointi Oy:stä.

Päivän aikana saimme useamman kerran kuulla, miten tärkeää on löytää myös laadulliset mittarit eli käyttää hakukoneanalytiikkaa, tehdä henkilöstökyselyjä, sidosryhmäkyselyjä jne. Kysyttiin myös, olisiko parempi tehdä otantana vaikka pieni haastattelututkimus kuin yrittää saada sadoilta henkilöitä vastauksia verkkokyselyyn. Toisaalta molempia tarvitaan.

Iltapäivällä sivuttiin viestinnän mittariston rakentamista. Päivän lopuksi tehtiin harjoitus, jossa jokainen sai pohtia jotain omaa viestinnän tavoitetta, pilkkoa se toimenpiteisiin ja siitä edelleen tuloksiin sekä haluttuihin vaikutuksiin. Niiden kautta päästään lopulta rakentamaan mittaristoa.

Koulutukseen osallistui 20 henkilöä.

Lue lisää


Esteetön kieli työelämässä 7.3.2017

Aika: Tiistaina 7.3.2017
Paikka: Tampere

Tilaisuudessa kuultiin ja keskusteltiin, miten kielellä ja viestinnällä voidaan edistää tai rajoittaa vammaisen henkilön osallisuutta yhteiskunnassa ja työelämässä. Tilaisuuteen osallistui noin 50 henkilöä. Päivän aikana kuultiin mm. selkokielestä, selkouutisten teosta ja saavutettavista verkkosivuista. Tilaisuuden järjesti Vates-säätiön Tiedolla vaikuttaminen -hanke (RAY) yhteistyössä Kehitysvammaisten Tukiliiton kanssa.

Ohjelmaan


 

Tunnetko jo nämä portaalit? - Kutsu viestinnän yhteistyöhön 2017

Aika: 26.1.2017          
Paikka: Vates-säätiö, Oltermannintie 8,  Helsinki

Tilaisuudessa kuultiin esittelyt kolmesta valtakunnallisesta verkkosivustosta yhteistyön näkökulmasta. Tilaisuudessa esiteltiin Työelämä 2020 -hanketta, Osku Tie työelämään -portaalia ja Innokylää. Lisäksi suuri osa osallistujista varasi ajan oman viestinnän yhteistyökutsun esittämiseksi. Tavoitteena oli löytää yhteistyötä osallistujien kesken tulevan vuoden viestintään ja vaikuttamistyöhön.

Tilaisuuden järjesti Tiedolla vaikuttaminen -hanke (RAY), joka kerää, toimittaa ja levittää tietoa, jotta vammaisten ja osatyökykyisten henkilöiden työssä pysyminen tai työllistyminen helpottuisi. Hanke edistää viestintäyhteistyötä, joka voi koskea artikkeleita, blogeja, postauksia tai muuta sisältötuotantoa ja tapahtumia.

Ohjelmaan


 

2016

Vierailu Iiris-keskukseen 12.12.2016

Aika: 12.12.2016 maanantai kello 13-15, Iiris-keskus, Helsinki
Paikka: Näkövammaisten palvelu- ja toimintakeskus Iiris, Marjaniementie 74, Itäkeskus, Helsinki

Näkövammaisten liiton viestintä kutsui meidät jouluglögin kera tutustumaan Airut-lehden uudistukseen ja saavutettavan pdf-tiedoston tekoon sekä liiton toimintaan. Lisäksi kuulimme näkövammaisille suunnittelun Iiris-keskuksen arkkitehtuurista ja toiminnoista. Vierailun päätteeksi tutustuimme Annansilmät-Aitta -kauppaan.

Iltapäivä oli monin tavoin mielenkiintoinen. Airut -lehden monikanavaisuudesta on kerrottu tarkemmin Vatesin verkkosivujen uutisesta: http://www.vates.fi/uutiset/nakovammaisten-liiton-viestinta-tekee-arvokasta-saavutettavuustyota.html

Tule, koe ja kampanjoi!

Aika: 29.9.2016 kello 8.30 - 14.00
Paikka: Vates-säätiö, Oltermannintie 8, Helsinki

Vates‐säätiön Tiedolla vaikuttaminen -hanke järjesti viestijöille ja muille asiasta kiinnostuneille maksuttoman tilaisuuden, jossa sai tietoa ja vinkkejä kampanjointiin kolmen käytännön esimerkin kautta.

  • Yksi Elämä -kampanjassa on mukana Aivoliitto, Diabetesliitto ja Sydänliitto. Kyseessä on kuuden vuoden kampanja, jota tehdään kolmen liiton yhteistyönä. Kampanjassa käytetään paljon ulkopuolista viestinnän työtä ja asiantuntemusta. (Eija Seppänen, Sydänliitto)
  • Palkkaa mut on Kehitysvammaliiton kampanja, jolla etsitään töitä kehitysvammaisille nuorille. Kampanja on näkynyt 16.3.2016 lähtien sosiaalisessa mediassa sekä Otto‐automaateilla, joilla kerättiin varoja toukokuun loppuun asti. (Anneli Puhakka, Kehitysvammaliitto)
  • Vastuullinen Kesäduuni ‐kampanja on Suomen lasten ja nuorten säätiön alkuaan aloittama kampanja, joka siirtyi vuonna 2015 Taloudellinen tiedotustoimisto TATille ja T‐Medialle. Kesäduuni on esimerkki siitä, miten onnistunut kampanja jatkaa elämää uusien taustavoimien kanssa. Samalla kuultiin, mikä merkitys kampanjoilla on ylipäänsä säätiön vaikuttamistyössä. (Tuula Colliander, Suomen lasten ja nuorten säätiö)
  • Yhteistyö vuonna 2017. Ideoitiin ja suunniteltiin yhteistä vaikuttamisyhteistyötä vuodelle 2017. Mitä viestintäyhteistyötä voisimme tehdä vuonna 2017 (kampanjat, messut tms.) osatyökykyisten henkilöiden työllistymiseksi ja työssä pysymiseksi? (Tiina Jäppinen ja Kati Savela, Vates-säätiö)

http://www.vates.fi/uutiset/2016/kampanja-paiva-kiinnosti.html


 

Vierailu Helsingin Klubitaloon

Aika: 20.6.2016 kello 13.30 - 15.30
Paikka: Helsingin Klubitalo, Helsinki

Vierailu Helsingin Klubitaloon. Klubitalot tukevat mielenterveyskuntoutujan arkea, opiskelua ja siirtymistä työelämään ja siellä pysymistä. Klubitalojen erikoisuus on siirtymätyö. Suomessa toimii 25 Klubitaloa, joiden toimintaan osallistuu noin 3000 aktiivijäsentä. Toimintaa esittelivät meille Helsingin Klubitalon työntekijät ja jäsenet. Klubitalotoiminta on erittäin tuloksellista avohuollon mielenterveyspalvelua.


 

Koulutusta osatyökykyisyydestä toimittajille ja viestijöille

Aika: 8.3.2016 kello 11.30 - 15.45
Paikka: Eläketurvakeskus, Helsinki

Tilaisuus järjestettiin yhteistyössä Vatesin Tiedolla vaikuttaminen -hankkeen ja Eläketurvakeskuksen kanssa. Tilaisuudessa kerrottiin osatyökyisyydestä Suomessa ja siihen liittyvistä ajankohtaisista aiheista.

  • Osatyökykyiset – keistä ja mistä puhutaan? (Jaana Pakarinen, Vates-säätiö)
  • Osatyökykyiset ja työssäkäynti (Mikko Kautto, Eläketurvakeskus)
  • Osatyökykyisyyden hintalappu yksilölle, yhteiskunnalle ja yritykselle (Jukka Lindberg, Vates-säätiö)
  • Miten osatyökykyisten palvelut nivoutuvat yhteen ammattilaisnäkökulmasta? (Jyri Liukko, Eläketurvakeskus)
  • Työkyvyt käyttöön vammasta ja sairaudesta huolimatta ( Anne Korhonen, Vates-säätiö)
  • Ajankohtaiset asiat (mm. JobShadowDay, Walter Fortelius, Vates-säätiö)

 

2015

Vammasta viis - työelämään siis

Aika: 8.12.2015 kello 12 - 16
Paikka: Vates-säätiö, Oltermannintie 8, Helsinki

Ajankohtaista tietoa mm. hallituksen kärkihankkeiden vaikutuksesta osatyökykyisten henkilöiden työllistymiseen sekä keskustelua siitä, miten voidaan yhdessä vaikuttaa siihen, etteivät vammaiset ja pitkäaikaissairaat henkilöt jää työmarkkinoilla muiden pitkäaikaistyöttömien jalkoihin.

  • Julkiset hankinnat edistämään osatyökykyisten henkilöiden työllistymistä. Suomessa käytetään 30 miljardia euroa julkisiin hankintoihin. Ei ole mitään syytä, miksi näissä hankinnoissa ei käytettäisi sosiaalisia kriteereitä osatyökykyisten henkilöiden työllistymiseksi. (Eeva Mielonen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Hankinnoista duunia -hanke).
  • Hallituksen kärkihankkeet ja osatyökykyisten henkilöiden työllistyminen (Jukka Lindberg, Vates-säätiö)
  • Palkkatuen puute katkoo työelämäpolkuja (Jukka Lindberg). Avaa SOSTEn ja Vates-säätiön koordinoiman Välityömarkkinatoimijoiden yhteistyöryhmän selvityksen tuloksia sekä jatkotoimenpiteitä. Selvityksen mukaan palkkatuen puute katkoo työelämäpolkuja ja kasvattaa epävarmuutta paitsi työttömillä myös heitä työllistävillä yhdistyksillä ja työpajoilla.
  • Vaikutetaan yhdessä (Tiina Jäppinen ja Kati Savela, Vates-säätiö).

 

Kohti esteetöntä ja vaikuttavaa verkkoviestintää

Aika: 22.4.2015 kello 8.00 - 14.30
Paikka: Vates-säätiö, Oltermannintie 8, Helsinki

Seminaarissa paneuduttiin verkkoviestintään osatyökykyisten henkilöiden työllistämisen ja toisaalta saavutettavuuden kannalta. Lisäksi saatiin tietoa STM:n Osatyökykyisten työssä -ohjelmasta ja osatyökykyisen henkilön tilanteesta työmarkkinoilla.

  • LinkedIn-ryhmätyökalut tehokäyttöön (Kaisa Karvonen, Duunimentori-projekti)
  • Verkkosivuista saavutettavat - miksi ja miten? (Sami Älli, Papunet/Kehitysvammaliitto)
  • Kohti esteettömiä verkkosivuja (Kimmo Sääskilahti, Annanpura Oy)
  • SoMe rekrytoinnissa - missä, mitä ja miten? (Kaisa Karvonen, Duunimentori-projekti)
  • Mikä estää ja edistää osatyökykyisen työssä pysymistä ja työllistymistä (Niina Nevala, Työterveyslaitos/STM Osatyökykyiset työssä -ohjelma)
  • Tietopaketti tuetun työllistämisen tuista ja keinoista, Osatyökykyiset työssä -ohjelma (Raija Tiainen, projektipäällikkö, Osatyökykyiset työssä -ohjelma, STM)
  • Vaikuta ja verkostoidu -ryhmän esittely (nyk. Vatesin viestintäryhmä) ja siirto Tiedolla vaikuttaminen -hankkeen koordinoimaksi

 

2014

Vaikuta ja verkostoidu 22.1.2014

Aika: 22.1.2014 kello 12.30 - 16.00
Paikka: Vates-säätiö, Oltermannintie 8, Helsinki

Teemana oli vaikuttaminen alueellisella ja valtakunnallisella tasolla.

  • KIT-hanke sekä kaupunkien ja kuntayhtymän sitouttaminen yhteistyöhön. (Heikki Seppälä, Kehitysvammaliitto)
  • Osatyökykyiset ammattiyhdistyksen jäseninä (Timo Lehtinen, JHL)
  • Hallitusohjelmaan 2015 - 2019 vaikuttaminen - vieläkö ehtii? (Eero Iloniemi, Manifesto)
  • Learning Cafe yhteisestä tekemisestä ja tavoitteista (Anja Mertanen, Vates-säätiö)

Vaikuta ja verkostoidu 20.8.2014

Aika: 20.8.2014 12.45-18.00
Paikka: Vates-säätiö, Oltermannintie 8, Helsinki

Teemana hyvät viestintäkäytänteet ja kokemuksia työllistämisestä.

  • Kesä Linnanmäellä - kokemuksia ja vinkkejä työllistymiseen. (Pauli Leinonen, Vamlas; Sini Liimatainen & kesätyöntekijä Janne Kalliomäki, Linnanmäki)
  • Viestinnän periaatteemme ja miten sitoutamme sidosryhmämme puolestapuhujiksemme? (Pauliina Koponen, World Vision Suomi)
  • Vammaiset korkeakoulutetut ammattiyhdistyksen jäseninä (Aki Reinimäki, Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry)
  • Monimuotoisuus Googlen rekrytoinnissa ja opiskelijaohjelmissa (Cassiano Mecchi, Google Dublin - esitys etäyhteyden kautta englanniksi)
  • Uusi malli asiakaskohtaamiseen – onnistuneita tarinoita viestinnälle ja vaikuttavuusraportointiin (Jussi Sorsimo, Verso People)
  • Yammer ja sosiaalisen median työkaluja järjestöviestinnässä (Anja Mertanen, Vates-säätiö)

2013

 

Korkeakoulutettujen nuorten työllistyminen

Aika: 11.12.2013 kello 8.15-10.30
Paikka: Vates-säätiö, Oltermannintie 8, Helsinki

Joulupuurotilaisuus, jossa teemana oli korkeakoulutettujen vammaisten nuorten työllistymisen haasteet ja hyvät käytännöt.

  • Korkeakoulutettujen nuorten työllistymisen haasteita (Varpu Punnonen, Näkövammaisten Keskusliitto ry)
  • Kaikki keinot käyttöön -ideariihi: miten kannustaa korkeakoulutettuja työelämään?
  • Hyviä käytänteitä järjestöjen työllisyyspalveluista
  • Työmarkkinaviestintä-projektissa tapahtuu (Anja Mertainen ja Sari Pohjola)

 

Vaikuta ja verkostoidu 29.8.2013

Aika: 29.8.2013 kello 12.30 - 16.00
Paikka: Vates-säätiö, Oltermannintie 8, 00620 Helsinki

Tilaisuudessa esiteltiin Vates-säätiön tuottamia tutkimustuloksia sekä esimerkkejä työllistämiseen tähtäävistä projekteista. Samalla suunniteltiin vammaisjärjestöjen yhteistyön suuntaviivoja, vaikuttamisen keinoja ja mahdollisuuksia vuodelle 2014.

  • TE-toimistojen palvelut uudistuivat - mitä järjestöjen tulee tietää? (Simo Klem, VATES-säätiö)
  • Osatyökykyisen palkkaamisen vaikutukset yhteiskunnalle ja yrityksille (Harri Hietala, VATES-säätiö)
  • Aktivera Resurser (Walter Fortelius, VATES-säätiö)
  • Epilepsia ja työ (Projektipäällikkö Paula Salminen, Epilepsialiitto)
  • Vaikuttamista vai kampanjointia. Learning Cafe yhteisestä tekemisestä ja tavoitteista. (Anja Mertanen, VATES-säätiö)


Vaikuta ja verkostoidu - verkoston ensimmäinen tilaisuus

Aika: 23.1.2013 kello 12.30-18.00
Paikka: Vates-säätiö, Oltermannintie 8, Helsinki

Työmarkkinaviestintä-projekti ja Vatesin viestintä kutsuivat vammaisjärjestöjen viestijöitä ja asiantuntijoita verkostoon, jonka tarkoituksena on tiedottaa yhdessä vammaisten ja osatyökykyisten henkilöiden työllistymiseen liittyvistä asioista ja vaikuttaa asenteisiin.

  • Yritysten osaamistarpeet ja näkemyksiä osatyökykyisten palkkaamiseen (Pirjo Liukas, Keskuskauppakamari)
  • Vahvaa yhteistyötä ja vakiintuneita vastuunkannon malleja - vaikuttamisviestimme työnantajakenttään (Sari Siikasalmi, SOSTE)
  • Anna lukijoiden loistaa - lukija-ajattelu verkkoviestinnän teksteissä (Anja Alasilta, Scriptio)