Siirry pääsisältöön

Buustista alkoi matka työelämään

to helmik. 17 15:37:00 2022

Lassi Takala kuvassa, joka mustasävyinen ja valo osuu henkilön kasvoihin. Lassilla mustat vaatteet ja pipo päässä. Pipon alta näkyvät pitkän hiukset. Etelä-Pohjanmaan työllisyystoimijoiden tapaamisessa 16.2.2022 Lassi Takala kertoi, miten pieni Buusti ry pelasti hänet työttömyydeltä sekä sosiaalisten tilanteiden pelosta. Nyt taskussa on monta tutkintoa, työkokemusta ja halu jatkaa opintoja ammattikorkeakoulussa.

Tapaaminen pidettiin etänä Teamsissä. Kun tulee kokemusasiantuntijan puheenvuoron aika, katsoo Takala suoraan kameraan ja aloittaa tarinansa kertomisen innostuneesti.

- Kun olin saanut IT-alan perustutkinnon valmiiksi, tuntui elämä tyhjältä. En oikein tiennyt, mitä tekisin. Onneksi tunsin yhden kaverin, joka oli tuolloin kuntouttavassa työtoiminnassa Tähtiportissa. Kaveri kannusti mukaan. Otin yhteyttä Buustiin, mikä on ollut elämäni parhaita valintoja, sanoo Takala ja heilauttaa pitkiä mustia hiuksiaan sivuun.

Tähtiportti on osa Buustin työllistymispalvelua. Buusti ry on pieni paikallinen ja voittoa tavoittelematon yhdistys, joka kertoo valteikseen matalan kynnyksen toiminnan sekä yhteisöllisyyden.

- Sain sieltä paljon puhtia ja rytmiä elämään. Pääsin eroon myös sosiaalisten tilanteiden pelosta. Ilman sitä, en olisi koskaan pystynyt osallistumaan tällaiseen seminaariin, toteaa Takala itsevarmana.

Buusti tuottaa mitatusti tuloksia ja on hyvä esimerkki järjestöstä, jolla on tärkeä rooli siinä, ettei nuori erakoidu kotiinsa, vaan uskaltaa lähteä miettimään omia unelmiaan ja myös toteuttamaan niitä pienin askelin.

Tähtiportissa Lassi Takala teki erilaisia töitä vuosina 2016–2018. Kun alihankintatyö loppui, hän pääsi mukaan perustamaan pienimuotoisesti toimivaa mediapajaa.

- Toimintaa luotiin yhdessä. Päästiin tekemään esimerkiksi markkinointia, videointia, valokuvausta ja työohjeita. Kaikki, jotka halusivat pääsivät osallistumaan. Sieltä sain idean lähteä opiskelemaan media- ja kuvallisen alan perustutkintoa, kertoo Lassi Takala.

Hän palasi Tähtiporttiin suorittamaan opiskeluun liittyvän työharjoittelun, mutta myös muuta lisävastuuta.

- Pääsin edustamaan koko Buustia kertomalla oman työllistymistarinani Vatesin tilaisuudessa Helsingissä.

Valmistumisen jälkeen Takala pääsi työvoimatoimiston kautta Fokustuu-hankkeeseen. Kulttuurityöpaja Preppaamossa hän tapasi uusia ihmisiä ja teki videoita, valokuvausta ja projekteja eri tahoille.

- Pääsin valokuvaajana töihin Seinäjoen kaupungille, jossa opin hyvin siitä, mitä valokuvaajan työ on. Kuvasin erilaisia asioita markkinointitarkoituksessa ja eri koulujen opettajia, kuvaa Takala työtään.

Tarinaa olisi vielä vaikka kuinka paljon, kun Takala kertoo, että kohta aika loppuu, koska 15 minuutin päästä pitäisi siirtyä työpaikkahaastatteluun.

- Tällä hetkellä teen työhakua Arffmannin työllistämispalveluissa. Kohta haen töihin hiusväriliikkeeseen Helsinkiin, jonne toivon pääseväni tekemään verkkokauppaa. Olen myös ajatellut hakea opiskelemaan ammattikorkeakouluun, joka mahdollistaisi paremmin työpaikan saantia. Nyt olen osa-aikaisena työntekijänä autokuriirina, päättää Takala.

Ystävän vinkistä ja Buustin kannustuksesta alkoi elämälle suunta, jota ilman ehkä emme olisi tavanneet. Ruudulle tulee paljon tsemppi-viestejä, peukutuksia, taputuksia ja sydämiä. Kakki toivottavat nuorelle miehelle paljon onnea.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: