Siirry pääsisältöön

Sitruunanraikasta - Hyvät tyypit työssä

ma tammik. 11 12:55:00 2016

Teksti ja kuva: Sari Putkonen

Siivouspalvelu Sitruuna on 16 henkilöä työllistävä yritys, joka rekrytoi monen muun yrityksen tapaan ”hyviä tyyppejä”, kuten lievästi kehitysvammaisen Jaana Kääriäisen.

Varkaudessa sijaitsevan Siivouspalvelu Sitruunan omistajalla Minna Asikaisella oli jo ennen yrittäjäksi ryhtymistään pitkä kokemus työllistämisestä ja erityisesti erityistä tukea tarvitsevien osatyökykyisten työllistämisestä. Niinpä hän on osannut palkata myös omaan yritykseensä työntekijöitä välityömarkkinoilta.

- Olen saanut vaikeasti työllistyvien työllistymistä edistävän Savoset monipalvelukeskuksen kautta hyviä työntekijöitä. He osaavat katsoa, millaisia henkilöitä he lähettävät minulle työhaastatteluun, Asikainen kertoo.

Viimeisin Siivouspalvelu Sitruunaan työhönvalmentajan avulla rekrytoitu työntekijä on 24-vuotias toimitilahuoltaja Jaana Kääriäinen. Lievästi kehitysvammainen Kääriäinen on työskennellyt maaliskuusta lähtien työparin kanssa yrityksen eri tehtävissä, kuten koti- ja muuttosiivouksissa ja kauppakassipalvelussa.

- Jaana on tarttunut kaikkiin eteen tulleisiin hommiin, hän on ollut luottamuksen arvoinen ja tuntee hyvin työelämän säännöt, Asikainen kiittelee.

Eläkkeen ja palkan yhteensovittaminen

Kääriäinen saa määräaikaista työkyvyttömyyseläkettä, eikä hän ollut työtön työnhakija työnhakua aloittaessaan, joten työhönvalmentajan palveluista oli suuri apu hänen työllistämisessään.

Työhönvalmentajan avulla selvitettiin muun muassa, kuinka paljon Kääriäinen voi ansaita palkkatuloa eläkettä menettämättä. Eläkkeen lisäksi tuloja laskettaessa huomioon piti ottaa myös Kääriäisen asumispalveluiden vertaisarvioijan työstä saama palkka.

Vertaisarvioijan tehtävässä Kääriäinen on ollut muutaman vuoden. Hän haki tähän tehtävään nähtyään vertaisarvioijan työssään omassa palvelutaloasunnossaan.

Sekä Asikainen että Kääriäinen kertovat, että työhönvalmentajan avulla tällainen hieman erikoisempikin rekrytointiprosessi sujui joustavasti. Nyt Kääriäinen on työskennellyt Siivouspalvelu Sitruunassa lähes vuoden ja kertoo tyytyväisenä viihtyvänsä työssään.

Artikkeli on julkaisu Kyvyt käyttöön Välityömarkkinat -eXtralehdessä joulukuussa 2015