Siirry pääsisältöön

Työhönvalmentajan tuella työelämään

ma elok. 08 08:00:00 2022

Teksti: Marianne Pentikäinen
Kuva: Saila Lampela, Nuorten Ystävät

Nuorten Ystävien Klubitalo Roihulan työhönvalmennuksella oli merkittävä rooli Timo Veijasen työllistymispolulla, kun hän tapaturman jälkeen hakeutui takaisin työelämään. Hänen polkunsa kulki klubitalotoiminnasta työharjoittelujaksojen kautta palkkatuettuun työhön.Timo Veijanan pitää kiinni valkean auton raollaan olevasta ovesta.

Timo Veijanen loukkaantui tapaturmaisesti 15 vuotta sitten. Hän kuntoutui hyvin, mutta joutui jäämään työkyvyttömyyseläkkeelle aivovamman vuoksi.

Veijanen tuli Klubitalo Roihulaan vuonna 2013. Hän osallistui Roihulan työpainotteiseen päivään useana päivänä viikossa ja haaveili paluusta työelämään. Vuonna 2015 hän pääsi työhönvalmentajan tuella työharjoitteluun Caritas-säätiölle ja sen jälkeen työssäoppimisjaksolle Prismaan. Näiden jälkeen Veijanen jäi noin viideksi vuodeksi koti-isäksi, mutta kävi Klubitalolla edelleen viikoittain.

- Klubitalon tuki on ollut hyvä juttu. Näiden yhdeksän vuoden aikana olen täällä Klubitalolla saanut kavereita, ystäviä, paljon vertaistukea. Työhönvalmentaja on ollut minun tuki ja turva, Timo Veijanen kertoo.

Työhönvalmentaja apuna työllistymispolulla

Yhdessä työhönvalmentaja Saila Lampelan kanssa alettiin etsiä harjoittelupaikkaa. Eläkkeen vuoksi harjoittelua ei voitu toteuttaa TE-toimiston kautta, mutta Nuorten Ystävien oma harjoittelusopimus mahdollisti sen. Veijanen pääsi toiveensa mukaisesti työkokeiluun hautausmaalle vuonna 2021. Kokeilu kesti kolme kuukautta.

Työhönvalmentaja kävi työpaikalla noin kerran viikossa katsomassa, että kaikki menee hyvin. Samalla seurattiin työssäjaksamista ja sitä, etteivät kaikki voimat menneet työn tekemiseen. Jakson jälkeen todettiin, että Veijanen voisi lähteä työelämään.

– Oli hyvä olla töissä siellä, Timo Veijanen toteaa. Lapin Keskussairaalan kuntoutusohjaajalta varmistettiin, että työ tukee Veijasen kuntoutumista, ja syksyllä 2021 hän alkoi itsenäisesti etsiä töitä. Hän saikin palkkatuetun työpaikan Niemelän Autosta kahdeksi vuodeksi. Hän tekee töitä viitenä päivänä viikossa, max. 3,5 tuntia päivässä.

Saila Lampela kävi Veijasen työpaikalla aluksi kerran viikossa, mutta nykyään käyntejä on harvoin. Veijanen tietää, että voi aina pyytää apua työhönvalmentajalta. Työhönvalmentaja tukee myös työnantajaa, mikäli siihen on tarvetta.
– Se, että Timo on nyt palkkatöissä, on aivan mahtava juttu, työhönvalmentaja Saila Lampela toteaa.

Timo Veijanen on ajatellut, että alkaa etsiä uutta työpaikkaa, jos nykyinen työ ei jatku.

Timo Veijasen viesti päättäjille: Hyvät päättäjät: Klubitalo on minulle pysäkki, jonne voi mennä ja tulla. Siellä autetaan aina, siellä ollaan ystävällisiä. Päättäjät, eläkkeellä olevatkin voivat antaa panoksensa työelämään, jos saavat tarvittaessa tukea.

Artikkeli on julkaistu aluetoiminnan Kyvyt käyttöön Järjestövoimaa alueelliseen työllistämiseen -Extralehdessä 1/2022 (pdf aukeaa uuteen välilehteen)

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: