Siirry pääsisältöön

Job Shadow Day -päivä 23.5.2024

Kiitos kaikille mukana olleille. Yhdessä teimme ikimuistoisen päivän työn seuraajille ja varmasti myös yrityksille.

Tänäkin vuonna viime vuoden tapaan työtä seurasi työpaikoilla yli 200 henkilöä ja mukana oli yli 140 yritystä. Viime vuosien tapaan päivän tuloksena osa työn seuraajista on päässyt kesätöihin ja työharjoittelusopimuksiakin on solmittu.

Kiitos kaikille päivään osallistuneille. Tunnelmia päivästä löytyy tältä sivulta sekä www.facebook.com/jobshadowday

Kertomuksia JSD-päivän kulusta

Työnvarjostaja tutustuu työelämään

Pitkähiuksinen Katja ja tummahiuksinen Hanna-Riikka palvelutalon käytävällä tummataustaisen naulakon edessä pinkeissä työasuissa.Hanna-Riikka Liinamaa osallistui työnvarjostamiseen Palvelutalo Pihapihlajassa Seinäjoella. Hän on ollut työttömänä työnhakijana vuodesta 2019 lähtien. Hanna-Riikka on Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry:n hallinnoiman työllistämisen kehittämishankkeen, VETO+:n asiakas.

- Vähän aamulla jännitti, mutta nyt on jo ihan mukavaa. Paljon on asiaa opittavana, toteaa Hanna-Riikka palvelutalon palveluavustajan tehtäviin perehtyessään.

Palvelutalo Pihapihlajassa on 33 asuntoa asiakkaille, joilla on erilaisia neurologisia sairauksia. Suurin osa heistä on pyörätuolissa ja muutamaa myös syötetään ruokailuissa.
Perehdyttäjä Katja Nieminen kertoo, että palveluavustajan työ on monipuolista, sisältäen mm. ruokien esille laitot, asukkaiden avustamisen ruokailuissa, tiskin hoidon ja salin siistimisen.

VETO+ hankkeen työvalmentaja Tuula Sundberg, kertoo, että Hanna-Riikalla on hieno asenne uuden oppimiseen. Työnvarjostaminen on antanut hänelle mahdollisuuden myös työkokeiluun, mikä tukee työn oppimista laajemmin.

Kuvat ja juttu:Tuula Sundberg

Kuvassa oikealla Hanna-Riikka Liinamaa tutustumassa Seinäjoella sijaitsevan Palvelutalo Pihapihlajan palveluavustajan työhön Katja Niemisen johdolla.

Laukaassa työtä seurattiin Retrokeitaalla ja Laukaan Kädenjäljessä

Retrijeutaakka Eevi leikkaa hintalappuja, Minna tarkastaa pelejä ja Laukaan Kädenjäljessä Emmi laskee puikkoja.

Retrokeitaalla 23.5 oli kaksi tutustujaa, Eevi ja Minna. He pääsivät tarkistamaan ison kasan pelejä ja pelikortteja ja tarkistivat, että peleissä on kaikki osat tallella sekä tekivät tavaroiden paikoilleenjärjestelyä. He myös leikkasivat hintalappuja ja pääsivät hinnoittelemaankin. Sillä välin kun Eevi laittoi pelejä esille, Minna leikkasi ison määrän hintalappuja, joita kiinnitetään tekstiileihin.

Molemmat tykkäsivät ja työpaikka kiitti. Heillä ei ihan niin vaan ole tuollaiseen aina aikaa.

Laukaan Kädenjäljessä Emmi pääsi somistamaan, järjestelemään ja inventaariohommiin,
mm. laskemaan paljonko erilaisia neulepuikkoja ja virkkuukoukkuja oli.
Hän oli toimelias koko ajan ja tykkäsi tehtävistä. Työpaikalla tykättiin myös hänestä.

Ja kaikki tuumasivat, että olipa kivaa. kun oli oikeaa tekemistä!

Minä ohjaajana tykkäsin myös. Kaikki keskittyivät töihinsä 🙂.

Jutta Mélart
avotyön ohjaaja
Vammaisten kotiin vietävät ja asumispalvelut

Porvoossakin antoisa päivä

Permanenttirullien kiertämistä, roska-auton mukana ja kanien kanssa maatilalla.

Kaikille työn seuraajille päivä oli ikimuistoinen. Emma oli kampaamossa harjoittelemassa permanenttirullien kiertämistä, Sami pääsi roska-auton kyytiin ja Minna ja Antti tutustuivat työhön maatilalla.

Onnellisia ihmisiä näkyy edelleen kokemuksen jälkeen. Muutamasta seurannasta on jo poikinut  työharjoittelumahdollisuuksia jatkossa ja muutamasta on aloitettu neuvottelut.

Paljon työtä ja järjestämistähän päivä vaatii, mutta on ehdottomasti on kaiken sen vaivan arvoinen!

Opri Tallgren
Työvalmentaja
Porvoon päiväaikainen toiminta, työvalmennus


Job Shadow Day on mahdollisuuksien päivä

Job Shadow Day on päivä henkilöille, joiden elämäntilanne, sairaus tai vamma vaikeuttavat työllistymistä. Päivän tarkoituksena on tuoda esille erityistarpeita omaavien henkilöiden osaaminen ja motivaatio työntekoon. Päivä on tarkoitettu kaikille, jotka tarvitsevat tukea työllistymiseen.

Job Shadow Day -päivänä pyritään järjestämään onnistuneita kohtaamisia työnantajien ja työn seuraajien välillä. Päivän aikana työn seuraaja pääsee tutustumaan unelmatyöhönsä oikealla työpaikalla ja näkemään, sopisiko työ hänelle. Työn seuraaminen sopii erityisesti siirtymävaiheessa oleville nuorille, jotka miettivät opintopolkuaan. Suomessa on alusta alkaen ollut tärkeää mahdollisuus tutustua päivän aikana myös oppilaitoksiin ja siten selvittää mielekäs opintopolku.

Suomessa päivän tarkoitus on vaikuttaa asenteisiin, ja sitä kautta luoda paikallista ja alueellista yhteistyötä erityisryhmien työllistymisen tueksi ja mahdollistamiseksi.

Vates-säätiön koordinoimaan Job Shadow Dayhin kuuluu kirjallinen sopimus, jonka allekirjoittavat lähettävä taho eli organisaatio, joka lähettää työnseuraajan seuraamaan päivää, työn seuraaja sekä työnantaja vastaanottavana tahona.

Vates vakuuttaa Job Shadow Dayhin osallistuvat työnseuraajat ja heidän työpaikalle tulevat ohjaajansa virallisena Job Shadow Day -päivänä. Lähettävä taho  vastaa siitä, että työn seuraaja on vakuutettu joko Vatesin vakuutuksen tai lähettävän tahon oman vakuutuksen kautta. Jos virallinen JSD-päivä ei sovi työnantajalle ja työn seuraaminen tapahtuu jonain toisena päivänä, on lähettävän tahon huolehdittava, että työn seuraaja on vakuutettu lähettävän tahon kautta.

Vaikka Job Shadow Day ei ole varsinaista työnhakua, on hyvä jo etukäteen miettiä mahdollista jatkopolkua onnistuneelle työn seuraamiselle.

Tule mukaan!

Kaikkien työ on arvokasta. Mitä paremmin osaaminen ja kyky vastaavat työtehtävää, sitä paremmin työ tulee tehdyksi. Muuttamalla asenteitamme muutamme maailmaa.

************************

Job Shadow Day tulee Irlannista, jossa sitä on järjestetty vuodesta 2009 alkaen. Irish Association of Supported Employment -järjestö edistää tuetun työllistymisen menetelmän (Supported Employment) avulla vammaisten ja muiden vaikeasti työllistyvien henkilöiden työllistymistä. JSD-päivää käytetään siellä tehokkaasti tietoisuuden lisäämiseksi vammaisten henkilöiden työllistymismahdollisuuksista.

Job Shadow Day toteutetaan nykyään ympäri Eurooppaa sekä Kanadassa ja siihen osallistuu vuosittain tuhansia työnseuraajia. Vates-säätiö toi tapahtuman Suomeen vuonna 2014 ja on siitä lähtien koordinoinut sitä. Valtakunnallisen tapahtuman suojelijoina ovat toimineet mm. Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö (2017), ministerit Jari Lindström ja Pirkko Mattila (2018), evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma (2019), työministeri Tuula Haatainen (2020 ja 2021), sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (2022), Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen (2023) sekä työministeri Arto  Satonen (2024) .

Työn seurannan päivä vei Spesian opiskelijat unelmiensa työpaikoille

Kuva Spesia: työnseuraaja vaihtaa rengasta yhdessä yrityksen työntekijän kanssa.

Spesian opiskelijat osallistuivat Job Shadow Day -päivään monilukuisasti ympäri Suomen. Päivän aikana monenlaiset työtehtävät tulivat tutuiksi, kun opiskelijat pääsivät tutustumaan unelmatyöhönsä.

Lue Sari Råmanin blogi JSD-päivästä Spesian sivuilta (linkki aukeaa uuteen väilehteen)

Poveri-hanke: Job Shadow Day -video

Alla olevat linkit avautuvat uuteen välilehteen

Katso videoita: Job Shadow Day Suomessa

Vatesin podcast-jakso Job Shadow Day'sta

Job Shadow Day 2024

JSD pähkinänkuoressa

Videolla kerrotaan lyhyesti Job Shadow Day päivästä.

Kysy lisää

Yleistä päivästä, sopimusasiat ja nettipäivitykset:

Linda Lempiö
Hallintovastaava
puh. +358  44 773 5708
linda.lempio(at)vates.fi

Radio Pogosta vierailee Job Shadow Day -päivässä

Papin valoisana varjona

Kaksi naista kirkon tiiliseinän vieressä, toinen kyykyssä ja toinen pyörätuolissa.Kehitysvammaistyön pappi Maarit Nuopponen Keski-Suomesta osallistui valtakunnalliseen Job Shadow Dayhin ja otti mukaansa työhön seuraaja Ellin. Mukana oli myös Kirkkohallituksen vammaistyön asiantuntija, pastori Katri Suhonen, jota Elli pääsi myös päivän aikana haastattelemaan.

Lue Ellin päivästä (artikkeli aukeaa uuteen välilehteen)

Det är min dröm att jobba som fotograf

FDUV:n videossa kuullaan päivään osallistuvien ajatuksia ja haaveita.