Siirry pääsisältöön
sopiva työ

Job Shadow Day 2020 on peruttu

Toukokuuksi suunniteltu Job Shadow Day -tapahtuma on peruttu koronavirustilanteen takia. Päätös tehtiin yhdessä noin kymmenen muun Euroopan maan kanssa, joissa Job Shadow Day oli tarkoitus järjestää. Osa maista siirtää tapahtuman syksyyn, osa ensi kevääseen.

Suomessa Vates-säätiö on päättänyt järjestää Job Shadow Day -tapahtuman keväällä 2021.

Osallistumme marraskuussa Euroopan eri maissa järjestettävään European Disability Employment Week -teemaviikkoon. Tuolloin tuomme esille erityistä tukea työllistymiseensä tarvitsevien henkilöiden kyvyt ja motivaation työhön. Konkreettisesti teemaviikko näkyy tapahtumissamme, kuten osana Työllistämisen kehittämispäiviä 18.-19.11. Helsingissä.

Kutsummekin teemaviikon toteuttamiseen mukaan Job Shadow Day’ssa mukana olleita yhteistyökumppaneita.

Kerromme lisää kevään aikana uutiskirjeissämme, Facebookissa Job Shadow Day- ja Kyvyt käyttöön - sivuillamme, sekä vates.fi- sekä jobshadowday.fi-sivustoilla.

Lisätietoja:
Marianne Pentikäinen
marianne.pentikainen(at)vates.fi
044 743 1929

Kaija Ray
kaija.ray(at)vates.fi
044 0724 944

 


Job Shadow Day

Job Shadow Day on päivä henkilöille, joiden elämäntilanne, sairaus tai vamma vaikeuttavat työllistymistä. Päivän tarkoituksena on tuoda esille erityistarpeita omaavien henkilöiden osaaminen ja motivaatio työntekoon. Job Shadow Day -päivänä pyritään järjestämään onnistuneita kohtaamisia työnantajien ja työn seuraajien välillä. Päivän aikana työn seuraaja pääsee tutustumaan unelmatyöhönsä oikealla työpaikalla ja näkemään, sopisiko työ hänelle. Työn seuraaminen sopii erityisesti siirtymävaiheessa oleville nuorille, jotka miettivät opintopolkuaan.

Job Shadow Day tulee Irlannissa, jossa sitä on järjestetty vuodesta 2009 alkaen. Irish Association of Supported Employment on järjestö, joka tuetun työllistymisen menetelmän (Supported Employment) avulla edistää vammaisten ja muiden vaikeasti työllistyvien henkilöiden työllistymistä ja käyttää JSD-päivää tehokkaasti tietoisuuden lisäämiseksi vammaisten henkilöiden työllistymismahdollisuuksista.

Job Shadow Day toteutetaan nykyään ympäri Eurooppaa ja siihen osallistuu tuhansia työnseuraajia. Vates-säätiö toi tapahtuman Suomeen vuonna 2014 ja on siitä lähtien koordinoinut sitä. Valtakunnallisen tapahtuman suojelijoina ovat toimineet mm. Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö (2017), ministerit Jari Lindström ja Pirkko Mattila (2018) sekä evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma (2019).


Päivä on mahdollisuuksien päivä, ei varsinaista työnhakua

Suomessa päivä on ensisijaisesti asenteenmuokkausta, jonka avulla on mahdollista luoda paikallista ja alueellista yhteistyötä erityisryhmien työllistymisen tueksi ja mahdollistamiseksi. Päivä onkin tarkoitettu kaikille, jotka tarvitsevat tukea työllistymiseen. Suomessa on alusta alkaen ollut tärkeää mahdollisuus tutustua päivän aikana myös oppilaitoksiin ja siten selvittää mielekäs opintopolku.

Vates-säätiön koordinoimaan Job Shadow Dayhin kuuluu kirjallinen sopimus, jonka allekirjoittavat lähettävä taho, työn seuraaja sekä työnantaja vastaanottavana tahona.

Vates vakuuttaa Job Shadow Dayhin osallistuvat työnseuraajat virallisena Job Shadow Day -päivänä. Lähettävä taho vastaa siitä, että työn seuraaja on vakuutettu joko Vatesin vakuutuksen tai lähettävän tahon oman vakuutuksen kautta. Jos virallinen JSD-päivä ei sovi työnantajalle ja työn seuraaminen tapahtuu jonain toisena päivänä, on lähettävän tahon huolehdittava, että työn seuraaja on vakuutettu lähettävän tahon kautta.

Vaikka Job Shadow Day ei ole varsinaista työnhakua, on hyvä jo etukäteen miettiä mahdollista jatkopolkua onnistuneelle työn seuraamiselle.

Tule mukaan!

Kaikkien työ on arvokasta. Mitä paremmin osaaminen ja kyky vastaavat työtehtävää, sitä paremmin työ tulee tehdyksi. Muuttamalla asenteitamme muutamme maailmaa.