Siirry pääsisältöön

Job Shadow Day -päivä 23.5.2024

Vuoden 2024 Job Shadow Day - työn seurannan - päivä järjestetään 23.5.

Nyt on hyvä hetki alkaa miettiä tapahtumaan osallistumista ja keskustella omien asiakkaiden kanssa siitä, mikä olisi heidän unelmatyönsä, johon he haluaisivat tutustua.

Toivottavasti tänäkin keväänä saamme suuren joukon työn seuraajia yrityksiin unelmiaan toteuttamaan!

Työministeri Arto Satonen JSD-päivän suojelija 2024

Kuvassa Arto Satonen, tummat silmälasit, tummat hiukset ja puku sekä lila kravatti -kuvaaja Lauri Heikkinen.Valtakunnallisen Job Shadow Day -päivän  suojelijana vuonna 2024 toimii työministeri Arto Satonen.

Arto Satonen toteaa virallisessa tervehdyksessään mm. seuraavaa:

- Työkyky liittyy aina työntekijän tekemään työhön. Työtä mukauttamalla työkyvyn alentuma ei useinkaan vaikuta työpanokseen. Osatyökykyisyys on yksilöllistä ja sidoksissa osatyökykyisyyden syyhyn, työhön ja työn vaatimuksiin.

Työn seuraaminen auttaa mieleisen ja sopivan työn tai koulutuksen löytämisessä. Tämä on todella tärkeää henkilöille, joiden tulevaisuuden suunnitelmat ovat vielä avoimet. Erityisesti nuorille tämä luo erinomaisen mahdollisuuden selvittää omia kiinnostuksen kohteitaan.

Minulla on suuri ilo ja kunnia toimia Job Shadow Dayn suojelijana.

Jokainen meistä on arvokas. Jokainen työ on merkityksellistä, toteaa Arto Satonen lopuksi.

Lue työministeri Arto Satosen tervehdys     

Hälsning till deltagare och aktiva i Job Shadow Day

- Arbetsförmågan hänför sig alltid till arbete som arbetstagaren utför. Genom att anpassa ar-betet påverkar en nedsatt arbetsförmåga ofta inte arbetsinsatsen. Den partiella arbetsför-mågan är individuell och bunden till orsaken till den partiella arbetsförmågan, arbetet och de krav som arbetet ställer.

Att följa upp ar-betet hjälper personen att hitta ett meningsfullt och lämpligt arbete eller lämplig utbildning. Detta är mycket viktigt för personer vars framtidsplaner fortfarande är öppna. Särskilt för unga skapar detta en utmärkt möjlighet att utreda sina egna intressen.

Det är en stor glädje och ära för mig att vara beskyddare för Job Shadow Day.
Var och en av oss är värdefull. Varje arbete är betydelsefullt.

Läs hälsningen av arbetsminister Arto Satonen

Kuva: Lauri Heikkinen


Job Shadow Day on mahdollisuuksien päivä

Job Shadow Day on päivä henkilöille, joiden elämäntilanne, sairaus tai vamma vaikeuttavat työllistymistä. Päivän tarkoituksena on tuoda esille erityistarpeita omaavien henkilöiden osaaminen ja motivaatio työntekoon. Päivä on tarkoitettu kaikille, jotka tarvitsevat tukea työllistymiseen.

Job Shadow Day -päivänä pyritään järjestämään onnistuneita kohtaamisia työnantajien ja työn seuraajien välillä. Päivän aikana työn seuraaja pääsee tutustumaan unelmatyöhönsä oikealla työpaikalla ja näkemään, sopisiko työ hänelle. Työn seuraaminen sopii erityisesti siirtymävaiheessa oleville nuorille, jotka miettivät opintopolkuaan. Suomessa on alusta alkaen ollut tärkeää mahdollisuus tutustua päivän aikana myös oppilaitoksiin ja siten selvittää mielekäs opintopolku.

Suomessa päivän tarkoitus on vaikuttaa asenteisiin, ja sitä kautta luoda paikallista ja alueellista yhteistyötä erityisryhmien työllistymisen tueksi ja mahdollistamiseksi.

Vates-säätiön koordinoimaan Job Shadow Dayhin kuuluu kirjallinen sopimus, jonka allekirjoittavat lähettävä taho eli organisaatio, joka lähettää työnseuraajan seuraamaan päivää, työn seuraaja sekä työnantaja vastaanottavana tahona.

Vates vakuuttaa Job Shadow Dayhin osallistuvat työnseuraajat ja heidän työpaikalle tulevat ohjaajansa virallisena Job Shadow Day -päivänä. Lähettävä taho  vastaa siitä, että työn seuraaja on vakuutettu joko Vatesin vakuutuksen tai lähettävän tahon oman vakuutuksen kautta. Jos virallinen JSD-päivä ei sovi työnantajalle ja työn seuraaminen tapahtuu jonain toisena päivänä, on lähettävän tahon huolehdittava, että työn seuraaja on vakuutettu lähettävän tahon kautta.

Vaikka Job Shadow Day ei ole varsinaista työnhakua, on hyvä jo etukäteen miettiä mahdollista jatkopolkua onnistuneelle työn seuraamiselle.

Tule mukaan!

Kaikkien työ on arvokasta. Mitä paremmin osaaminen ja kyky vastaavat työtehtävää, sitä paremmin työ tulee tehdyksi. Muuttamalla asenteitamme muutamme maailmaa.

************************

Job Shadow Day tulee Irlannista, jossa sitä on järjestetty vuodesta 2009 alkaen. Irish Association of Supported Employment -järjestö edistää tuetun työllistymisen menetelmän (Supported Employment) avulla vammaisten ja muiden vaikeasti työllistyvien henkilöiden työllistymistä. JSD-päivää käytetään siellä tehokkaasti tietoisuuden lisäämiseksi vammaisten henkilöiden työllistymismahdollisuuksista.

Job Shadow Day toteutetaan nykyään ympäri Eurooppaa sekä Kanadassa ja siihen osallistuu vuosittain tuhansia työnseuraajia. Vates-säätiö toi tapahtuman Suomeen vuonna 2014 ja on siitä lähtien koordinoinut sitä. Valtakunnallisen tapahtuman suojelijoina ovat toimineet mm. Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö (2017), ministerit Jari Lindström ja Pirkko Mattila (2018), evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma (2019), työministeri Tuula Haatainen (2020 ja 2021), sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (2022) sekä Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen (2023).

Työn seurannan päivä vei Spesian opiskelijat unelmiensa työpaikoille

Kuva Spesia: työnseuraaja vaihtaa rengasta yhdessä yrityksen työntekijän kanssa.

Spesian opiskelijat osallistuivat Job Shadow Day -päivään monilukuisasti ympäri Suomen. Päivän aikana monenlaiset työtehtävät tulivat tutuiksi, kun opiskelijat pääsivät tutustumaan unelmatyöhönsä.

Lue Sari Råmanin blogi JSD-päivästä Spesian sivuilta (linkki aukeaa uuteen väilehteen)

Poveri-hanke: Job Shadow Day -video

Alla olevat linkit avautuvat uuteen välilehteen

Katso videoita: Job Shadow Day Suomessa

Vatesin podcast-jakso Job Shadow Day'sta

Ilmoittaudu mukaan

Ihmishahmo, jonka pää näyttää hehkulampulta, josta lähtee keltaisia säteitä. Vieressä teksti Job Shadow Eay

Ilmoittautuminen JSD-päivään 23.5.2024 on nyt avattu.

Ilmoittaudu mukaan / Registrera dig 

Katso, ketkä ovat jo ilmoittautuneet

Sopimus 2024           Avtalet 2024

JSD pähkinänkuoressa

Videolla kerrotaan lyhyesti Job Shadow Day päivästä.

Kysy lisää

Yleistä päivästä, sopimusasiat ja nettipäivitykset:

Marianne Pentikäinen
Johdon sihteeri, JSD-koordinaattori
puh. +358 44 743 1929
marianne.pentikainen(at)vates.fi

Det är min dröm att jobba som fotograf

FDUV:n videossa kuullaan päivään osallistuvien ajatuksia ja haaveita.