Siirry pääsisältöön

Tiedolla vaikuttaminen -hanke

Sivu siirretty osoitteeseen http://www.vates.fi/vates/projektit/tiedolla-vaikuttaminen.html

Palkitsemisen tie on pitkä - Salomaalle Valkoisen Ruusun mitali

to helmik. 22 13:42:00 2018

Tuskin kukaan olisi arvannut, kuinka pitkälle palkitsemisen tie voi johtaa. Vatesin ensimmäinen Esimerkillisen työnantajan palkinto myönnettiin vuonna 1998 pääkaupunkiseudun S-market -ketjulle.

Nyt 20 vuotta myöhemmin Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimen Tuetun työllistymisen palvelun kautta Lauttasaaren S-marketeissa jo yli 20 vuotta työskennellyt Pekka Salomaa on saanut työnantajan esityksestä Suomen Valkoisen Ruusun mitalin.

Kaikki lähti siitä, että Helsingin kaupungin työvalmentaja Pirjo Niskakosken ehdotuksesta marketpäällikkö Pekka Tikkanen lähti tutkimaan mahdollisuutta tarjota työtä kehitysvammaiselle henkilölle. Pekka Tikkanen oli valmis työllistämään, mutta vain aitoon tarpeeseen palkkasuhteessa eikä esimerkiksi kokeilumielessä. 

Aito tarve löytyi ja myös erittäin sitoutunut työntekijä. Pekka Salomaa oli ensimmäinen Lauttasaaren vanhan S-marketin palkkaama kehitysvammainen työntekijä, kun nykymallinen tuettu työllistäminen oli tullut mahdolliseksi 1995 alusta, Suomen liityttyä Euroopan unioniin. Myöhemmin Pekka siirtyi Itälahdenkadun S-marketiin.

- Voidaan sanoa, että omalla onnistumisellaan ja esimerkillään Pekka on antanut kasvot osatyökykyisten työllistämiselle HOK-Elannossa, ja rohkaissut muidenkin myymälöiden esimiehiä asiaan, kerrotaan kaupungin nettiuutisessa.

Tämän uutisen lähteet (linkit aukeavat uusiin välilehtiin):

"Pekka Salomaalle Valkoisen Ruusun mitali". Helsingin kaupungin verkkosivut 19.2.2018.  

Vates-säätiön lehdessä olleet artikkelit Työnantaja-palkinnon saajasta:

Artikkeli Kyvyt käyttöön 2/2013 lehdessä Salomaasta.

Artikkeli VatesInfo-lehdessä 1999: Vuoden työnantajan leivissä. Työ kohtaa tekijän.  

Turvavalvojat vahvistavat kaupan turvallisuutta (Ässä 1997)

S-ryhmä on mukana toteut­tamassa maamme ensimmäistä turvavalvojakoulutusta yhdes­sä Jyväskylän yliopiston täy­dennyskoulutuskeskuksen, Data Check Oy:n, Anttila Oy:n, Uudenmaan oppisopi­mustoimiston, Vajaakuntois­ten työllistämisen edistämisäätiön ja Kynnys ry:n kanssa

Oppisopimus on Tarja Tanskasen tie työelämään (Tukiviesti 1997)

Mäntsäläläinen Tarja Tanskanen, 19, on päässyt työelämän makuun oppisopimuskoulutuksen kautta, vaikka entisinä aikoina hänelle olisi saatettu tarjota työkyvyttömyyseläkettä. Vastaisuudessa työkyvyttömyyseläkkeellä olevallakin voi olla entistä paremmat mahdollisuudet työhön oppisopimuksen avulla.

Pornaisissa järjestettiin vammaisille oikeita töitä (Uusimaa 1997)

Uudenmaan erityishuoltopiirin aluejohtaja Sinikka Männistö-­Haili pitää Pomaisten mallia erit­täin onnistuneena ja hyvänä esi­merkkinä muuallakin noudatetta­vaksi. - Mielestäni he ovat kohdan­neet kuntalaisen oikealla tavalla. Pornaisissa ollaan ajan tasalla näissä asioissa, edelläkävijyyteen on uskallusta.

Selälle sopivaan työhön (Kela Elämässä 2013)

Selkävaivat vaativat Tuija Varilan vaihtamaan ammattia. Osapäiväraha auttoi muutoksen aikana

Värit palasivat elämään (Kela Elämässä 2013)

Sairastuttuaan paniikkihäiriöön ja julkisten paikkojen pelkoon Päivi Westerlund menetti työkykynsä. 46-vuotiaana hän oli ollut jo kolme vuotta poissa työelämästä. Taskussa oli määräaikaiset eläkepaperit eli Päivi sai Kelasta kuntoutustukea. Lääkityksen ja terapian avulla paniikkikohtaukset saatiin hallintaan. Työelämään palaaminen ei kuitenkaan olisi onnistunut omin voimin pitkän tauon jälkeen.