Siirry pääsisältöön

Tiedolla vaikuttaminen -hanke

Sivu siirretty osoitteeseen http://www.vates.fi/vates/projektit/tiedolla-vaikuttaminen.html

Palkitsemisen tie on pitkä - Salomaalle Valkoisen Ruusun mitali

to helmik. 22 13:42:00 2018

Tuskin kukaan olisi arvannut, kuinka pitkälle palkitsemisen tie voi johtaa. Vatesin ensimmäinen Esimerkillisen työnantajan palkinto myönnettiin vuonna 1998 pääkaupunkiseudun S-market -ketjulle.

Nyt 20 vuotta myöhemmin Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimen Tuetun työllistymisen palvelun kautta Lauttasaaren S-marketeissa jo yli 20 vuotta työskennellyt Pekka Salomaa on saanut työnantajan esityksestä Suomen Valkoisen Ruusun mitalin.

Kaikki lähti siitä, että Helsingin kaupungin työvalmentaja Pirjo Niskakosken ehdotuksesta marketpäällikkö Pekka Tikkanen lähti tutkimaan mahdollisuutta tarjota työtä kehitysvammaiselle henkilölle. Pekka Tikkanen oli valmis työllistämään, mutta vain aitoon tarpeeseen palkkasuhteessa eikä esimerkiksi kokeilumielessä. 

Aito tarve löytyi ja myös erittäin sitoutunut työntekijä. Pekka Salomaa oli ensimmäinen Lauttasaaren vanhan S-marketin palkkaama kehitysvammainen työntekijä, kun nykymallinen tuettu työllistäminen oli tullut mahdolliseksi 1995 alusta, Suomen liityttyä Euroopan unioniin. Myöhemmin Pekka siirtyi Itälahdenkadun S-marketiin.

- Voidaan sanoa, että omalla onnistumisellaan ja esimerkillään Pekka on antanut kasvot osatyökykyisten työllistämiselle HOK-Elannossa, ja rohkaissut muidenkin myymälöiden esimiehiä asiaan, kerrotaan kaupungin nettiuutisessa.

Tämän uutisen lähteet (linkit aukeavat uusiin välilehtiin):

"Pekka Salomaalle Valkoisen Ruusun mitali". Helsingin kaupungin verkkosivut 19.2.2018.  

Vates-säätiön lehdessä olleet artikkelit Työnantaja-palkinnon saajasta:

Artikkeli Kyvyt käyttöön 2/2013 lehdessä Salomaasta.

Artikkeli VatesInfo-lehdessä 1999: Vuoden työnantajan leivissä. Työ kohtaa tekijän.  

Lieksan Saha edelläkävijä vammaisten työllistämisessä (Lieksanlehti 1997)

Lieksan Saha Oy on ansiokkaasti toteuttanut tasa-arvoista työvoimapolitiikkaa. Lieksan Seudun Invalidit ry palkitsi Lieksan Sahan kunnia­kirjalla, koska yritys on edistä­nyt tasa-arvoa työllistämällä jo vuosien ajan vammaisia.

Vammainen yrittäjä suhtautuu toiveikkaasti tulevaisuuteen (Länsi-Savo 1997)

Artikkeli vuodelta 1997 kertoo cp-vammaisesta yrittäjästä, joka avasi avasi lahjatavarapuodin Ouluun. - Suhtaudun toiveikkaasti tulevaisuuteen, vaikka minua onkin yritetty monasti lyödä henkisesti maahan, sanoo 30-vuotias Pirjo Hernesniemi.

Pyörätuoli ei estä työntekoa (Aamulehti 1996)

Artikkeli vuodelta 1996 kertoo siitä, ettei vammautumisen tarvitse merkitä työstä tai opiskelusta luopumisesta. Artikkelissa on haastateltu lihastautia sairastavaa 25-vuotiasta Johan Kullasta, joka opiskeli tuolloin Otaniemen Teknillisessä Korkeakoulussa.

Selkokieltä viestijöille!

Haluatko oppia kirjoittamaan selkokieltä ja tietää, mikä tekstistä tekee helppolukuisen? Tervetuloa selkokielen kaksipäiväiseen kirjoituskoulutukseen, jossa tutustut selkokielen kirjoitusprosessiin ja –ohjeisiin. Koulutuksessa tehdään kirjoitusharjoituksia, joista osallistujat saavat palautetta.

Opaskoira turvaa kulun ja työn

Huhtikuun toiseksi viimeisenä keskiviikkona vietetään kansainvälistä opaskoirapäivää. Suomessa tallustaa yli 200 opaskoiraa, jonka tärkeä tehtävä on varmistaa näkövammaiselle henkilölle turvallinen liikkuminen. Opaskoiran avulla näkövammainen henkilö voi elää vapaampaa ja itsenäisempää elämää.