Siirry pääsisältöön

Tiedolla vaikuttaminen -hanke

Sivu siirretty osoitteeseen http://www.vates.fi/vates/projektit/tiedolla-vaikuttaminen.html

Palkitsemisen tie on pitkä - Salomaalle Valkoisen Ruusun mitali

to helmik. 22 13:42:00 2018

Tuskin kukaan olisi arvannut, kuinka pitkälle palkitsemisen tie voi johtaa. Vatesin ensimmäinen Esimerkillisen työnantajan palkinto myönnettiin vuonna 1998 pääkaupunkiseudun S-market -ketjulle.

Nyt 20 vuotta myöhemmin Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimen Tuetun työllistymisen palvelun kautta Lauttasaaren S-marketeissa jo yli 20 vuotta työskennellyt Pekka Salomaa on saanut työnantajan esityksestä Suomen Valkoisen Ruusun mitalin.

Kaikki lähti siitä, että Helsingin kaupungin työvalmentaja Pirjo Niskakosken ehdotuksesta marketpäällikkö Pekka Tikkanen lähti tutkimaan mahdollisuutta tarjota työtä kehitysvammaiselle henkilölle. Pekka Tikkanen oli valmis työllistämään, mutta vain aitoon tarpeeseen palkkasuhteessa eikä esimerkiksi kokeilumielessä. 

Aito tarve löytyi ja myös erittäin sitoutunut työntekijä. Pekka Salomaa oli ensimmäinen Lauttasaaren vanhan S-marketin palkkaama kehitysvammainen työntekijä, kun nykymallinen tuettu työllistäminen oli tullut mahdolliseksi 1995 alusta, Suomen liityttyä Euroopan unioniin. Myöhemmin Pekka siirtyi Itälahdenkadun S-marketiin.

- Voidaan sanoa, että omalla onnistumisellaan ja esimerkillään Pekka on antanut kasvot osatyökykyisten työllistämiselle HOK-Elannossa, ja rohkaissut muidenkin myymälöiden esimiehiä asiaan, kerrotaan kaupungin nettiuutisessa.

Tämän uutisen lähteet (linkit aukeavat uusiin välilehtiin):

"Pekka Salomaalle Valkoisen Ruusun mitali". Helsingin kaupungin verkkosivut 19.2.2018.  

Vates-säätiön lehdessä olleet artikkelit Työnantaja-palkinnon saajasta:

Artikkeli Kyvyt käyttöön 2/2013 lehdessä Salomaasta.

Artikkeli VatesInfo-lehdessä 1999: Vuoden työnantajan leivissä. Työ kohtaa tekijän.  

Asukastalosta tuli merkittävä työllistäjä Oulussa

Kolmannen sektorin työntekijät ja vapaaehtoiset kohtaavat arjessa ihmisiä, joiden työkyky on laskenut tai työttömyys eri syistä pitkittynyt. Monet paikalliset yhdistykset ja järjestöt edistävät jäsentensä työllistymistä palveluissa, joihin kuntalainen pääsee ilman lähetettä ja hakua. Kuntien kannattaa tehdä yhteistyötä järjestöjen kanssa myös työllisyyden ja elinkeinoelämän kehittämisessä. Esimerkiksi Oulussa vapaaehtoistyönä alkaneesta asukastoiminnasta on kasvanut 100 henkilöä työllistävä asukasyhdistys.

Kuntouttava työtoiminta aktivointitoimenpiteenä

Kunta järjestää aktivointitoimenpiteenä kuntouttavaa työtoimintaa, johon työtön ohjautuu aktivointisuunnitelman kautta. Lain keskeisenä ajatuksena on tiivis yhteistyö kunnan, TE-toimiston ja asiakkaan kesken aktivointisuunnitelman laatimisessa.

Selkokieli puhutti Vatesissa

Selkokieli haastoi 14 viestinnän asiantuntijaa kaksipäiväisessä selkokielikoulutuksessa. Miten kertoa, mitä tarkoittaa esimerkiksi osatyökykyinen, palvelutuottaja tai eläkeuudistus?

Viestinnän mittaamista – mutta miten?

Viestinnän mittaaminen ja mittaristot ovat useimmissa organisaatioissa vasta hakusessa. Ei siis ihme, että Tiedolla vaikuttaminen –hankkeen järjestämä Viestinnän mittaus –päivä sai paljon kiitosta osallistujilta. Tilaisuuden asiantuntijoina olivat Juha Vekkilä Aula Research Oy:stä ja Tatu Kauppinen Prior Konsultointi Oy:stä.

Tuettu työllistäminen tuonut vammaisille liki 300 työpaikkaa (Nykyposti 1998)

Vajaakuntoisten työllistämisen edis­tämissäätiö aloitti yhdessä paikallis­projektien kanssa kaksi vuotta sitten EU-rahan turvin projektin, jolla se pyrki saamaan vam­maisia lisää työelä­mään. Vai onko pula enemmän tekijöistä kuin työstä, sillä projektin avulla jo lähes 300 vammaista on nykyään mukana työelämässä eri puolilla Suomea. - Työnantajat ovat olleet tyytyväisiä. Pahin este on aino­astaan maamme joustamaton eläke­lainsäädäntö, projek­tipäällikkö Leena Sariola sanoo.