Siirry pääsisältöön

Hopea kirjoituskilpailusta lisäsi luottamusta taitoihini

30.12.2022

Aapo Väisänen kirjoitti omilla taidoilla menestymisestä ja pohti myös työelämää.

Osallistuin keväällä 2021 Saku ry:n (Suomen Ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto) järjestämän SAKUstars-Aapo seisoo punertavan verhon edessä päällään sininen paita ja ruskehtava villatakki.kulttuurikilpailun kirjoittaminen-sarjaan opettajani ehdotuksesta. Mielestäni olen amatöörikirjoittaja, joten epäröin osallistumista. Minulla on lukivaikeus. Olen kuitenkin toimittanut monta vuotta omaa sanomalehteä ja siksi kirjoitustaito on kehittynyt.

Asperger-henkilönä minulla on sellainen piirre, että ”ajatustietokone” tarjoaa tilanteisiin sopivia sanontoja ja tekstiin käyviä lainauksia. Siksi mietin, kelpaavatko persoonalliset tekstini kilpailun tuomareille. Lainausten lisäksi tapanani on tuoda teksteissä myös omia elämänkokemuksia ja näkemyksiä esille.

Kilpailun teemana oli taidot, ja kirjoitustyön aihe oli Antaa taidon näkyä. En keksinyt, mistä taidosta kirjoittaisin. Niinpä päätin kirjoittaa yleisellä tasolla taidoista ja elämänhallinnasta. Kilpailutyöni otsikko oli Miten menestyä omilla taidoilla?

Kilpailu piti järjestää Ylä-Savon Ammattiopistolla kahden tunnin mittaisena. Koska elämää rajoitettiin koronan takia, pidettiin kilpailu etänä. Etäosallistuminen oli minulle helpompaa, koska aikaa oli enemmän. Ehdin myös suunnitella tekstille ajatuskartan. Yleensä pidemmät kirjoitukset hahmottelen ajatuskartalla, jotta aihe ei rönsyilisi liikaa ja muistaisin kertoa kaiken.

Käsittelin aihetta viidestä näkökulmasta: käsiala, positiivisen ajattelun taito, kiinnostuksen kohteet, ammattitaidot ja uusien taitojen opettelu. Pohdin kirjoituksessani myös työhön liittyviä taitoja. Vaikka aiheet ovatkin keskenään erilaisia, ne ketjuuntuivat mainiosti yhdeksi kokonaisuudeksi.

Kirjoitukseni palkittiin hopeamitalilla! Voitosta julkaistiin tieto myös oppilaitokseni Facebook-sivuilla.
Kommenteissa sain paljon onnitteluja tutuilta ja tuntemattomilta, entisiltä ja nykyisiltä opettajilta ja opiskelutovereilta.

Näkemykseni mukaan tuomareihin teki vaikutuksen se, miten rakensin tekstin huomaamattomasti vaihtuvien aiheiden varaan. Tämän lisäksi he näkivät ”rivien välistä” tekstin luomisen olevan minulle helppoa. Kilpailussa menestyminen lisäsi luottamusta kirjoitustaitooni, sillä minkäänlaiseen palkintoon en osannut varautua.

Aapo Väisänen
Ammattiopisto Liven opiskelija
(valmistui joulukuussa 2022)

Kirjoitus on julkaistu Kyvyt käyttöön -lehdessä 2/2022 (pdf aukeaa uuteen välilehteen)