Siirry pääsisältöön

Salon Klubitalon ja Voimalan yhteistyö

01.05.2021

Teksti: Anne Kallio
Kuvat: Voimala

Järjestöjen päivystystä Voimalassa. Kuvassa Matti Pohjola, Henna Tuomi (Salon Klubitalo) ja Maria Virkki (FinFami) istuvat pyöreän pöydän ääressä.Salon työllisyydenhoidossa tehdään tiivistä yhteistyötä järjestöjen kanssa. Järjestöillä nähdään olevan hyvää osaamista erityisesti tukea työllistymiseensä ja arkeensa tarvitsevien työnhakijoiden osalta. Toiminta-avustuksia järjestöille ei enää ole, mutta taloudellisesti mm. velvoitetyöllistettävien edelleen sijoitus ja palkkatuki ovat käytössä. Edelleen sijoituksessa kaupunki toimii työnantajana velvoitetyöllistetylle ja sijoittaa hänet yhdistyksen työnjohdon alaisuuteen. Yl"Saloeishyödyllisille järjestöille palkkatuki voi olla jopa 100 %. Salon koordinoiman, osin EU-rahoitteisen Väylä-hankkeen yrityskoordinaattori toimii linkkinä työnantajiin, myös yhdistyksiin, opastaen rekrytoinnin tukien käytössä.

Voimala on tasa-arvoinen verkosto ja fyysinen kohtaamispaikka, jossa eri toimijat päivystävät. Yhdistävänä tekijänä on palveluiden matala kynnys ilman ajanvarauksia tai lähetteitä. Yhdistysten ja Voimalan yhteistyö alkoi Salon Mielenterveys- ja päihderaadin ehdotuksesta nelisen vuotta sitten. Salon Klubitalo ajoi voimakkaasti asiaa, koska nähtävissä oli pitkäaikaistyöttömien huonontuva psyykkinen ja fyysinen vointi, sosiaalisten suhteiden ja järkevän päivärytmin puute. Mielenterveys- ja päihdeyhdistykset halusivat tuoda työllisyyspalveluihin vaihtoehtoja, missä omaa työkykyä voi harjoitella tai pitää yllä mielekkään tekemisen kautta, ennen siirtymistä takaisin työelämään. Yhdistys- ja vapaaehtoistyö on tuonut monelle vaihtoehdon yksinäisyyteen ja elämänhallinnan säilyttämiseen, vaikkei varsinaista työkykyä enää saavutettaisikaan.

Salon Klubitalo on tehnyt yhteistyötä Salon kaupungin työllisyyspalveluiden Voimala sisäänkäynti - katunäkymä.kanssa monissa hankkeissa. Yhteistyö on ollut sujuvaa ja nopeaa, mikä on edistänyt jäsenistön eteenpäin pääsyä työllisyyden kentällä. Voimalapäivystykset ovat taanneet yhdistyksille ilmaista näkyvyyttä ja verkostoitumismahdollisuuksia julkisten palveluiden toimijoiden kanssa.

Voimalassa ovat mukana Salon Klubitalon lisäksi Salon seudun koulutuskuntayhtymä, Salon kaupunki (työllisyyspalvelut, nuorisopalvelut, sosiaalipalvelut), Elämänlaatu ry, FinFami ry, Salon alueen työttömät ry, KELA, Henkilöstöpalveluyritykset (Eezy Oy, GroupPro Oy ja VPS). ”Työnhakijan Salo”-verkkosivuilla on linkkejä paikallisten järjestöjen tukeen matalan kynnyksen vertaistuesta järjestölähtöisiin palveluihin.

Lisätietoja:
Salon Voimala (linkki aukeaa uuteen välilehteen)
Työhakijan Salo (linkki aukeaa uuteen välilehteen)

Artikkeli on julkaistu Aluetoiminnan Kyvyt käyttöön Extra -lehdessä 1/2021 (pdf aukeaa uuteen välilehteen)

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: