Siirry pääsisältöön

Nyt on aika vaikuttaa – työllisyydenhoito murroksessa

04.04.2022

Karel Alunurm'n tussipiirros, muotokuva Päivi Kiiskisestä.

Keväällä 2021 kysyimme kuntien työllisyyspalveluista vastaavilta, kuinka alueilla hyödynnetään järjestöjen työllisyystoimia ja osaamista. Vastaukset eivät yllättäneet. Järjestöjen työllistämistä edistävät palvelut tunnistettiin parhaiten, kun taas järjestöjen erityisosaaminen esim. vamman tai sairauden vaikutuksista työllistymiseen jäi vähiten hyödynnetyksi. Tässä meillä on jokaisella peiliin katsomisen paikka. Olemmeko tuoneet tarpeeksi hyvin esille järjestöjen moninaisuutta?

Olemme nyt suurten rakenteellisten muutosten kynnyksellä. Vastuu sosiaali- ja terveyspalveluista siirtyy hyvinvointialueille vuonna 2023 ja työllisyydenhoidon vastuu kunnille 2024. On tärkeää, että järjestöt pysyvät mukana näissä muutoksissa. Järjestöjen monipuolinen osaaminen erityisesti heikommassa työmarkkina-asemassa olevien työllistämisessä ja työllistämisen edistämisessä tulee tunnistaa jatkossa yhä vahvemmin niin hyvinvointialueilla kuin kunnissakin.

Tammikuun aluevaalit ovat tärkeä vaikuttamisen paikka myös työllisyyden parissa toimiville järjestöille. Vuoden 2022 aikana tullaan tekemään useita tärkeitä poliittisia ratkaisuja liittyen muun muassa hyvinvointialueiden kuntouttavan työtoiminnan ja työkykyä tukevien palveluiden hankintamenettelyihin. Samalla tehdään myös päätökset siitä, kuinka järjestöjä tullaan ottamaan mukaan palveluiden kehittämiseen.

Vaikka jatkossakin meillä on esimerkiksi työvoimapalveluita määrittelevää lainsäädäntöä, palvelut toimeenpannaan jatkossa kunnissa. Kun TE2024-uudistuksen toimeenpanoa ryhdytään valmistelemaan, tulee järjestöjen olla hereillä. Tässä alueilla toimivien järjestöjen mahdollisuus olla juuri siellä missä muutos tapahtuu, nousee mittaamattomaan arvoon. Vain alueilla pystytään aistimaan hiljaisia signaaleja siitä mihin suuntaan toimintaa tullaan kehittämään.

Järjestöjen tulevaisuus on pitkälle niiden omissa käsissä. Järjestöt toimivat sosiaali- ja terveyspalveluiden ja työvoimapalveluiden yhdyspinnassa. Toimiva yhteistyö sekä hyvinvointialueiden että kuntien kanssa on avainasemassa. Nyt on viimeistään aika tuoda omaa osaamista esille ja vaikuttaa siihen, että järjestöjen toiminta ja asiantuntemus tunnetaan ja tunnistetaan. On aika lunastaa järjestöjen paikka työllisyydenhoidon kentällä.

Päivi Kiiskinen
Erityisasiantuntija,
SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry

Artikkeli on julkaistu Aluetoiminnan Kyvyt käyttöön Extra lehdessä 2/2021 (pdf aukeaa uuteen välitehteen)

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!